Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Knjiga o Kučanu in Udbi, ki je bila Kučanova

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd maj 2024, 08:51 dop

“Upam, da bo Milan Kučan prišel. Posebej ga nisem povabil. Nikogar od politikov, o katerih pišem, doslej nisem. Je pa predstavitev javna.” Tako mi je Igor Omerza včeraj odgovoril na vprašanje, ali pričakuje, da bo nekdanji šef komunistov in pozneje predsednik predsedstva in dvakrat predsednik republike Milan Kučan v petek prišel na predstavitev knjige Milan Kučan in Udba, ki bo ob 11. uri v muzeju VSO na Cankarjevi cesti 11 v Ljubljani. Omerza v knjigi predstavlja, kako se v arhivih Udbe, kakor se je ljudsko reklo slovenski tajni politični policiji v času komunizma, pojavlja Kučan, kako so o njem poročali in kakšni podatki so o tem shranjeni. Pomemben del arhivov so ob propadu prejšnjega režima uničili. A vsega jim pa ni uspelo. Spremljanje Kučana je bilo vsaj tik pred koncem komunizma na slovenskem precej delikatno početje, takrat je tajna politična policija delala za Kučana, bil je njihov najvišji šef, za katerega so preganjali možne politične konkurente. Ni pa bil vso kariero Kučan tako mogočen. In na začetku svoje partijske poti bi se lahko znašel tudi pod nadzorom in v nemilosti.

Na posnetku je Nataša Pirc Musar, ki je bila za predsednico republike izvoljena kot kandidatka Milana Kučana, pa tudi Tanja Fajon in Matjaž Han, ki vodita naslednico nekoč Kučanove Zveze komunistov SD, ki je podedovala nepremične komunistične partije, ki se jih je ta prilastila v prejšnjem režimu, v katerem so lastnino odpravljali. Drugim.

Zakonca Pirc Musar, Milan Kučan, Tanja Fajon in Matjaž Han Foto: Borut Živulovič Foto Bobo za KPV

Zadnji velik dosežek naše tajne politične policije pred propadom socializma, ko je šlo za pregon in onemogočanje možnih konkurentov komunistov, ki jih je vodil Kučan, je bil, da je aretirala Janez Janšo, ki bi moral na kongres Zveze socialistične mladine (ZSMS), kjer je bil kandidat za predsednika. Aretacija je bila začetek enega zadnjih montiranih političnih procesov v vzhodni Evropi sploh, znanega kot JBTZ. Čeprav Janše ni bilo, ker ga je tik pred kongresom aretirala tajna politična policija, so volitve v ZSMS izvedli in za predsednika je bil, ko protikandidata ni bilo, izvoljen Jožef Školč. Ta politična organizacija je postala še pomembnejša pozneje, ko je Školč vodenje prepustil bolj izkušenemu in sposobnejšemu politiku Janezu Drnovšku, ki je po osamosvojitvi desetletje vodil vlade. ZSMS so preimenovali v LDS.

Nekdanji predsednik LDS, danes državni svetnik Jožef Školč Foto: DZ

Proces proti JBTZ je sprožil veliko ogorčenje ljudi in obsežne demonstracije in velja za prelomen dogodek, ki je prispeval k izgubi oblasti komunistov in nastanku slovenske države, ki ga je izpeljala koalicija novih strank Demos, ki je dobila tudi kratko vojno, ko je Beograd poskušal preprečiti nastanek naše države z odpravo diktature komunistov, ki se je na ravni vrha oblasti v Sloveniji že zgodila. Obrambni minister v času vojaškega konflikta, ki ga je na papirju veliko močnejša jugoslovanska vojska izgubila, je bil prav Janša.

Vabilo na prireditev je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu