Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobova janšistka Mojca Pašek Šetinc

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th november 2023, 07:14 dop

Robert Golob med ministricami Foto: DZ/Teja Perko.jpg

Ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka in delovnih sobot, ki so jih poslanci vladne koalicije brez premisleka uzakonili na zahtevo vlade, da bi državo zavarovali pred nepopravljivimi posledicami, je ta teden predlagala vlada. Ukinitev poslancem predlaga po nujnem postopku, brez resnega premisleka, da bi državo zavarovali pred nepopravljivimi posledicami. Nepopravljive posledice državi pretijo, ker imamo vlado in koalicijske poslance, ki ne mislijo. Takšno podobo kaže tudi, ker je premier Robert Golob (Svoboda), ko še ni minilo leto dni od tega, kar so si ustanovili pet dodatnih ministrstev, da bi zagotovili službe množici na volitvah propadlih kadrov vladnih strank, razglasil, da bo drastično zmanjšal število ministrstev, ker s tako velikim številom ministrov ni mogoče delati. Na javni televiziji pa je, ko je iz stranke zabrisal Mojco Pašek Šetinc, ker je ta opozorila na škandalozno prelivanje dveh milijonov iz obrambnega proračuna preko sumljivega razpisa na POP TV, Golob vztrajal, da je normalna politika vlade čistka “janšistov” v policiji, medijih in stranki, zaradi česar ga je urednik na TVS Rajko Gerič, ki ga je lani Golob že “počistil” na državnem Telekomu, celo kazensko ovadil.

Ko vlada osramoti svoje poslance

Ko gre za solidarnostni prispevek in delovne sobote vlada predlaga, naj poslanci vladno zamisel, ki so jo že uzakonili, na hitro ukinejo. Cel javni sektor zaradi tega ne bo na delovno soboto pil kav in gledal v zrak, da bi vlada lahko razglasila uspeh, koliko denarja je s tem udarništvom zbrala za obnovo po poplavah. Vlada je parlamentu predlagala, naj pri ukinjanju že uzakonjenih rešitev nič ne premišljajo. Samo glasujejo lahko poslanci. Si lahko predstavljate večjo ponižanje in sramoto za poslance vladne koalicije? Podobno klavrno je tudi ozadje preobrata pri oceni, koliko ministrstev potrebujemo v vladi. Golob je ugotovil, da bo moral položiti račune za dodatne stroške zaradi kar petih dodatnih ministrstev, od katerih ni nobenih koristi, ker so le za mešanje megle. Pravi vihar pa je Golob sprožil, ko se je na očitke nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisiji državnega zbora, da že od začetka mandata zlorablja oblast za politične čistke v policiji mimo strokovnih in zakonskih pravil, odzval s trditvijo, da so mu mandat za čistke v policiji in v medijih dali ljudje na volitvah. Na zakone in to se požvižga. Zaradi izjav, kako je bilo čiščenje janšistov na RTVS tudi skupna zaveza z novinarko TVS Tanje Starič, ki jo je pred kamerami premier opomnil, da to točno ve, je odgovorni urednik drugega programa TVS Gerič Goloba ovadil. Geriča je Golob s serijo hitrih menjav nadzornih svetov in uprav SDH in Telekoma lani že predčasno “počistil” kot direktorja podjetja TSmedia, ki izdaja Siol.net.

To čiščenje SDH, Telekoma in TSmedie je Golobu omogočilo, da sta se me z Vesno Vuković lahko predčasno znebila kot odgovornega urednika drugega najbolj branega spletnega portala v državi in tam nastavila svojega urednika Mihaela Šuštaršiča, ki je takoj cenzuriral v preteklosti objavljene kritične članke in tudi mojo kolumno o Golobu, Vukovićevi in medijih v času afere radiator. Zmotilo jih je, ker sem kritiziral Goloba, ker je prejemal nezakonite milijonske nagrade v GEN-I, plačeval novinarje pod mizo, denimo, Vesno Vuković in ker njegova vlada tudi sicer dela v prikrivanih spregah z novinarji. Vse je bilo točno. Narejeno skrbno in profesionalno. A to se ne sme. Takšne, ki tako delajo, se odstavi in njihovo delo izbriše. Ker so “janšisti”. Po možnosti pa jih še obsodi častno razsodišče depolitiziranih novinarjev Svobode, ki ne prenesejo kritike na svoj račun. Tudi, če je vse res.

Ko Pašek Šetinčeva dela za ekipo sovražnikov, “janšiste”

Da dela za “janšiste” je izvedela celo Mojca Pašek Šetinc, ki je doslej veljala za najhujšega inkvizicijskega preganjalca vsega, kar ni na liniji golobizma. Po mojem je bila povsem šokirana. Da dela za sovražnike in ne za svojo ekipo, je Pašek Šetinčevi očital premier. Zaradi tega so jo zabrisali iz stranke. Saj veste, kritizirala je nakazilo dveh milijonov evrov s sumljivo izvedenim razpisom sumljivemu podjetju brez vseh referenc, šov za ta denar pa bi dobil POP TV.

Ker je po ogorčenju javnosti postalo prevroče, je obrambni minister Marjan Šarec (Svoboda) “biznis”, ki je Pašek Šetinčevo stal članstva v Svobodi, preklical. A Golob je šel s svojo koalicijo še veliko dlje od tega, da si je podredil policijo in medije in da tam mesari.

“Janšiste” je ukinil tudi v državnem zboru, kjer Janez Janša vodi daleč največjo opozicijsko stranko. Opozicija v parlamentu zadnja desetletja izvaja nadzor nad delom vlade, ker pač nismo več totalitarna komunistična država. Vse vlade doslej so na to pristale. Glavni instrument za nadzor sta dve komisiji: za nadzor javnih financ in za nadzor obveščevalnih služb. Koalicija Svobode je janšiste “sčistila” iz obeh. Razgrajujejo demokratično državo.

Vodenje obeh so vladajoči dodelili poslancem majhne NSi, pa čeprav so strokovne službe predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (Svoboda) na seji kolegija, ko so to zagrešili, opozorile, da bi oboje morala prevzeti SDS. Politična odločitev je bila drugačna. To je tako, kot da bi v času prejšnje vlade za vodenje obeh najpomembnejših nadzornih komisij Janša določil poslance SNS Zmaga Jelinčiča, ki je bila takrat majhna opozicijska stranka. In ne politikov LMŠ, SD, SAB in Levice. Čista zloraba oblasti in goljufija. Razgradnja demokratične države.

Večina medijev je ob goljufanju vladajočih in NSi molčala in še vedno so tiho. Deloma, ker so simpatizerji in navijači teh strank, deloma pa, ker jih je strah Roberta Goloba in njegove koalicije. Ti politiki slovijo po tem, da počistijo kritike, ker ti menda delajo za sovražnike. In so s tem sovražniki. Če so počistili Mojco Pašek Šetinc, nihče ni varen.

Ne obračunavajo sicer fizično, se pa ljudi vrže iz služb in onemogoči prevzem funkcij. Pomembnim opozicijskim politikom pa se onemogoči celo prevzem tistih nadzornih funkcij, ki so izrecno rezervirane za opozicijo in se jih prepusti politikom z veliko manj volivci. Ki so bližje vladni koaliciji.

Pravzaprav je to, kar je storil Golob s SD, Levico in NSi huje od tega, da bi prejšnja vladna koalicija vodenje obeh nadzornih komisij prepustila Jelinčiču in SNS. SDS je namreč po številu volivcev veliko večja kot je bila katerakoli stranka KUL opozicije v prejšnjem mandatu. V seštevku vseh jim je podobna. Praktične posledice goljufanja in razgradnje demokratičnih tradicij slovenske države pa smo lahko opazovali ta teden, ko je v komisiji za nadzor javnih financ poslanka Svobode Monika Pekošak očitala NSi, da nadzorujejo sami sebe, ko v komisiji za nadzor javnih financ zahtevajo pojasnila Darsa, ki ga vodi nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak.

Monika Pekošak (Svoboda) in Janez Cigler Kralj (NSi) Foto: DZ/Matija Sušnik

Bizarno je to, ker je Pekovškova poslanka Svobode, ki ima v upravi Darsa Golobovega dolgoletnega sodelavca v energetiki Andreja Ribiča, in ki je NSi dodelila vodenje nadzorne komisije, ki bi jo morala voditi SDS. Skupaj so goljufali, zdaj pa drug drugega obtožujejo, da ni pravega nadzora in da nadzorujejo sami sebe. Res je. A tako pač je, ker so goljufali. Skupaj. Podobno je bilo pri aferi z domnevno prestavitvijo aretacije ruskih vohunov, da to ne bi zasenčilo referendumskega dosežka, ko si je Golob zagotovil zgodovinsko neumnih pet ministrstev več in podreditev RTVS strankam vladne koalicije.

Tudi pri obveščevalnih službah ni parlamentarnega nadzora, ki bi mu lahko verjeli. Goljufivemu nadzoru, ki so si ga sami določili vladajoči mimo pravil, da bi si zagotovili več prijaznosti, ne moremo zaupati.

Prijatelj Tine ali svetovalec vlade?

V komisiji za nadzor javnih financ, ki jo vodi Jernej Vrtovec (a je tokrat ni) pa je bilo zanimivo poslušati člana uprave Darsa Andreja Ribiča, ki je pojasnjeval, kako je bil dvakrat pri njem zdaj že nekdanji poslanec Svobode Dejan Zavec, ki je po počitnicah nenadoma odstopil. Zaradi anonimk je Ribič Zavca, kot je povedal v parlamentu, vprašal, ali je lobist Roka Snežiča. Snežič je nekdanji osebni prijatelj spremljevalke našega premiera Goloba Tine Gaber, ki so ga Necenzurirani in POPTV v preteklosti lažnivo opisovali kot svetovalca vlade Janeza Janše. Kar je bila neresnica, a v propagande namene pri nas mediji smejo vse. V ozadju pa za to dobijo 103.000 evrov pod mizo, ki jih že leto in pol Golob noče pojasniti ali pa šov za dva milijona, ki ga je Šarec, ker se je razvedelo, moral preklicati.

Pa dva milijona je malenkost za propagandne usluge medijev.

Valentin Hajdinjak in Andrej Ribič Foto: DZ/Matija Sušnik

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (27)

https-spletnicasopis-eu