Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Čistke na RTVS: odstopil še tretji član štiričlanske uprave RTVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th junij 2024, 12:45 pop

Po manj kot letu vodenja, kar je vladna koalicija izvedla čistko na RTVS, je včeraj predsedniku uprave RTVS Zvezdanu Martiću, ki je odstopil prejšnji mesec, z odstopom sledil še tretji član štiričlanske uprave Andrej Trček. Prvi je po manj kot pol leta “vodenja” odstopil Simon Kardum. S štiričlansko upravo je vladna koalicija nadomestila prej desetletja enega generalnega direktorja. V upravi ostaja na zakoniti način le še “delavski” direktor Franci Pavšer. K politični čistki, s katero so vladne stranke lani predčasno odstavile celoten poslovni vrh medijskega zavoda z največ (državnega) denarja, zamenjali pa so tudi celoten uredniški vrh TVS, da so lahko nastavile svoje kadre in si zagotovile prednosti v volilnih kampanjah, je pomembno prispeval del zaposlenih, tudi novinarjev, ki so povezani s političnimi strankami z leve sredine in to tudi karierno s službami. Znano je, da je RTVS največji kadrovski bazen za stranke z leve sredine. Z odstopi nove uprave, ki jo je na vrh spravila sedanja vladna koalicija, smo priča že novim turbulencam in internim spopadom med novimi voditelji. V ozadju pa pravi spopad poteka predvsem o tem, da bi vlada RTVS dodelila krepko več denarja, tudi s povišanjem prispevka, ker vse te menjave veliko stanejo, prinesejo pa nič. Doslej so iz vlade RTVS mimo proračunskih načrtov iz proračuna že dodelili petnajst milijonov evrov. Pet lani, še deset letos. Uradno za financiranje programov narodnosti. Dejansko pa za plače zaposlenih.

Po odstopu Martića je svet RTVS za vršilko dolžnosti predsednice uprave RTVS začasno, dokler po normalnem postopku ne najdejo naslednika, imenoval nekdanjo direktorico TVS Natalijo Gorščak.

Nekdanji generalni direktor Igor Kadunc in Natalija Gorščak Foto: DZ/Matija Sušnik

Iz RTVS so sporočili, da je Trček odstopil iz osebnih razlogov in da “si je prizadeval delovati v najboljšem interesu zavoda in javnosti”. Napovedali pa so še, da bo vršilka dolžnosti predsednika uprave Natalija Gorščak predlagala imenovanje vršilca dolžnosti člane uprave. Namesto Karduma v preteklosti niso imenovali vršilca dolžnosti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu