Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vzpon SD po vzhičenosti Tanje Fajon v OZN

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th junij 2023, 07:37 dop

Z majhno prednostjo pred SDS Janeza Janše bi največ volivcev volilo Svobodo Roberta Goloba. Najbolj pa se je zadnje čase okrepila SD Tanje Fajon. To je pokazala raziskava, ki jo je opravila agencija Parsifal za Novo24TV. Ni jasno, ali je vzpon SD posledica velikega vzhičenja zunanje ministrice, ko je država dobila sedež nestalne članice varnostnega sveta OZN ali pa je v ozadju drugo dogajanje, ki je koristilo stranki, ki ima med vsemi najdaljšo tradicijo.

Dosežen delež Svobode je krepko manjši kot na volitvah, delež SDS pa precej višji. Okrepile so se v primerjavi z rezultatom volitev vse druge stranke v državnem zboru, SD Tanje Fajon je precej preskočila deset odstotni delež med volivci, ki so opredeljeni za stranke. Podatke preračunane na tak način prikazujem, ker omogočajo primerjavo z volitvami.

V primerjavi z meritvijo Mediane konec maja je po meritvi agencije Parsifal precej izgubila Svoboda, pridobili pa obe manjši vladni stranki: Levica Luke Meseca in SD Tanje Fajon. Nekoliko pa tudi NSi Mateja Tonina, ki je po meritvi agencije Parsifal med parlamentarnimi strankami na dnu. Na volitvah je bila tretja.

Da je SD nenavadno visoko, kaže tudi daljša primerjava nihanj podpore strankam za različne raziskave.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Med te štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu