Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zanikajo, da bi bil junak RTVS urednik Daniel Poslek

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd junij 2024, 06:26 dop

Veliko govoric na RTVS je sprožil novinar Reporterja Igor Kršinar s člankom “Kdo je »junak« na RTVS, ki se vsak dan vozi 140 km v službo in v žep pospravi 754 evrov dodatka na mesec?”

V tem članku je Kršinar predstavil denarne težave RTVS, ki so posledica tega, da so vladne stranje spremenile zakon o RTVS le za politično čistko, da so predčasno odstavile vse nadzornike, direktorje in urednike in nastavila svoje. Dejanske probleme pa so ignorirali. Iz nove štiričlanske uprav, s katero so nadomestili prejšnjega enega generalnega direktorja, so tudi zaradi tega doslej odstopili že trije člani: predsednik Zvezdan Martić, član Simon Kardum, prejšnji teden pa še član uprave Andrej Trček. Prihodnji teden se bo Svet RTVS, ki ga vodi Goran Forbici, sestavljen pa je politično povsem ne-pluralno, seznanil z najnovejšim odstopom iz vodstva, ki so ga nastavili pred manj kot letom, po katerem je v upravi le še delavski direktor Franci Pavšer. Samokritičnih razprav med svetniki, da so krivi, ker so zelo složno slabo izbrali upravo, doslej ni bilo zaznati. Še manj med vladajočim politiki, da so to zavozili.

Ker s političnimi čistkami dejanskih problemov vladajoči niso reševali, le še povečali so jih z dodatnimi stroški za reorganizacije in z zmedo ob obsežnih menjavah, je morala vlada RTVS pred novim letom za plače poslati pet milijonov, še deset milijonov pa Robert Golob pošilja letos. Uradno je to v obeh primerih denar za manjšinske programe, a v državnem proračunu ta strošek ni bil načrtovan. Čeprav bi to bilo mogoče z lahkoto. To kaže na slabo in neodgovorno delo finančnega ministra Klemna Boštjančiča.

Bruselj, premier Robert Golob pred kamero TV SLO Foto: Daniel Novakovič/STA za KPV

Kršinar je za Reporter opisal, da so se za plače na RTVS kljub finančnim injekcijam mimo proračunskih načrtov morali na RTVS še dodatno zadolžiti, med stroški za plače pa so tudi visoki za prevoz zaposlenih na delo, ki so lani znašali 1,77 milijona evrov.  Najdaljši dnevni prevoz na delo je znašal dobrih 140 kilometrov, za kar je zaposleni povprečno mesečno dobil 754 evrov dodatka. Kršinar v članku ugiba, da ta zaposleni najverjetneje prihaja iz vzhodne Slovenije, denimo iz Slovenskih Goric ali Haloz. Kdo je, pa na RTVS Kršinarju niso bili pripravljeni razkriti zaradi varovanja osebnih podatkov, je opozoril. In s tem sprožil številne govorice in ugibanja.

Denimo, da je prejemnik dodatka urednik Radia Prvi Danijel Poslek, ki je sicer med uredniki, ki imajo na RTVS celo ustrezno izobrazbo. Za januar letos je Poslek prejel bruto 4.640 plače in je bil na 91 mestu med več kot dva tisoč zaposlenimi. Poslek je iz Ptuja, ki je od Ljubljane oddaljen 140 kilometrov. A so, ko sem neuradno preverjal te govorice, na RTVS zanikali, da bi bil Poslek rekorder ali da bi bil junak kdo od direktorjev ali pomembnih urednikov. A neuradno, uradno zaradi varstva zasebnosti ne smejo nič povedati. Poslek zadnje tedne ob Radiu Prvi vodi še Radio Maribor po odstopu urednika Roberta Levstka, ki so mu sodelavci očitali nepotizem, oškodovanje javnih sredstev in podobno. O delu teh očitkov sem poročal tukaj:

Za naslednika Levsteka se je prijavila ena sama kandidatka, je poročal Večer, ki pa ni izpolnjevala pogoja najmanj petih let delovnih izkušenj na vodilnem položaju in so zaradi tega imenovali začasnega vršilca dolžnosti. Kot za vršilce dolžnosti po množičnih odstopih imenujejo tudi člane uprave RTVS. To ravnanje je nenavadno, logično bi bilo, da bi delo do imenovanja pravega urednika ali direktorja opravljal bivši vodilni, če ni hudo zbolel ali umrl. Da za kratek čas nastavijo novega, ki se niti še ne nauči, za kaj gre, ko je že spet zamenjan, je slabo vodenje.

Zaradi dela dodatnega dela Posleka v Mariboru so se verjetno še povišali potni stroški, kar v podjetjih včasih rešijo tako, da takšnemu vodilnemu zagotovijo služben avtomobil. Sam sem bil med takšnimi nekoč, ko sem na Večeru vodil ljubljansko dopisništvo, hkrati pa tudi uredništvo notranje politike v Mariboru, zaradi česar je bilo treba pogosto v Maribor, kjer se je takrat postavljal časopis. Da bi zmanjšali stroške kilometrin za prevoze z lastnim avtomobilom, so mi dodelili službeno vozilo, ki so ga, kadar ga nisem potreboval, potem uporabljali tudi sodelavci v Ljubljani.

Ni pa nujno, da tako ravnajo tudi na RTVS.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu