Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaradi nezvestobe po Pašek Šetinčevi ob tisočaka še Irglova, manj bo stalo Logarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th maj 2024, 07:22 dop

Slabega tisočaka plače je po Mojci Pašek Šetinc, ki jo je zaradi igranja na napačen gol in nezvestobe iz stranke vrgle Robert Golob (Svoboda), izgubila še Eva Irgl (SDS). Irglova je bila, ker ni bila pripravljena podpisati zaveze lojalnosti SDS, odstavljena kot predsednica komisije za peticije in človekove pravice, s čemer je izgubila dodatek za vodenje. Nižja plača ji je bila prvič izplačana včeraj. Precej manj je to, da so ju v SDS z Irglovo postavili na stranski tir, znižalo plačo Anžetu Logarju in Dejanu Kalohu. Že prej nista vodila pomembnih odborov ali komisij. Logar je zadnji teden pozornost javnosti pritegnil z intervjujem za revijo Reporter, ki so ga oglaševali z naslovom, da je pripravljen prevzeti vodenje SDS. Po dogajanju v SDS, kjer so ga postavili na stranski tir, je malo verjetno, da bi Logar prevzemal stranko, ki ji noče biti lojalen.

Pašek Šetinčeva je podoben dodatek kot Irglova izgubila že prej, ko jo je Svoboda odstavili kot šefico preiskovalne komisije za nekaj manjših medijev in novinarjev, ki so kritični do vladajočih in katerih greh bi naj bil, da bi naj bili povezani z največjo opozicijsko stranko, kar sicer ni več prepovedano, kar več nismo v socializmu, kjer je bila tudi opozicija prepovedana. Podobno izgubo kot Pašek Šetinčeva sta “utrpela” tudi Miha Kordiš, ki so ga na stranski tir postavili v Levici in Miha Lamut (Svoboda), ki se ni najbolj izkazal pri obrambi Goloba v preiskovalni komisiji, ki preverja Golobove čistke v policiji. Izplačilo iz državnega zbora se je Kordišu znižalo celo dramatično, a le na videz, zaradi daljše bolniške odsotnosti mu je, po neuradnih podatkih, večji del poslanske plače plačevala zdravstvena zavarovalnica. Uradno v parlamentu zaradi varstva zasebnosti o tem ne smejo nič povedati.

Logar, Irglova in Kaloh so v boljšem položaju kot Pašek Šetinčeva in Kordiš, ker lahko kadarkoli izstopijo iz poslanske skupine SDS v lastno skupino poslancev (za ustanovitev so nujni trije), s čemer bi pridobili tudi pravico do vodenja odborov in komisij in s tem povišice plače.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je včeraj prejela bruto 6.489 evrov plače ali neto 3.705 evrov. Neto podatek je novost zadnje mesece. Posredujejo pa ga iz vlade že več let za del ministrov, ki se s tem posebej strinjajo. Podatke o plačah premiera in ministrov še čakam, v vladi zaradi velikanskega števila ministrstev praviloma potrebujejo nekaj dni, da jih zberejo. Bivši predsednik republike Milan Kučan, ki ima pravico do mesečnega prejemka v višini razlike med 80 odstotki plače predsednika republike in pokojnino, je dobil bruto 1.223 evrov predsedniškega dodatka, kar je bilo neto 918 evrov, so sporočili iz urada predsednice republike. Kučan v seštevku ne prejema 80 odstotkov plače Nataše Pirc Musar. To bi bilo bruto 5.191 evrov. Znesek je vezan na Kučanovo zadnjo plačo in je zaradi tega verjetno nižji. Točna vsota pa ni znana, ker je višina pokojnine oseben podatek. Zanesljivo pa je med najvišjimi v državi, ker je vso kariero opravljal najvišje funkcije in to v času socialistične diktature in tudi v času demokratične države z zagotovljenimi svoboščinami ljudem. Neto dobi večji del, ker pokojnine niso tako močno obremenjene kot plače.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu