Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Nemčija le dobila koalicijo in novo vlado?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th februar 2018, 11:51 pop

V nedeljo 24.septembra 2017 so bile v Nemčiji zvezne volitve. Vlade še zdaj nimajo. Tisti dan sva se z ženo vozila z avtom iz Slovenije v Nemčijo. Zvečer po volitvah sva že videla prve rezultate, po katerih je zmagala nemška unija strank CDU/CSU s slabimi 34 odstotki. Stranka SPD je z rezultatom 20,5 odstotka v teh volitvah izgubila kot še nikoli v zgodovini.

Schulz: Koalicija ne pride v poštev

Spremembo v deležu na volitvah in strukturi zastopanosti strank, kažeta grafiki:

 

 

Že naslednji dan 25.septembra je zaradi slabega izida volitev kanclerski kandidat SPD Martin Schulz izjavil, da ne pride v poštev, da bi postal član prihodnje vlade, ki jo bo znova vodila Angela Merkel. Dejal je tudi, da so jim volivci pri rezultatu 20,5 odstotka izrekli nezaupnico in da bo stranka pristala v opoziciji.

Četudi je tudi unija strank CDU/CSU na volitvah zmagala je, žal, dosegla pirovo zmago.

Glede na to, da je stranka SPD napovedala odhod v opozicijo in ni bila pripravljena vstopiti z unijo CDU/CSU v novo veliko koalicijo, je kanclerka Angela Merkel poklicala k oblikovanju nove nemške vlade stranki FDP in stranko Zelenih. To koalicijo so poimenovali Jamajka zaradi barv jamajške zastave in strank, ki jih simbolizirajo zelena, rumena in črna barva. Po treh tednih pogajanj je sporazum propadel. Zapletlo se je predvsem zaradi beguncev, zaradi prihoda begunskih sorodnikov ali zaradi združevanja begunskih družin.

Sledil je nastop nemškega predsednika Frank-Walter Steinmeierja, ki je vse stranke pozval na dodatne pogovore in k prevzemu odgovornosti za oblikovanja nove nemške vlade.

Schulz: Koalicija morda le pride v poštev

Po številnih pogovorih je Martin Schulz pristal na oblikovanje velike koalicije unije CDU/CSU in SPD. Zaradi spreminjanja stališč je postal vodja SPD Martin Schulz za številne Nemce neverodostojen. O vstopu v veliko koalicijo so odločali člani SPD na kongresu 21.januarja. Predvsem mladi člani SPD so bili zelo glasni nasprotniki velike koalicije.. Na glasovanju so zmagali zagovorniki velike koalicije in dali zeleno luč za koalicijska pogajanja.

Priljubljenost strank se je konec januarja spremenila. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah vodi še vedno unija CDU/CSU s 34 odstotki, medtem ko je SPD padla na 18 odstotkov in ima le 4 procentne točke več kot AfD (Alternativa za Nemčijo). Obenem si 74 odstotkov Nemcev ne želi Schulza na kakšnem ministrskem stolu. Schulz tudi pri članih svoje stranke nima več podpore, saj mu 59 odstotkov volivcev SPD ne bi dalo nobenega mandata.

V koalicijskih pogajanjih so se takoj našli trije veliki problemi. SPD želi :

1.Samo eno obliko obveznega zdravstvenega zavarovanja za vse državljane. Privatno zdravstveno zavarovanje želi ukiniti.

2.Delovne pogodbe za nedoločen čas

3.Združevanje družin beguncev

Kljub nasprotjem so se medtem končno dogovorili glede prihoda družinskih članov beguncev. Do 31.julija 2018 je prihod družinskih članov beguncev zamrznjen. Od 1.avgusta letos bo lahko v Nemčijo pripotovalo tisoč družinskih članov mesečno. To je do konca leta 2018 okrog pet tisoč družinskih članov beguncev. Po prihodu bodo lahko vložili prošnje za azil. Ta postopek je zelo dolgotrajen in traja tudi dve leti.

Končno sta se unija in SPD dogovorili glede oskrbe starejših. Takoj bo v veljavo stopil program z novimi 8.000 zaposlenimi v oskrbi starejših ljudi.

Glede enotnega zdravstvenega zavarovanja še ni dokončnega dogovora. Unija CDU/CSU temu nasprotuje.

Razpleta še ni mogoče napovedati

O delovnih pogodbah za nedoločen čas se bodo kmalu dogovarjali. Optimisti upajo, da se bodo uskladili in dogovorili do pusta. Upajmo,da bo res tako.

Nek bralec F.M. je na forumu dnevnika Die Welt napisal naslednje:“ Ne razumem, zakaj se SPD tako zagrizeno zavzema za prihod članov begunskih družin v Nemčijo..V Siriji je večinoma zavladal mir in potem bi bilo samoumevno, da bodo družine združene v njihovi domovini. Varstvo naše države Nemčije so imeli dve leti in pol, neka majhna zahvala mi zadostuje… in odhod domov in obnoviti porušeno domovino.“

Ni pa še vse odločeno,ker bodo tudi o potrditvi koalicijske pogodbe glasovali člani SPD. Kakšen bo razplet je še vedno nejasno.

Upamo lahko, da bo koalicijska pogodba kmalu gotova in da bo temu sledilo oblikovanje nove nemške vlade, ki traja že dobre štiri mesece.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu