Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vprašanja premieru: Bratuškova TeŠ prepustila Mesecu, zanima jo NLB

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th februar 2017, 07:22 dop

»Zaradi izgube, ki jo TEŠ 6 proizvaja, šaljivci že pravijo, da je postal prva hibridna termoelektrarna na svetu. Torej takšna, ki deloma dela na premog, deloma pa na evre.« je dejal Luka Mesec, ko je premieru postavljal vprašanje, od kod bo dobil denar za pokritje minusov.

Vprašanje o nameri,  da “izgubo, ki jo ustvarja blok 6 TEŠ, prevali na vse državljanke in sicer za tako imenovano prednostno dispečiranje«, je premieru Miru Cerarju (SMC) prejšnji teden v četrtek napovedala nekdanja premierka Alenka Bratušek (nepovezani).

Cerarja, ki je Bratuškovo leta 2014 nasledil na vrhu izvršne oblasti, je nameravala vprašati še, ali je »prav, da se izguba prevali na vse in to navkljub usmeritvam Evropske unije k obnovljivim virom in navkljub temu, da še vedno ni Energetskega koncepta, ki bi moral povedati kam želimo in kako bomo tja prišli?«

A tega vprašanja Bratuškove danes, ko je premier opoldne odgovarjal na vprašanja poslancev, ni bilo.

Že dan pozneje, prejšnji teden v petek, je poslano vprašanje premieru nekdanja premierka namreč umaknila.

O tem, da o TEŠ6 Bratuškovi ni treba pripraviti odgovora, je premiera Cerarja takoj obvestil podpredsednik zbora Primož Hainz (Desus).

A Cerar dilemam, kako zapolniti finančno luknjo, ki zeva iz termoelektrarn, ni ušel .

Praznino je namreč isti dan, v petek prejšnji teden, ko je Bratuškova umaknila vprašanje, zapolnil Luka Mesec (ZL), ki je napovedal enako vprašanje: »V zvezi s predlogom prednostnega dispečiranja električne energije iz Termoelektrarne Šoštanj o možnih alternativah za predlagani prispevek in o okoljskih posledicah njegovega uvajanja.«

Bratuškova pa je v petek šefu vlade poslala novo vprašanje, tokrat o prodaji največje banke v državi: NLB.

Cerarju je sporočila: »Bančna sanacija, tu predvsem mislim na Novo Ljubljansko banko, d.d., je bila izvedena konec leta 2013. Evropska komisija je kot enega izmed pogojev za dodelitev državne pomoči določila rok za prodajo 75 % deleža NLB, ki pa se izteče konec letošnjega leta. Zato vas, spoštovani predsednik vlade, sprašujem kaj, če sploh kaj, s tem v zvezi, je bilo storjenega v času vašega mandata.«

Iz opozicije je tretje poslansko vprašanje postavil Matej Tonin (NSi) o finančni konstrukciji in terminskem planu poteka gradnje drugega tira Divača-Koper. Tonin je v napovedi vprašanja premieru zapisal, da je iz medijev izvedel, da naj bi bila financirana s krediti, pri financiranju naj bi poleg slovenskih bank sodelovala tudi Madžarska. Projekt naj bi bil ovrednoten na manj kot 1 milijardo EUR.

Po Toninovem mnenju je »pristop zelo vprašljiv, še posebej, ker je umeščen v čas bližajočih se predsedniških in državnozborski volitev«.

Ker so vprašanja iz opozicije vsakič le tri, poslanske skupine pa štiri, danes vprašanja premieru iz vrst največje opozicijske stranke, SDS, ni bilo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu