Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Revizija poslovanja pokojninske blagajne, ki obrača pet milijard

(Last Updated On: 16/08/2017)
image_pdfimage_print

Pozitivno oceno, da resnično in pošteno prikazujejo koliko imajo denarja in obveznosti, a pridržek zaradi manjših napak pri poslovanju, je od računskega sodišča dobil Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije za leto 2015.

Za pokojnine pet milijard, število upokojencev raste

Revizijsko poročilo je bilo objavljeno danes in ga lahko pogledate na povezavi, ki se odpre s klikom na posnetek

Med zanimivejšimi podatki so o prihodkih in porabi druge največje javne blagajne v državi, ki so bili v letih 2014 in 2015 okoli pet milijard evrov.

Delež, ki ga primakne država iz proračuna (transferni prihodki), se je v tem času nekoliko znižal:

Država iz proračuna doplačuje za posebne pravice (privilegije), pokrije pa tudi primanjkljaj, torej vsoto, ki se premalo zbere za izplačilo pokojnin. V letu 2015 je bilo minusa, da bi lahko izplačali, kar morajo, za 1.117.887.414 evrov. Dolgoročne skrbi so vredni trendi rasti števila oseb, ki prejemajo pokojnine in jih kaže tabela:

Zavod že četrti zaporedni mandat Marjan Papež, ki je ta mesec pritegnil pozornost z izjavo, da ne ve, kolikšno pokojnino prejema nekdanji predsednik republike Milan Kučan in da, četudi bi vedel, je ne bi javno razkril, ker tega ne sme.

Dodatki k pokojninam Kučanu in športnikom

Ta pokojnina je posebnost, ker je Kučan ne prejema le od ZPIZ. Zakon, ki v tem delu velja le zanj, nekdanjemu predsedniku republike Kučanu jamči, da kot upokojenec vsak mesec dobi 80 odstotkov plače predsednika Boruta Pahorja. V bruto znesku to pomeni 4.751 evrov. Urad predsednika republike je k redni Kučanovi pokojnini julija doplačal 1.985 evrov, da mu je zagotovil to vsoto. S tem dodatkom ZPIZ, kot trdijo tam, nima nič in ne vedo, kakšen je.

Privilegirane pokojnine je 54 poslancev SMC, Desusa, SD in NSi ne predlog poslanca Desus Petra Vilfana julija uzakonili še za vrhunske športnike. Proti je glasovala le poslanka Desusa Marinka Levičar. Vzdržali so se poslanci SDS in ZL

Poseben zakon o privilegiranih pokojninah za športnike bo tem zagotovil, da bodo, ko izpolnijo pogoje za upokojitev, prejemali najvišje pokojnine, čeprav niso vplačevali toliko, da bi bili do tega upravičeni. Dodatek bo pokojninskemu zavodu doplačeval proračun. Privilegij bo vlada dodelila dobitnikom olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, medalje s šahovske olimpijade ali medalje s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci in športniki dobitniki Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek.

Zaradi vprašanj bralcev portala dodajam pregled iz letnega poročila ZPIZ-a o borčevskih in podobnih pokojninah, ki se pa nanaša na leto 2014:

Temni dolgoročni obeti

Poslanci pa niso nič storili, da bi rešili dolgoročne težave pokojninskega sistema, ki mu sčasoma preti infarkt. Finančno ministrstvo že dalj časa opozarja, da je pokojninski sistem dolgoročno in srednjeročno pred razsulom, zato bo pokojnine nujno zmanjšati vsem in reformirati državo, ker bo starejših vse več, takšnih, ki delajo in plačajo za pokojninski in zdravstveni sistem, pa vse manj.

Posledice bodo z nižjimi pokojninami in manj pravicami doletele večino državljanov.

Podrobnosti so dostopne v članku na povezavi spodaj:

Pokojnine: Poslanci eliti dajejo več, večino čaka znižanje

 

(Visited 77 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: