Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th junij 2024, 07:31 pop

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v kateri revizorka Suzana Hötzl finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču in šefu vlade Robertu Golobu že spet očita nezakonito prerazporejanje sredstev državnih rezerv, je ta teden pretresala vlado po porazu, ki ga je doživela na evropskih volitvah. Denar so našli na “svoboden” način. Nakupa stavbe v proračunu ni bilo. Pravila, da se ne sme denarja razporejati mimo načrtov, če je mogoče načrtovati, imamo, da ne bi prihajalo do točno takšnih zapletov kot smo jim priča.

Da je bilo tudi na volitvah hudo, pa je Milan Kučan ocenil tako: “Ta rezultat je resen opomin za vlado.” Pokazalo se je, da je na polovici mandata Golob ob podporo večine volivcev. Da jih izgublja, ker se namesto z delom v dobro skupnosti ukvarja z rokohitrskim ustvarjanjem lepega vtisa, obračunavanjem z opozicijo in preprečevanjem vsakega dvoma v pravilnost svojega ravnanja, je jasno že dolgo. Doslej je Golob še lahko trdil, da raziskave javnega mnenja niso pravi kriterij. Zdaj so volitve pokazale, da ima veliko več volivcev SDS Janeza Janše. Dobila je štiri evropske poslance. Svoboda dva. Kar je bil pretres tudi za Kučana.

Afera s Hötzlovo pa je skoraj prikaz razlogov tega poloma. Največji problem je za Goloba, kdo ji je sploh odredil, da preverja. To je Golobova smer vladanja. Goloba lahko nadzoruje le Golob. In o tem lahko poročajo le njegovi necenzurirani in depolitizirani mediji. Prejšnja ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je krivdo valila na nižje uslužbence, revizije ni odredila. Nova, Andreja Katič, tudi ne. Podobno je Golob v DZ poskrbel s tihim dogovorom z NSi Mateja Tonina, da dolgo ni bilo preiskave nakazil iz GEN-I podjetju Vesne Vuković in Primoža Cirmana, pa tudi ne preiskave nakazil Martinu Berishaju na Kosovo. Pri nakupu Litijske je, če bi verjeli poročanju Necenzuriranih Cirmana in Vukovićeve, krive skoraj pol države, od uslužbencev ministrstva, stranke SD, stranke SDS, pokvarjenih podjetnikov… Nedolžni angelčki so pa ministrica Švarc Pipan, ki je podpisala pogodbo in Boštjančič in Golob, ki sta zrihtala denar mimo pravil.

A to, da so sanjsko nepremičnino kupovali mimo proračunskih načrtov, z denarjem iz državnih rezerv in rezervacij, je pač dejstvo. Izvrševanje proračuna vsako leto pregleda računsko sodišče, ta pregled še poteka in o ugotovitvah potem razpravlja parlament. Pred takšnimi zlorabami kot smo ji bila priča ob nakupu sodne stavbe, ko so iz rezerv plačali, kar bi bilo mogoče preprosto načrtovati, revizorji redno opozarjajo, da je napačno poslovanje. Malo verjetno je, da bi tokrat Boštjančiču in Golobu kar pogledali skozi prste.

Zapleten položaj Goloba je z naslovnico ta teden prikazala Revija Reporter, ki je pogovor s Kučanom napovedala z naslovom, da si želi Aleksandra Čeferina v Sloveniji. Že spet! Namesto Goloba, smo to razumeli številni. In to ravno v tednih, ko vsi govorijo o nogometu.

Naslovnica je bila Kučanovo sporočilo Golobu, da na prihodnjih volitvah, če bodo redne ali predčasne, ne more računati, da bo še glavni igralec. Zaradi tega bo zdaj težje vladal. In to v položaju, ko si zaradi poloma na EU volitvah poslanci in drugi politiki Svobode že iščejo bolj zanesljive službe ali pa novega šefa, h kateremu bo treba pravočasno prestopit. Sploh ni nujno, da bo to Čeferin, ki je skupaj s Kučanom na oblast pomagal Golobu s propagandnimi nastopi pred zadnjimi volitvami. Tudi takrat je najprej krožilo ime Čeferina kot sporočilo Tanji Fajon, Luki Mesecu, Marjanu Šarcu in Alenki Bratušek, da naj pozabijo na premierske ambicije, ker so le še stranski igralci v odhajanju iz odra. Na koncu je vlogo glavnega namesto Čeferina ali Tomaža Vesela, ki je bil tudi v igri, dobil Golob.

Sam pred prejšnjimi volitvami nisem verjel špekulacijam, da se bo v boj podal Aleksander Čeferin osebno. Zanj bi to bila degradacija. Vodenje evropske nogometne zveze je boljši posel kot vodenje vlade te države. Tudi po plači se mu nikakor ne bi splačalo. Leta 2021 je v UEFI dobil 2,2 milijona evrov. Kot šef vlade letno ne bi zaslužil niti sto tisoč. Nekdanji šef računskega sodišča Vesel, ki ga Golob za zasluge v preteklosti, ko je kot šef računskega sodišča pomagal majati vlado Janše, nastavlja za evropskega komisarja, je leta 2021 za popoldansko delo na Fifi dobil okoli 200 tisoč evrov letno. Ob plači šefa računskega sodišča. Ki je bila krepko nižja. Na ravni šefa vlade. Ali so bila dodatna plačila Veselu iz Švice “čista”, ni jasno. Vsa dokumentacija, kako so mu to na KPK dovolili, se je nekako izgubila. Izpuhtela. Ne duha ne sluha ni o njej. Urška Klakočar Zupančič, ki pričakuje odstop ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ker je imel s.p. in to brez prihodkov iz javnih virov, pa je ob dodatnem poslu kandidata Svobode za evropskega komisarja čisto tiho. Da je svetovna nogometna zveza plačevala šefa računskega sodišča, ki je izvajalo revizije v največjih sponzorjih nogometa v državi, denimo, v državnem Telekomu, pa tudi revizije proračuna države same, ki tudi veliko namenja za šport, je bila gotovo tombola za nogometno zvezo. Izjemen privilegij, ki ga drugi nimajo. Kako pomemben je za politike nogomet, lahko opazujemo tudi te dni, ko Golob znova potuje v Nemčijo in odpoveduje domače dogodke.

Ob nižji plači bi vodenje vlade za Čeferina pomenilo, da bi se moral z veliko bolj zvezanimi rokami ubadati z večjimi težavami in da bi ga hitro dohitelo, kar je že Goloba: dramatična izguba popularnosti. Posledica česar bi bilo, da bi Kučan že spet iskal nek nov obraz, da bi rešil svojo politično dediščino.

Se pa Čeferin, če bi priletel iz Švice na vrh vlade, gotovo ne bi streljal v koleno kot se je zadnji dve leti Golob. Primer tega ni le na vrat na nos iz državnih rezerv in rezervacij, ki bi morale biti za poplavljence, ki še kar ne morejo graditi hiš, kupljena razpadajoča stavba v Ljubljani za sodnike, ki o tem niso nič vedeli in je tudi nočejo. Golob je pred letom in pol sodnikom in tožilcem še obljubil, da bodo čez noč dobili 600 evrov dodatka k plači, ki jim ga ni zrihtal nesposoben pravnik Miro Cerar, jim ga pa bo električar Robi. Tako je takrat povedal. In požel huronski aplavz zbranih sodnikov. Potem so na vrat na nos vladajoči to tudi uzakonjali. Veljali bi dodatki po predlogu pred poslanci, ker je to Golob pač napovedal, celo retroaktivno za nazaj, kar je bila precejšnja norost. Ker je bilo prehudo in preveč nepremišljeno, je v parlamentu propadlo. A po tem naglem jurišu, se po normalnih in premišljenih postopkih ni zgodilo nič. Tistega, kar normalne vlade delajo, torej, da bi namesto izrednih procedur in plačil mimo proračuna, poiskale in načrtovale normalne in razumne rešitve, preprosto ni bilo. In ni.

Le posledica je, da je potem ustavno sodišče presodilo, da so plače sodnikov neustavno določene in po tem, ker vlada še kar ni nič popravila in uredila, samo določilo povišanje plač sodnikom. V vladi zdaj pripravljajo tehnične dokumente, koliko posameznim sodnikom povišati plače za inflacijo za čas po letu 2012 in za poračun razlike za nazaj za letošnje leto. Ali bodo več dobili tudi tožilci, ni čisto jasno. Golob je lani tudi njim nameraval dati po 600 evrov mesečno, za vse v enakem znesku. Ker je “dobra duša”. Podobno ni jasno, ali bo veljalo za ustavne sodnike, ki bi jih Golob lani izpustil. Težava ideje, da morajo povišico dobiti vsi, katerih plače so vezane na enak temelj, je, da bi v tem primeru povišanje morali dobiti tudi župani, poslanci, ministri, predsednica republike… Tega pa ustavno sodišče ni odredilo. In bo po novem zaradi tega predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević veliko bolje plačan od Nataše Pirc Musar ali Roberta Goloba. Za več kot Golobovih 600 evrov. Želijo si pa več gotovo vsi.

In na koncu bodo več dobili vsi. Celo računski sodniki. Če ne bodo preveč kritizirali Boštjančiča in Goloba. Razen, najbrž, zdravnikov, ki so, tako se zdi, razredni sovražnik te vlade.

Ob sodnikih je dodatne zahteve ta teden postavil tudi nov vrh RTVS, ki so si ga nastavile vladne stranke, a ta ne zahteva višjih plač. Imajo že visoke. Da bi si jih lahko tudi izplačevali in še povišali, potrebujejo več denarja. Pet in deset milijonov, kolikor jim je doslej mimo proračunskih načrtov že dodelil Golob, je premalo. Zahtevajo še povišanje RTV prispevka. Golobu so s posebnim apelom ta teden sporočili, da bo to povišanje vizionarsko.

Ali bo Golob iz vaših žepov RTVS vizionarsko dodelil več denarja, prispevek lahko po zakonu z novim letom poviša največ za desetino, bo jasno do septembra.

Kot pri urejanju plač sodnikom pa se je tudi pri tem Golob skupaj s svojimi partnerji močno ustrelil v koleno. Namesto, da bi v začetku mandata poskrbel za boljšo organizacijo, financiranje in vodenje RTVS, so vse to še poslabšali z največjo politično čistko v zgodovini, ki neprijetno odmeva celo za šefa NSi Mateja Tonina, ki ga politične čistke v medijih niso zelo zmotile in jim na referendumu, ki ga je dosegla SDS, tudi ni odločno nasprotoval. V kampanjo niso investirali nič.

Zdaj, ko se bližajo volitve, na katerih Golob ne bo več novi obraz in mu zaradi tega Kučan išče naslednika, pa mora vlada povišati prispevek ljudem za ta očiščen vladni RTVS, s katerim so ljudje vse bolj nezadovoljni. To bo še dodatno zbilo popularnost vlade.

Z Golobovo Svobodo pa je vse več ljudi tudi brez tega hudo nezadovoljnih. Celo tako zelo, da lahko popularnost izgubita celo Čeferin In Kučan, ki sta to politiko pomagala ustoličiti.

To je Kučanovo zadrega s Čeferinom, ki ga ni v Sloveniji.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu