Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Revizija poslovanja pokojninske blagajne, ki obrača pet milijard

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th avgust 2017, 06:13 pop

Pozitivno oceno, da resnično in pošteno prikazujejo koliko imajo denarja in obveznosti, a pridržek zaradi manjših napak pri poslovanju, je od računskega sodišča dobil Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije za leto 2015.

Za pokojnine pet milijard, število upokojencev raste

Revizijsko poročilo je bilo objavljeno danes in ga lahko pogledate na povezavi, ki se odpre s klikom na posnetek

Med zanimivejšimi podatki so o prihodkih in porabi druge največje javne blagajne v državi, ki so bili v letih 2014 in 2015 okoli pet milijard evrov.

Delež, ki ga primakne država iz proračuna (transferni prihodki), se je v tem času nekoliko znižal:

Država iz proračuna doplačuje za posebne pravice (privilegije), pokrije pa tudi primanjkljaj, torej vsoto, ki se premalo zbere za izplačilo pokojnin. V letu 2015 je bilo minusa, da bi lahko izplačali, kar morajo, za 1.117.887.414 evrov. Dolgoročne skrbi so vredni trendi rasti števila oseb, ki prejemajo pokojnine in jih kaže tabela:

Zavod že četrti zaporedni mandat Marjan Papež, ki je ta mesec pritegnil pozornost z izjavo, da ne ve, kolikšno pokojnino prejema nekdanji predsednik republike Milan Kučan in da, četudi bi vedel, je ne bi javno razkril, ker tega ne sme.

Dodatki k pokojninam Kučanu in športnikom

Ta pokojnina je posebnost, ker je Kučan ne prejema le od ZPIZ. Zakon, ki v tem delu velja le zanj, nekdanjemu predsedniku republike Kučanu jamči, da kot upokojenec vsak mesec dobi 80 odstotkov plače predsednika Boruta Pahorja. V bruto znesku to pomeni 4.751 evrov. Urad predsednika republike je k redni Kučanovi pokojnini julija doplačal 1.985 evrov, da mu je zagotovil to vsoto. S tem dodatkom ZPIZ, kot trdijo tam, nima nič in ne vedo, kakšen je.

Privilegirane pokojnine je 54 poslancev SMC, Desusa, SD in NSi ne predlog poslanca Desus Petra Vilfana julija uzakonili še za vrhunske športnike. Proti je glasovala le poslanka Desusa Marinka Levičar. Vzdržali so se poslanci SDS in ZL

Poseben zakon o privilegiranih pokojninah za športnike bo tem zagotovil, da bodo, ko izpolnijo pogoje za upokojitev, prejemali najvišje pokojnine, čeprav niso vplačevali toliko, da bi bili do tega upravičeni. Dodatek bo pokojninskemu zavodu doplačeval proračun. Privilegij bo vlada dodelila dobitnikom olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, medalje s šahovske olimpijade ali medalje s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci in športniki dobitniki Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek.

Zaradi vprašanj bralcev portala dodajam pregled iz letnega poročila ZPIZ-a o borčevskih in podobnih pokojninah, ki se pa nanaša na leto 2014:

Temni dolgoročni obeti

Poslanci pa niso nič storili, da bi rešili dolgoročne težave pokojninskega sistema, ki mu sčasoma preti infarkt. Finančno ministrstvo že dalj časa opozarja, da je pokojninski sistem dolgoročno in srednjeročno pred razsulom, zato bo pokojnine nujno zmanjšati vsem in reformirati državo, ker bo starejših vse več, takšnih, ki delajo in plačajo za pokojninski in zdravstveni sistem, pa vse manj.

Posledice bodo z nižjimi pokojninami in manj pravicami doletele večino državljanov.

Podrobnosti so dostopne v članku na povezavi spodaj:

Pokojnine: Poslanci eliti dajejo več, večino čaka znižanje

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu