Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po meritvi TV SLO padec vlade koristi vladnim strankam

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 19. marca, 2018)

Po raziskavi javnega mnenja, katere rezultate je včeraj objavila javna televizija, meritev pa opravlja Ninamedia, bi naj odstop premiera Mira Cerarja koristil vladnim strankam, še najbolj pa SMC, ki jo Cerar vodi. Kot so pojasnili na javni televiziji je polovica anketiranj potekala pred odstopom, polovica pa po odstopu šefa vlade prejšnji teden.

Vzpon SMC in posebnosti meritve

Po tej raziskavi je SD Dejana Židana zdaj spet na vrhu lestvice, a prednost pred LMŠ Marjana Šarca in SDS Janeza Janše ni velika. SD je, ko gre za vrstni red, poskočila. V deležu pa manj. Gledano v daljšem obdobju je po tej raziskavi SD praviloma bolje uvrščena kot po drugih meritvah.

V primerjavi s prejšnjim mesecem spremembe, razen pri SMC, niso velike. Dodatna nenavadna značilnost je, da TV SLO s to raziskavo ne zaznava in prikazuje vrste manjših strank (SNS, SLS, Dobra država, Lista novinarja Bojana Požarja, Zeleni…). Prikazujejo le podatek “drugi”. Delež drugih je – v primerjavi z drugimi raziskavami – ki prikažejo tudi še druge manjše stranke – precej nizek.

Iz rezultatov različnih raziskav sem, da jih lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom voli. Deleže pa sem preračunal in jih sorazmerno zbranim odstotkom strank med opredeljenimi prerazporedil. V grafiki je zaradi preglednosti izpuščena množica manjših strank, ki so pod pragom za vstop v parlament.  Prikaz nikakor ni napoved rezultata volitev in tudi ne nujno točen prikaz javnega mnenja:

V zadnjem tednu so bile objavljene tri raziskave s povsem različnim vrstnimi redi na vrhu, kar kaže na precejšnjo verjetnost, da meritve niso najbolj objektivne. Po Novi24TV je bila na vrhu SDS Janeza Janše, po Delu Marjan Šarec in po TVSLO zdaj Dejan Židan. Povsem različni so bili rezultati tudi na drugem in tretjem mestu.

Izvirne včeraj objavljene deleže rezultatov raziskave, ki jih je javna televizija objavila, ki sem jih preračunaval, lahko najdete na povezavi na spletnem portalu MMC.  Prejšnje primerjave in preračune pa člankih iz preteklosti pa v rubriki Spletnega časopisa Javno mnenje.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu