Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada za pet migrantov iz Malte, MNZ dobi denar za tisoče, ki jim zbežijo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2019, 07:17 pop

Da bodo prevzeli pet migrantov iz Malte, ki jih ta država ni več pripravljena sprejemati iz humanitarnih ladij, je danes sporočila naša vlada. Hkrati je vlada dovolila notranjemu ministrstvu 32 zaposlitev za določen čas, najem dodatnih prostorov, opreme za delo in štiri vozila, ker je bilo število prošenj za mednarodno zaščito od aprila do septembra 2018 dalje višje od 250 vsak mesec. Statistika nezakonitih prehodov meje in potem zahtev za zaščito je bila po mesecih takšna:

Pet migrantov, ki jih bo vlada vzela, je verjetno povezano z zgodbo v svetovnih medijih zadnje dni, da je Malta dosegla dogovor z Nemčijo, Francijo, Portugalsko, Irsko, Romunijo, Luksemburgom, Nizozemsko in Italija, da bodo te države sprejeli 49 migrantov, ki so bili dalj časa na morju, ker jim Malta in Italija nista dovolili izkrcanja in za še 249 migrantov, ki so že na Malti.

Vlada zavezana politiki solidarnosti

Iz vlade še ni točnih pojasnil, ali pomagajo pri tem ali pri kakšnem drugem reševanju. Sporočili so: “Zaenkrat gre za izraženo namero pri evropski komisiji, strokovne službe se še usklajujejo, zato še ne moremo potrditi vseh detajlov.” Omenjenih 49 migrantov je bilo kar nekaj časa na ladjah Sea Watch 3 in Sea Eye, ki ju vodita nemški dobrodelni organizaciji, pristanek pa sta jima zavrnila Italija in Malta. Iz vlade so, da bodo sprejeli pet migrantov, ki prihajajo iz Afrike preko sredozemskega morja, zapisali tako:

“V okviru reševanja aktualne problematike izkrcavanja migrantov na Malti je Slovenija včeraj Evropski komisiji izrazila pripravljenost, da sprejme pet oseb iz ranljivih skupin oziroma zaščite potrebnih oseb. Gre za enkratni ukrep v duhu solidarnosti do najmanjše EU države članice Malte in humanosti do pomoči potrebnih. S tem Slovenija potrjuje svojo zavezanost k EU politiki solidarnosti in iskanja skupnih rešitev za migracijska vprašanja.”

V zadnjih letih je s podobnimi dogovori država sprejela večje število migrantov. Skrb za migrante je bila povezana s sofinanciranjem iz Evropske unije. Za zadnjo peterico, ki bodo šele prišli iz Malte, podatkov o izvoru in sofinanciranju še ni. Podatki za zadnja leta pa so sicer takšni:

Vlada se je seznanila tudi z informacijo o povečanju števila migrantov, ki so lani prihajali iz Hrvaške, ki jih je bilo slabih deset tisoč in o velikem številu prošenj za mednarodno zaščito.

Sistem, ki je usluga trgovcem z ljudmi

Takšno je bilo lani število prosilcev azil, ki so vladi po večini naglo pobegnili, ker imamo azilni sistem, za katerega v vladi točno vedo, da služi predvsem kriminalnim združbam, ki tihotapijo ljudi:

Dodatnih 32 zaposlitev za določen čas, zagotovitev dodatnih poslovnih prostorov, opreme za delo in štiri vozila se nanaša izključno na izvajanje postopkov mednarodne zaščite notranjega ministrstva in ne na zagotavljanje oskrbe in nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito, za kar skrbi poseben vladni urad za begunce, ki mu vsi ti prosilci za zaščito potem zbežijo, so še sporočili iz vlade. Koliko jih vladi iz pristojnosti tega urada izgine na Zahod, kaže zgornji graf, ko govori o ustavitvi azilnih postopkov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu