Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo obveljal Kordišev ali Tankov scenarij glasovanj o sodnikih?

(Last Updated On: 18/03/2017)
image_pdfimage_print

»Za fiskalni svet rabimo 60 glasov,« je Matjaž Han (SD) na kolegiju predsednika državnega zbor opozoril, da zanj petek ne bi bil dober za glasovanja. Ne morem zagotoviti, da bodo prišli vsi poslanci, je opozoril Han.

Matjaž Han (SD) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Kordiš proti Cerarju in Janši

Pred Hanom je Miha Kordiš (zastopa šest poslancev ZL) zahteval, naj parlament o treh kandidatih za fiskalni svet glasuje vsaj dan prej kot o štirih kandidatih za ustavne sodnikih.

Zahtevo je pojasnil z: »Ker se je potrebno politični trgovini med Janezom Janšo in Mirom Cerarjem postaviti po robu.«

Za izvolitev ustavnih sodnikov bo zadoščalo 46 glasov.

Pogledi, kako izpeljati glasovanja so bili različni.

Kustec Lipicer: Absolutno neprimerno

Simona Kustec Lipicer, ki vodi 35 poslancev SMC, se je s Kordiševim vrstnim redom strinjala, da bi s tem, kot je dejala, ovrgli »insinuacije, obtožbe in absolutno neprimerno komunikacijo« Združene levice.

Simona Kustec Lipicer (SMC) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Za drugačen vrstni red pa je bil Jože Tanko, vodja 19 poslancev SDS, ki je dejal: »Da ne bi dali prav namigovanjem Združene levice, ki se pojavljajo zdaj že par dni v zvezi s  fiskalnim svetom in ustavnim sodiščem, predlagam, da ta glasovanja opravimo na isti dan eno za drugim.«

Za zdaj kaže, da bo obveljal Kordišev vrstni red. Po načrtu za prihodnji teden, ki je objavljen, je za torek načrtovano glasovanje o fiskalnem svetu, za v sredo pa o ustavnih sodnikih.

Vrstni red odločanj lahko predsednik Milan Brglez (SMC) do prihodnjega tedna še popravi. Danes je Brglez še na službeni poti v tujini: na konferenci predsednikov parlamentov držav članic Evropske unije ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb.

Kračun v drugem poskusu

Za tri člane fiskalnega sveta je vlada Mira Cerarja prejšnji teden predlagala Davorina Kračuna, Tomaža Peršeta in Alenko Jerkič. Fiskalni svet bi moral delati že od leta 2015. A ga doslej ni bilo mogoče izvoliti.  Lani je bilo zanj v proračunu pripravljenih 300.000 evrov. Letos pol milijona evrov. A doslej niso porabili nič, ker sveta ni bilo mogoče izvoliti.

Pred letom, ko je kandidate izbral nekdanji finančni minister Dušan Mramor, ki se z opozicijo ni nič uskladil, so  v državnem zboru gladko »padli« Damjan KozamernikMarjan Senjur in Davorin Kračun. 

Kračun je bil takrat predlagan za člana, tokrat je za predsednika.

Za ustavne sodnike pa je predsednik republike Borut Pahor ta teden predlagal Mateja AccettaKlemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika.

Kandidate je v mandatno volilni komisiji v četrtek zvečer podprla zelo odločna večina poslancev.

(Visited 75 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: