Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Putin obtožil Ukrajino terorizma v ruskem slogu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd marec 2024, 02:15 pop

Po tem, ko so ustavili avtomobil, v katerem bi naj bila skupina islamističnih teroristov, ruske obveščevalne službe širijo teorije o povezavah z Ukrajino, kamor bi naj bil renault namenjen in kjer naj bi imeli potniki, ki sicer niso bili Ukrajinci, pomembne povezave. Ukrajino je obtožil tudi Vladimir Putin, ki s svojo vojsko na podobne raketira trgovska središča po Ukrajini in druge civilne objekte v vojni, ki jo je sprožil z napadom na sosednjo državo, ki jo razume kot del svojega imperija:

Iz Ukrajine so se odzvali z zanikanjem povezav in opozorili, da bi bilo tudi povsem nerazumno za beg izbrati pot na varnostno najbolj nadzorovano mejo na vojnem področju.

Doslej bi naj prijeli enajst osumljencev, med drugim tudi štiri strelce iz trgovskega centra s koncertnimi dvoranami. Ne gre za Ukrajince. Povezuje jih bolj islam. Iz Rusije so sporočili, da so bila opozorila zahodnih obveščevalnih služb o nevarnosti terorističnih napadov zelo splošne narave in niso vsebovala podrobnosti, da bi lahko preprečili dogodek. ZDA in druge države so svoje državljane že dalj časa opozarjale, naj se v Rusiji ne udeležujejo večjih zborovanj ali množičnih dogodkov zaradi povečane nevarnosti terorističnih napadov ekstremistov. Isis, ki je razglasil, da je napad njihovo delo, bi lahko bil v ozadju, ker se je Rusija v Siriji vpletla v spopade proti njim. V Rusiji so opozorila iz Zahoda zavračali kot propagando, tudi predsednik Vladimir Putin.

V Rusiji po takšnih napadih pogosto ni pomembno, kdo jih je izvedel, pomembno je predvsem, kam oblasti usmerijo krivdo, da bi dosegle cilje. Eden od ciljev bi lahko bila dodatna mobililizacija za vojno, ki so jo Rusi sprožili z napadom in okupacijo obsežnih ozemelj Ukrajine, ki so jo začeli z okupacijo Krima. Področje Brianska, ki je med Moskvo in Ukrajino, kamor bi naj bežal renault s strelci iz Moskve, je označeno na zemljevidu:

Oblasti v Moskvi ocenjujejo, da bo končno število žrtev terorističnega napada še veliko višje od prvih ocen, ki so za zdaj 115. Izpod ruševin prinašajo dodatna trupla. V poslopju, ki je deloma pogorelo, bi naj bilo več kot šest tisoč ljudi. Stavba je sicer narejena za slabih deset tisoč.

Na družabnih omrežjih so objavljeni posnetki mrtvih in živih osumljencev napadov. V zaslišanju eden osumljencev pove, da je napad izvedel za denar: za pol milijona rubljev. To je, ker rublji niso veliko vredni, okoli pet tisoč evrov. Posnetek enega od osumljencev, državljana Tadžikistana, si lahko ogledate tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu