Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobovi predvolilni desanti, odstopil pa Martić

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd junij 2024, 04:43 pop

Peter Jančič, urednik Spletnega časopisa, Foto: Demokracija/Polona Avanzo

Odstop šefa uprave RTVS Zvezdana Martića po manj kot letu dni, kar so vladajoči izvedli največjo čistko na RTVS v zgodovini, da bi z vrha odstranili vse, kar bi lahko bilo desno, je bil najbolj presenetljiv dogodek kampanje pred evropskimi volitvami. Celo bolj kot policijska preiskava pri televizijskemu voditelju in direktorju Nove24TV Borisu Tomašiču, ki ni med osumljenimi kaznivih dejanj, a so mu tik pred volitvami, na katerih na listi SDS nastopa njegova hčerka, policisti s sodnim nalogom zaplenili telefon in računalnik. To je zastraševanje novinarjev, sprožilo pa je tudi sume, da je bil cilj pridobiti podatke, kdo so njegovi viri in še kaj o kampanji SDS. V Sloveniji ni dobro biti naiven. Sploh ne v politiki.

Zloraba represivnih organov za kampanjo

Presenetljivo so se tokrat odzvali tudi politiki na ravni EU, kjer je, ko gre za Slovenijo, običajno veliko bolj prodorna levica, ki obvladuje društvo novinarjev in vse največje medije.

Policija ostro zanika, da bi bila preiskava pri Tomašiču predvolilna in da bi to delali za stranke na oblasti. A vsi vemo, da to preiskavo že več let zahtevajo Golobovi in da njegovi poslanci isto stvar že preiskujejo s posebno komisijo v parlamentu za nadzor in diskreditiranje SDS in medijev, ki jo je dolgo vodila Mojca Pašek Šetinc. A so jo zamenjali, ko je zaradi poskusa nakazila dveh milijonov evrov POP TV ostro kritizirala obrambnega ministra Marjana Šarca, ki zdaj je kandidat Svobode na EU volitvah. Od takrat preiskavo proti medijem, ki jih ne obvladujejo vladne stranke, vodi Tamara Vonta, ki je bila nekoč v službi na POP TV. Vonta takšne napake kot jo je Pašek Šetinčeva, da bi javno nasprotovala dodatnemu milijonskemu financiranju lastne televizije, zanesljivo ne bo naredila. Tega financiranja policija seveda ne preiskuje. Ne sme.

Šef vlade Golob je, ob čistki v medijih, večkrat zamenjal vrh notranjega ministrstva in policije, ker niso dovolj poslušali njegovih ukazov o obračunu z “janšizmom”. Opozicijo. Jasno je, čigavi so in za koga delajo. Policijo, tožilstvo, sodstvo in medije je Golob spremenil v sredstvo, da bi se obdržal na oblasti. Kar ni nekaj novega, ko gre za levico. Spomnimo se, da so za to, da bi na oblast spravili Mira Cerarja, pred volitvami poslancev leta 2014 Janeza Janšo celo strpali v zapor, vse sodbe o tem pa je pozneje ustavno sodišče soglasno v celoti razveljavilo kot pravne zmazke, med drugim pa je opozorilo, da je bilo sojenje še dodatno nepošteno, ker se ni izločil takratni šef vrhovnega sodišča Branko Masleša. Sicer sekretar komunistične partije med sodniki v prejšnjem režimu. Funkcionar totalitarne partije, ki kot neodvisni sodnik po odpravi diktature sodi voditeljem demokratičnih strank. Neodvisno sodstvo čisto posebne vrste. Najbolj svobodne.

Ponavljanje zlorabe pravosodja smo opazovali zadnje dni pred začetkom glasovanj na evropskih volitvah. Povrhu so z zaplembo telefona in računalnika televizijskemu voditelju in direktorju Tomašiču, ki ni ničesar osumljen, vladajoči prešli novo neverjetno mejo. Zdaj neskrito nadzirajo komunikacije novinarjev in medijev in njihove dokumente. To se, kar je propadel komunizem, pri nas še ni zgodilo. Si predstavljate, da bi policija preiskala pisarno in zaplenila telefon in računalnik Zvezdanu Martiću, ker bi preiskovala nakazila iz vlade RTVS v času, ko je bil generalni direktor Igor Kadunc, Martić pa je bil takrat novinar. Kot je bil Tomašič v času sklepanja pogodb, ki jih zdaj preiskuje policija o tem, da bi naj bilo petim televizijskim programom v treh letih v preteklosti menda nakazano nekaj milijonov preveč. Po mnenju vladajočih. Po policijski zaplembi telefona Martiću pa bi se v nekem mediju nenadoma pojavila zgodba, kako si je Martić dopisoval Robertom Golobom, da mu mora poslati dvajset milijonov za manjšince, no, za plače na svoji TVS. Toliko je Golob že dodatno poslal k sto milijonom evrov, ki jih RTVS moramo plačati vsi državljani. Nova 24TV bi z dvajset milijoni lahko poslovala deset let po bilancah objavljenih na portalu Ajpes. Z letnim prispevkom za RTVS pa pol stoletja. Ali še več.

Propagandna vnema Primoža Cirmana in njegovih Necenzuriranih ob preiskavi na Telekomu in Novi24TV zadnje dni je imela privatno ozadje. Za preiskavo je od Golobovih Cirman izvedel prej kot drugi, kar je za novinarja dosežek. V času uprave, ki jo je nastavil Marjan Šarec in jo zdaj preiskuje policija, so necenzurirani izgubili donosen zasebni biznis na Telekomovem Siol.net, ki so jim ga prej zrihtali fantje iz Golobovega klana, posel se je še dodatno splačal, ker je ob tem Vesni Vuković na vzporedno podjetje še dodatno denar nakazoval Golob, pa Klemen Boštjančič, pa Gorenje… V nekaj letih več kot sto tisoč evrov. Ne televiziji, nekaj privatnikom.

To njihovo zgodovino poznam, ker sem leta 2020, ko je ravno padla Šarčeva vlada, kot urednik prevzel vodenje Siol.net, ki je bil v času Šarca dolgo brez odgovornega urednika, čeprav zakon zahteva, da ga vsak medij mora imeti. Če pravega urednika ni, je lažje politično vplivati. Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic so za Siol.net po posebni pogodbi prenehali delati le nekaj mesecev pred mojim prihodom, še pred odstopom Šarca. A v uredništvu nikoli niso bili zaposleni, kar je za resne novinarji v resnem uredništvu samoumevno, da morajo biti. Da se ve, za koga delajo. Da niso skorumpirani. In cel medij onesnažen. Ko je Robert Golob dve leti pozneje prevzel oblast, je Vukovićeva postala generalna sekretarka Svobode, ki si je s čistko nastavila svojega urednika Siol.net, Cirman je ukinil vzporedno podjetje, na katerega so Golob, Boštjančič in drugi nakazovali denar, Modica pa je Svoboda angažirala v preiskovalni komisiji Mojce Pašek Šetinc, da kot policija preiskuje vrh Telekoma iz časov Marjana Šarca, v času katerega so izgubili politično urejen novinarski zasebni biznis.

Preiskave za drobiž, ob velikanski vsotah gledanje v zrak

To je neodvisno novinarstvo Roberta Goloba, ki ga potem kot verodostojen vir povzema POP TV, ki so mu na Telekomu, ko so Necenzurirani dobili posel, tudi za dvanajstkrat krat povišali pristojbino, za katero zdaj policija preiskuje Novo24TV. Pri gromozansko nižjih vsotah, seveda. Ki ne gredo tujim lastnikom, kot gredo v primeru POP TV.

Ko je prejšnji šef uprave Telekoma Cveto Seršen znižal plačila POP TV in napovedal, da bo PROPLUS tudi tožil za izčrpavanje Telekoma, se je to podjetje odzvalo s proti tožbo težko 58 milijonov evrov. To so te višje vsote. Nič pa se danes ne omenja še levičarskega “prevzema” lastništva Planeta od grškega solastnika, za kar je Telekom po arbitražni razsodbi v Švici grškemu podjetju Antenna Group moral izplačati 17.595.000 evrov za 34 odstotni delež v tej družbi, zamudne obresti in plačilo stroškov arbitražnega postopka v Švici. Več o umiku 58 milijonov težke tožbe POP TV in Kanal A lahko preberete tukaj:

Preiskav in zaplenjanja telefonov in računalnikov tudi ni bilo pri Marjanu Šarcu, ki je kandidat Svobode na volitvah, za dva milijona evrov. To bi bilo celo za našo noro državo preveč. Povrhu je Šarec v čudnem položaju, kot premier je namreč zaslovel s pismom, s katerim je od podjetij v državni in paradržavni lasti zahteval, da zaradi političnih razlogov ne smejo financirati Nove24TV in podobnih. Zdaj pa država preiskuje direktorje, ki so bili nastavljeni v njegovem času, da bi naj preveč financirali te medije. Sicer, če primerjamo z drugimi dosežki, s popolnim drobižem.

Ko je Šarec še vladal, so se na Telekomu in drugod gotovo držali zahtev, da je treba opoziciji naklonjene medije zatirati, kjer je le mogoče, medij Nova24TV pa so, kot vemo, že takrat razglašali za strankarsko trobilo, tovarno sovražnega govora in še vse mogoče, da bi opravičili svoje zlorabe oblasti. Kar še danes počne propagandni aparat Goloba in vladnih strank z Necenzuriranimi, Niko Kovač in kar je še teh strankarskih borcev, ki se razglašajo za povsem nestrankarske. In vam lažejo pred volitvami.

Celoten zapis Šarca, ko je kot šef vlade državna podjetja pozval, naj ne oglašujejo v “porednih” medijih, si lahko preberete tukaj.

Za vrhunec “evropske” kampanje pa bodo vladne stranke šele poskrbele v prihodnjih dneh, ko bodo s priznanjem Palestine po brutalnih terorističnih napadih Palestincev pod vodstvom Hamasa mimo največjih zahodnih zaveznic, torej ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Kanade, Japonske in drugih dramatično poslabšali odnose s prijateljsko državo Izrael, ki nam je pomagala pri osamosvojitvi, da smo lahko svojo državo tudi zaščitili z orožjem, ki ni bilo rusko ali jugoslovansko po ruski licenci. Dobro sodelovanje pa je z Izraelom, ki je moderna demokratična država, v kateri z vsemi pravicami živi več milijonov Arabcev, potekalo tudi na drugih področjih. Da omenim le medicino.

V najboljšem primeru ta predvolilni manever za nabiranje političnih točk ne bo povzročil velike škode izvozno naravnanim podjetjem in državi, pa tudi konflikta na Bližnjem vzhodu ne bo zaostril, ker smo majhna in ne zelo pomembna država.

V slabšem primeru pa bo za to predvolilno igro vladajočih za interese Irana in Rusije in proti interesom ZDA, EU in Zahoda, prišel resen račun. Da je Hamas povsem nečloveških zločine, ki so sprožili to vojno, lani v Izraelu storil naključno in brez vpliva držav, ki imajo dolgoročnejše cilje, verjamejo le malokdo in še to praviloma zaradi naivnosti, naivni pa politiki zanesljivo ne smejo biti.

Na povezanost naše politike z iranskim in ruskim pojmovanjem politike kažejo tudi čistke na RTVS in policijske preiskave tik pred volitvami v medijih, da bi zastrašili ljudi. To so vzorci nedemokratičnih držav. Diktatur. Da o milijardi, ki je v času leve vlade Boruta Pahorja, potovala preko NLB za obveščevalne supermane in miki miške iranskega režima na Zahodu, ne govorimo.

Račun, če bo za vse to prišel, pa bodo plačali običajni ljudje in ne zdaj vladajoči politiki, ki so vse to skuhali za lastne koristi v brezobzirnem boju, da bi zadržali oblast.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu