Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaplet pred zaslišanjem Mira Cerarja in Janeza Šušteršiča o NLB

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/03/2018)
Predsednik DZ Milan Brglez Foto: DZ/Borut Peršolja

Premier Miro Cerar je že dalj časa za v ponedeljek ob 15. uri vabljen kot priča pred preiskovalno komisijo o zlorabah v slovenskem bančnem sistemu, ki jo vodi Anže Logar (SDS). Pred Cerarjem je pred preiskovalce ob 13. uri povabljen še nekdanji finančni minister Janez Šušteršič. Točno vmes, ob 14 uri, pa je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) včeraj sklical izredno sejo državnega zbora o precej klavrnem stanju v slovenski vojski.

To izredno sejo je zahtevala opozicijska SDS zaradi ocen Nata o pripravljenosti slovenskih vojakov po vaji na Počku. Ker so podatki o slabih ocenah scurljali v medije, je vlada prejšnji teden skoraj čez noč odstavila načelnika generalštaba Andreja Ostermana.

SDS in NSi za opoldne, a Brglez vztraja

Vodji poslanskih skupin SDS Jože Tanko in NSi Jožef Horvat sta Brglezu predlagala, da bi izredno sejo parlamenta o težavah vojske sklical prej, denimo v ponedeljek opoldne. V tem primeru ne bi bilo težav z izvedbo zaslišanj nekdanjega finančnega ministra Šušteršiča in šefa vlade Cerarja. Izredna seja državnega zbora bo namreč verjetno v ponedeljek končana v kakšni uri, če bodo poslanci odločili, da bodo za mnenje zaprosili tudi vrhovnega poveljnika vojske, predsednika republike Boruta Pahorja.

Simona Kustec Lipicer (SMC) in Jože Tanko (SDS) Foto: DZ/Borut Peršolja

Brglez je povedal, da pričakuje, da bo ta sklep izglasovan. V tem primeru bo seja takoj prekinjena in se bo nadaljevala v sredo. Če bi sejo državnega zbora v ponedeljek začeli opoldne, bi preiskovalna komisija za banke lahko brez težav po 13. uri opravila zaslišanji Šušteršiča in Cerarja, sta opozorila Tanko in Horvat.  A Brglez se je odločil drugače. Po ugovorih vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer, da morajo dopoldan poslanci še delati po svojih poslanskih pisarnah po državi, za kar so praviloma rezervirani ponedeljki, je Brglez poslance na izredno sejo parlamenta povabil ob 14. uri. Da bo tako odločil, je napovedal z besedami: “Tisto, kar me je v osnovi vodilo, je dejansko delo poslancev v ponedeljek. Kadarkoli smo zadevo postavili drugače, je vedno DeSUS skočil in povedal, da v ponedeljek ne morejo niti pod razno.”

Ko kršimo lastne zaveze

Ta razplet pomeni, da bo Logar v ponedeljek najbrž začel zaslišanje Šušteršiča. Ni gotovo, ali bo končano do začetka izredne seje državnega zbora. Logar zaslišanj ne opravlja tako ekspresno kot Jani Möderndorfer (SMC), ki vodi posebno preiskovalko za iranske posle NLB.  Logarjeva preiskovalna komisija lahko zaslišanje Šušteršiča nadaljuje tudi vzporedno s sejo zbora, kar pa lahko vpliva na razplete glasovanj, ker poslanci ne morejo biti na obeh koncih. Če bo zbor hitro izglasoval vabilo predsedniku Borutu Pahorju pa bo seje zbora do zaslišanja premiera in predsednika SMC Mira Cerarja že konec.

Zaslišanje Cerarja bo zanimivo, ker je zapletov z NLB veliko tudi danes. Vlada bi se, denimo, iz lastništva NLB po lastni zavezi Evropski komisiji morala že davno umakniti, a privatizacije noče.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
(Visited 2.516 times, 1 visits today)

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu