Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo obveljal Kordišev ali Tankov scenarij glasovanj o sodnikih?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 18/03/2017)

»Za fiskalni svet rabimo 60 glasov,« je Matjaž Han (SD) na kolegiju predsednika državnega zbor opozoril, da zanj petek ne bi bil dober za glasovanja. Ne morem zagotoviti, da bodo prišli vsi poslanci, je opozoril Han.

Matjaž Han (SD) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Kordiš proti Cerarju in Janši

Pred Hanom je Miha Kordiš (zastopa šest poslancev ZL) zahteval, naj parlament o treh kandidatih za fiskalni svet glasuje vsaj dan prej kot o štirih kandidatih za ustavne sodnikih.

Zahtevo je pojasnil z: »Ker se je potrebno politični trgovini med Janezom Janšo in Mirom Cerarjem postaviti po robu.«

Za izvolitev ustavnih sodnikov bo zadoščalo 46 glasov.

Pogledi, kako izpeljati glasovanja so bili različni.

Kustec Lipicer: Absolutno neprimerno

Simona Kustec Lipicer, ki vodi 35 poslancev SMC, se je s Kordiševim vrstnim redom strinjala, da bi s tem, kot je dejala, ovrgli »insinuacije, obtožbe in absolutno neprimerno komunikacijo« Združene levice.

Simona Kustec Lipicer (SMC) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Za drugačen vrstni red pa je bil Jože Tanko, vodja 19 poslancev SDS, ki je dejal: »Da ne bi dali prav namigovanjem Združene levice, ki se pojavljajo zdaj že par dni v zvezi s  fiskalnim svetom in ustavnim sodiščem, predlagam, da ta glasovanja opravimo na isti dan eno za drugim.«

Za zdaj kaže, da bo obveljal Kordišev vrstni red. Po načrtu za prihodnji teden, ki je objavljen, je za torek načrtovano glasovanje o fiskalnem svetu, za v sredo pa o ustavnih sodnikih.

Vrstni red odločanj lahko predsednik Milan Brglez (SMC) do prihodnjega tedna še popravi. Danes je Brglez še na službeni poti v tujini: na konferenci predsednikov parlamentov držav članic Evropske unije ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb.

Kračun v drugem poskusu

Za tri člane fiskalnega sveta je vlada Mira Cerarja prejšnji teden predlagala Davorina Kračuna, Tomaža Peršeta in Alenko Jerkič. Fiskalni svet bi moral delati že od leta 2015. A ga doslej ni bilo mogoče izvoliti.  Lani je bilo zanj v proračunu pripravljenih 300.000 evrov. Letos pol milijona evrov. A doslej niso porabili nič, ker sveta ni bilo mogoče izvoliti.

Pred letom, ko je kandidate izbral nekdanji finančni minister Dušan Mramor, ki se z opozicijo ni nič uskladil, so  v državnem zboru gladko »padli« Damjan KozamernikMarjan Senjur in Davorin Kračun. 

Kračun je bil takrat predlagan za člana, tokrat je za predsednika.

Za ustavne sodnike pa je predsednik republike Borut Pahor ta teden predlagal Mateja AccettaKlemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika.

Kandidate je v mandatno volilni komisiji v četrtek zvečer podprla zelo odločna večina poslancev.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu