Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Januarske raziskave: Upad podpore NSi in odstop Ljudmile Novak

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd februar 2018, 09:03 dop

V novo leto je SDS Janeza Janše vstopil na vrhu po rezultatih vseh treh raziskav javnega mnenja, ki jih objavljajo televizije. A že januarja se je položaj spremenil. A na nejasen način: po treh televizijah so na vrhu tri različne stranke in prvaki.  Po Novi24TV je tam še SDS Janeza Janše, precej tesno za petami sta ji SD Dejana Židana in LMŠ Marjana Šarca. Po TVSLO največ ljudi podpira SD Dejana Židana, sledi ji z majhnim zaostankom Janša, že kar daleč zadaj pa je po tisti raziskavi Marjan Šarec. Po POPTV pa je povsem na vrhu daleč pred drugimi lokalna stranka Lista Marjana Šarca, ki je po tej raziskavi prvič po dveh letih prehitela SDS na prvem mestu. Tretji je Židan. A večje posledice je, kot kaže, imelo dogajanje nižje, pri NSi, kjer predsednica ni več Ljudmila Novak. Trend je stranko vse bolj bližal nevarnemu območju izpada iz državnega zbora. A na raziskave se preveč ni dobro zanašati.

Težki časi za Cerarja in Erjavca

Velike razlike med rezultati raziskav, ko so povsem različni vrstni redi povsem na vrhu, še bolj pa nižje, so značilnost Slovenije. To raziskavam odvzema nekaj verodostojnosti. Še bolj pa seveda to, da rezultati volitev pozneje praviloma radikalno odstopajo od napovedi. A drugih načinov, kako ugotoviti, kaj menijo ljudje, ni veliko. Rezultati vseh raziskav pol leta pred volitvami kažejo, da se velike težave obetajo vladajoči SMC Mira Cerarja, ki po nobeni raziskavi ni v prvi trojki, pa tudi stranki DeSUS Karla Erjavca, ki zadnji mesec zaostaja celo za Levico Luke Meseca.  Iz rezultatov v raziskavah, ki jih objavljajo različni mediji, sem, da jih lahko primerjam medsebojno (in tudi z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore. Januarska primerjalna slika je takšna:

Hudo nenavadne so tudi razlike pri manjših strankah, kjer se na različnih lestvicah pojavljajo celo zelo različne. Stranka Alenke Bratušek, ki je na zadnjih volitvah dobila štiri poslance, a ji je poslanska skupina med mandatom razpadla, se po nobeni raziskavi trenutno ne prebije v državni zbor.

Ko NSi precej slabo kaže

Bi se pa po dveh od treh raziskav v državni zbor prebila NSi, ki jo je januarja še vodila Ljudmila Novak. A celo po rezultatih ugodnejših raziskav je bila podpora januarja nizka, trend je navzdol, kar ni bil najboljši obet. Stranka je pozornost poskušala pritegniti s pozivanjem k umiku šefa SDS Janeza Janše, mediji so pisali, da bi se lahko za vladanje povezala s stranko Marjana Šarca v Neodemos. A raziskave so hkrati kazale, da ni nujno, da bo sploh še v državnem zboru.

Ta teden je Ljudmila Novak odstopila, vajeti je začasno prevzel dosedanji vodja poslanske skupine Matej Tonin. Več o tem presenetljivem preobratu lahko najdete v povezanem članku. Kako bo to vplivalo na javno mnenje in ali se bo NSi z novim in precej mlajšim predsednikom uspelo izmakniti iz nevarnega področja blizu praga za vstop v parlament, bo pokazal čas.

Po raziskavi Ninamedia, katere rezultate objavlja RTVSLO, bi se v parlament lahko vrnila SLS Marka Zidanška, ki je blizu tudi po Novi24TV za katero meri Parsifal SC.

Le po raziskavi, ki jo opravi Mediana za POPTV pa se med strankami, ki bi lahko presegle prag, pojavi Dobra država Bojana Dobovška, ki je drugi ne merijo (zaznajo). Po Nova24TV je čez prag Zmago Jelinčič s SNS, ki ga pa Ninamedia za javno televizijo tradicionalno ne zaznava (meri). Brez možnosti so trenutno PS Zorana Jankovića, Nova ljudska stranka Željka Vogrina in Glas za otroke Aleša Primca. Omenjene stranke, če se kaj pomembnega ne spremeni, bodo najbrž razmišljale predvsem, kako svoje majhne deleže vnovčiti s povezovanjem ali združevanjem.

NSi navzdol tudi v večmesečni primerjavi

Grafično prikazana primerjava nihanja podpore strank v zadnjih mesecih, ki jo naredim tako, da za vsak mesec izračunam povprečje raziskav treh televizij, na začetku pa prikažem rezultat volitev leta 2014, je takšna:

 

Primerjava kaže, da je po predsedniških volitvah strmo zrasla popularnost Liste Marjana Šarca (LMŠ), ki na prejšnjih parlamentarnih volitvah ni nastopila, je pa bila pred slabimi štirimi leti zelo uspešna na občinskih volitvah v Kamniku. LMŠ je ta mesec tudi v povprečju in, ne le po posameznih raziskavah, pri vrhu. Znižal se je delež SDS Janeza Janše, morebiti zaradi prahu, ki ga je dvignilo razkritje v Večeru o posojilu pri državljanki BiH, ki se mu je stranka po tem že odrekla. Zgodba je v medijih izjemno odmevala, kar je, ko gre za kakšno napako Janše in SDS, precej običajno. Na medije ima levica večji vpliv. Še vedno pa daleč za vrhom ostajata vladajoči SMC in DeSUS, ki imata v parlamentu več kot pol poslancev, trenutno pa v seštevku komaj dosežete katerokoli od treh strank, ki so na vrhu. Tam ostaja najmanjša vladna stranka SD Dejana Židana.

Povsem na dnu med strankami, ki imajo poslanske skupine v parlamentu, je bila NSi, ki jo je v času meritev še vodila Ljudmila Novak.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Izvirni rezultati treh raziskav so dostopni na povezavah:

 

     

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu