Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šok za vladajoče: po Ninamedii SLS z Gregorčičem presenečenje volitev. Resni.ca poniknila!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th junij 2024, 08:43 dop

Precejšen vzpon SLS z nosilcem liste Petrom Gregorčičem, ki je skoraj dohitel NSi Mateja Tonina in bi lahko dobili sedež v EU parlamentu, je pokazala včeraj objavljena raziskava Ninamedie v Dnevniku. Če se to zgodi, bo to precejšen šok za Roberta Goloba in vladno koalicijo, v EU parlamentu bo namreč s tem simbol njihove zlorabe oblasti s politično čistko na RTVS. SLS so na nepošten način v kampanji ignorirali v dveh Tarčah RTVS, ki so bile posvečene volitvam, ker so po čistki pač podrejeni vladajočim strankam, ki na ta način zlorabljajo oblast in si zagotavljajo prednost v kampanji. Kot kaže ni delovalo v skladu z načrti. Zaradi preferenčnih glasov ni nujno, da bo res izvoljen Gregorčič. Med kandidati je tudi sedanji evropski poslanec Franc Bogovič, ki slovi kot sposoben politik, ki zna zbrati glasove zase.

Podobno kot raziskava Mediane za Delo dan pred tem tudi raziskava Ninamedie za Dnevnik kaže vzpon liste SDS, ki jo vodi Romana Tomc in Svobode z Ireno Jovevo, ki sta daleč pred drugimi. Drugače kot Mediana pa Ninamedia kaže upadanje Vesne z Vladimirjem Prebiličem, ki ostaja na tretjem mestu, ker upada tudi popularnost SD z Matjažem Nemcem. SD bo, tako vse kaže, največji poraženec evropskih volitev s prepolovljenim deležem in mandatom manj. Po Ninamedii pa je precej poniknila tudi proruska Resni.ca z Zoranom Stevanovićem, ki je skupaj z Levico Nataše Sukič daleč od možnosti za vstop v EU parlament. A ker so raziskave javnega mnenja netočne, povrhu pa se do volitev lahko tudi še kaj zgodi, je še vse odprto. Resni.ca je celo pod Levico.

Vse raziskave pa podobno kažejo, da bo čisto na dnu Violeta Tomič s stranko NOT, ki je propadla že na prejšnjih evropskih volitvah, takrat kot nosilka liste Levice. Primerjava s prejšnjimi volitvami kaže, da bo veliko izgubila SD, ti glasovi bodo šli k Vesni in Vladimirju Prebiliču, podobno pa bo krepko ob glasove tudi NSI, ti glasovi pa bodo, vsaj po Ninamedii, šli k SLS.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak. Samo zmotljiv človek sem.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu