Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bratušek: Gradili bomo drugi tir drugega tira

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th julij 2024, 10:03 pop

Vlada bo parlamentu predlagala popravek zakona o drugem tiru, s katerim bi enotirnemu drugemu tiru iz časov vlade Mira Cerarja dodali še dodaten tir in ga s tem spremenili v normalno železnico, kakršne smo poznali že v prejšnjih stoletjih. Že več kot 150 let je, denimo, minilo od izgradnje železniške povezave med Dunaj in Trstom, ki gre čez Slovenijo, ki je bila zgrajena v avstrijskem cesarstvu, posamezni deli te proge (denimo, med Mariborom in Gradcem) pa so bili v času jugoslovanskega socializma racionalizirani v enotirno železnico, kakršno smo zadnja leta gradili med Divačo in Koprom. Da so se odločili za spremembo prvotno precej socialistične rešitve, je Alenka Bratušek sporočila tako:

Gradnja še dodatnega tira k drugemu tiru bo, je napovedala Bratuškova, predvidoma stekla leta 2026, ocenjena vrednost pa znaša 354,2 milijona evrov brez DDV. Koliko denarja je izpuhtelo v zrak, ker niso takoj gradili dvotirne železnice, Bratuškova ni sporočila. Je pa, da investitorstvo za vzporedni drugi tir prenaša na projektno podjetje. Do sprejema državnega prostorskega načrta, ki ga že pripravljajo, projekt vodi DRSI, od tam naprej, torej pridobivanje gradbenega dovoljenja in izvajanje vseh potrebnih raziskav ter študij, pa bo vajeti prevzel 2TDK. Iz projekta so, je še opozorila Bratuškova, izločili možnost sodelovanja tujih držav pri gradnji. Na predlog poslancev pa bi naj v predlog novele zakona, ki ga bo potrjeval parlament, zapisali tudi, da bodo obstoječo progo, po kateri trenutno poteka promet, ukinili in jo predali v turistične namene.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu