Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

OBUP GIBANJA SVOBODA IN GOLOBA

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2023, 12:37 pop

Vinko Gorenak je bil notranji minister in državni sekretar na notranjem ministrstvu in v kabinetu premiera. To delo je opravljal tudi v zadnji vladi Janeza Janše. Od zamenjave vlade je upokojenec. Za poslanca SDS je bil izvoljen leta 2008, 2011 in 2014. Foto: DZ


Sam bolj redko gledam seje državnega zbora, a vsaj dnevne rede pregledam in se odločim, ali bi kaj spremljal. Pozornost je pritegnila izredna seja, ki bo v četrtek 16. 11. 2023 ob 14.00 uri. Na tej seji (izredna in ne redna seja), kar pomeni, da gre za nekaj zelo nujnega, bo na dnevnem redu točka z naslovom: predlog priporočila vladi v zvezi z bojem proti korupciji v Sloveniji.

Seveda sem po praksi parlamenta pomislil, da gre za opozicijsko zahtevo. Ali SDS ali NSI. Tako je običajno. Opozicija nima posebnih orodij, da bi odločala, lahko pa vladi z izrednimi sejami poskusi kaj predlagati. V svoji dolgoletni poslanski karieri se ne spomnim primera, da bi tako sejo zahtevala koalicija. Koalicija odloča, vlada je njihova. Ni ji treba priporočati. Na veliko presenečenje pa je tokrat izredno sejo zahtevala kar koalicija sama, za kar ni nobene potrebe, saj ima vsa orodja, da zadeve uredi. Ni ji treba priporočati. Lahko odloča.

Na to nenavadno vladno ravnanje se je včeraj Janez Janša (SDS) odzval tako

Sam mislim, da o delovanju vlade, ker sem bil minister in večkrat državni sekretar, nekaj vem, zato mi dovolite, da politično ocenim to zahtevo za izredno sejo: gre za dejanje iz obupa, v katerem se je znašla vladna koalicija. Zlasti pa Gibanje svoboda in Robert Golob. Seveda gre tudi za poskus preusmerjanja pozornosti javnosti od popolnoma neučinkovite vlade in njenega predsednika. Korupcija je beseda, na katero reagirajo številni volivci in to je ta hip za vladajoče najbolj pomembno.

Zoran Janković in Robert Golob, ko Golob že spet ni odgovarjal na vprašanja novinarjev Foto: UKOM

Pozorno branje zahteve vladajočih pa razkrije še več. Ne ločijo med kaznivimi dejanji korupcije in korupcijskimi ravnanji posameznika. Očitno je tudi to, da piscem gradiva deluje le desni del njihovih možganov, saj naštevajo ravnanja posameznikov z desne, na vse, kar se je dogajalo na njihovi strani, pa zavestno pozabljajo.

Med korupcijskimi kaznivimi dejanji, kot so dajanje podkupnine, sprejemanje podkupnine, jemanje podkupnine ali dajanje podkupnine za nezakonito posredovanje in podobno, ter med koruptivnimi ravnanji posameznika, kot je konflikt interesov, obstaja velikanska razlika.

Zakon pravi takole: »Korupcija je vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev, ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega«.

Med kaznivimi dejanji korupcije in koruptivnimi ravnanji po zakonu je velika razlika.

Korupcijska kazniva dejanja odkriva policija, preganja tožilstvo, sodstvo pa sodi. Pri koruptivnih ravnanjih pa ni tako, o teh lahko razpravlja KPK in so lahko daleč od kaznivega dejanja korupcije. Tega predlagatelji zahteve za to sejo očitno ne ločijo ali pa zavestno in manipulativno mešajo.

Pisci gradiva tudi namerno manipulativno navajajo le “nekatere” primere domnevnih koruptivnih ravnanj ali celo domnevnih kaznivih dejanj korupcije, le primere, ki se domnevno nanašajo na NSI in SDS. Jasno je, da ima tako početje jasen cilj, to pa je preusmerjanje pozornosti s katastrofalnih rezultatov anket o podpori Gibanju svoboda in Golobu.

Koalicija bi se morala zavedati, da je v njenih rokah »janšistov« očiščena policija, v njenih rokah je tožilstvo, sodstvo pa je tako ali tako v celoti njihovo, od tam nikoli niso odšli, kot je dejal nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec. Kaj torej čakajo? Zakaj sklicujejo tovrstne seje, »pognati bi morali« svojo »mašinerijo« in raziskati vsa domnevna kazniva dejanja korupcije in koruptivna ravnanja in ne le desne politične sfere. Zakaj tega ne naredijo? Zakaj namesto tega jokajo in stokajo v DZ? Saj veste, zakaj. Čas se jim izteka. To je tudi edino, kar je pri tem dobro.

Ker v gradivu navajajo domnevna kazniva dejanja korupcije ali koruptivna ravnanja iz desnega političnega pola, mi dovolite, da jih spomnim na še nekatera odprta vprašanja:

Ste pozabili na pravnomočno obsojenega poslanca EU Zorana Thalerja, ki je sprejel obljubo podkupnino za glasovanje v EU parlamentu? Ste pozabili na ravnanje vaše poslanke Bojane Muršič in njene rdeče jopice? Ste pozabili na 100.000 evrov, ki jih je GEN-I nakazal podjetju Vesne Vuković, vaše sedanje generalne sekretarke?

Ste že odkrili kdo je ukradel identiteto Golobu v Romuniji? Ste že ugotovili, kam so šli silni milijoni iz GEN-I v Srbijo, na Kosovo in v Bosno?

Vse to čaka boljše čase, ki pa nezadržno prihajajo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu