Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mirko Bandelj pritiska na svetnike, da bi za GEN-I preprečil preiskavo “biznisov” Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th februar 2024, 11:53 dop

Parlament nikakor ne sme preiskovati poslovanja državnega podjetja GEN-I, ki ga je v preteklosti vodil Robert Golob, sta z dopisom odvetniške pisarne Mirka Bandlja, nekoč pomembnega politika LDS, notranjega ministra in generalnega sekretarja vlade, državni svet obvestila predsednik uprave GEN-I Maks Helbl, katerega soproga je generalna sekretarka sedanje vlade, in član uprave Sandi Kavalič. Z dopisom poskuša državno podjetje vplivati na razplet današnjega glasovanja državnega sveta, ki bo popoldan odločal, ali bo od državnega zbora zahteval ustanovitev preiskovalne komisije za posle Roberta Goloba v preteklosti. Če bo preiskavo državni svet izglasoval, je pričakovati še ostre pritiske na poslance, da jo zavrnejo in preprečijo.

Premier Robert Golob, ob njem Barbara Kolenko Helbl, ki vodi generalni sekretariat vlade Foto: DZ/Matija Sušnik

Preiskavo že vse od volitev poskuša doseči opozicijska SDS Janeza Janše, ki pa sama nima dovolj poslancev, da bi dosegla preiskavo, NSi Mateja Tonina pa je zavračala sodelovanje pri zahtevi za preiskovanje poslov premiera v preteklosti. Mogoče je, da zaradi tihega dogovora, ker so vladajoče stranke mimo rezultata volitev NSi dodelile vodenje obeh nadzornih komisij parlamenta (za nadzor javnih financ in obveščevalcev), ki bi ju, če bi vladajoči spoštovali rezultate volitev, morala voditi SDS z veliko več poslanci.

Med drugim bi preiskovalka Goloba preiskala sume, ali je res iz državnega GEN-I sofinanciral kampanjo Svobode, pa tudi nenavadna nakazila 103.000 evrov vzporednemu podjetju današnje generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković, ki so se začela, ko je bila še novinarka državnega Siol.net, ki je tam delala preko zasebnega podjetja s skupino novinarjev, ki so pozneje ustanovili Necenzurirano. Kot sem poročal je še dodatno vzporedno podjetje, ki mu je ob GEN-I denar nakazovalo tudi Gorenje, pa podjetje današnjega finančnega ministra Klemna Boštjančiča, na koncu ukinil Primož Cirman, katerega soproga Petra Bezjak Cirman je danes šefica vladnega Ukoma. Necenzurirano zadnja leta velja za propagandno glasilo Svobode, ki ga pogosto povzemajo POP TV, Siol.net, RTVSLO in drugi mediji, ki zaradi vpliva države veljajo za “bližnje” Svobodi in sedanji vladi.

Preiskovalna komisija bi preiskovala tudi ozadja nastanka Golobovega zasebnega podjetja Star Solar, posle na Balkanu…

Pritisk preko odvetniške pisarne na državni svet iz GEN-I je takšen:

Državni svetniki predlagajo, da bi kot priče v preiskavi zaslišali pomembne osebnosti. Spisek je: Robert Golob, Vesna Vuković, Primož Cirman, Petra Bezjak Cirman, Bojan Kumer, Jana Nemec Golob, Mirjam Bon Klajnšček, Miran Klanjšček, Peter Žmak, Tomaž Kokot, Davorin Dimič, Mojca Veljkovič, Žiga Fišer, Ivana Nedižavec Korada, Mojca Kert.

Celotna zahteva, o kateri danes odloča državni svet, je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu