Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po Novi24TV na vrhu spet Janša, po Delu “trdno” Šarec

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 13/03/2018)

Precejšnje spremembe sta prinesli prvi marčevski meritvi javnega mnenja, rezultate sta v nedeljo in danes objavila medija Nova24TV in Delo. Po rezultatih obeh raziskavah se je v primerjavi z mesecem prej popravila SDS Janeza Janše pri kateri, kot kaže, popušča vpliv afere z najetjem posojila, ki se mu je ta stranka po ostrih medijskih kritikah hitro odrekli. V obeh raziskavah pa se je v primerjavi s februarjem nekoliko znižal delež LMŠ Marjana Šarca. Po Novi24TV se je SDS iz drugega mesta vrnil na prvo, po Delovi pa je iz tretjega preskočila na drugo mesto. Šarec je po Delovi raziskavi še naprej prvi. Naslova predstavitev rezultatov sta pa precej zgovorna. Pri Novi24TV je: “Javnomnenjska anketa: Volivci bolj kot nove obraze cenijo konkretne rešitve, na prvo mesto se je zopet zavihtela SDS.” Pri Delu pa: “Anketa Dela: Marjan Šarec v trdnem vodstvu”

Ali negativna kampanja lahko zmaga?

Vzpon SDS najbrž kaže, da spin prejšnjega tedna, ko so vsi veliki mediji na veliko poročali, kako je računsko sodišče sprožilo postopke za izrek globe SDS zaradi posojila, skoraj povsem skrili pa, da je bil čisto enak postopek hkrati sprožen tudi proti SD Dejana Židana in Solidarnosti Uroša Lubeja, ni imel zelo velikega učinka. Igra ni brez tveganj. Medijska pretiravanja v pristranskosti in negativni kampanji (s črnjenjem nasprotnikov) imajo lahko tudi nasprotne učinke od tistih, ki jih želijo doseči lastniki in upravljavci medijev z leve. Desnica ima na največje medije le malo vpliva.

Iz rezultatov obeh raziskav sem, da jih lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom volil… Prikaz nikakor ni napoved rezultata volitev in tudi ne nujno točen prikaz javnega mnenja:

O prikazanih rezultatih je dobro biti zelo skeptičen. Velike razlike je, ker sta bili raziskavi opravljeni hkrati, zelo težko pojasniti. Ni pa nujno tudi, da neopredeljeni ne bodo glasovali in to drugače kot tisti, ki so se v raziskavah opredelili. Več neopredeljenih je pri Novi24TV. Povrhu pa tudi raziskave same celo nekaj dni pred volitvami praviloma krepko zgrešijo poznejši rezultat. Katere stranke bodo čez tri mesece kandidirale in s kakšnimi kandidati, pa danes še ne vemo in zato je točne meritve tudi nemogoče opraviti.

Med manjšimi parlamentarnimi strankami je morda zanimivo, da po Delu NSi Mateja Tonina prehiteva Levico Luke Meseca, po Novi24TV pa sta stranki praktično izenačeni. Obratno je po Delu precej nizko, čisto pri pragu izpada iz DZ, DeSUS Karla Erjavca. Precej bolje Erjavcu kaže po Novi24TV.

Požar navzgor, a še daleč od praga

Pri strankah, ki niso v parlamentu rezultati nobena od raziskav ne kažejo na preboj v DZ. Po Delu je nad tremi odstotki SLS Marka Zidanška, po Novi24TV pa Desnica, v katero sta se združila Gibanje za otroke Aleša Primca in Nova SLS Franca Kanglerja. Še najbolj “usklajen” rezultat, okoli dveh odstotkov, se pri obojih prikaže pri SNS Zmaga Jelinčiča. Obe raziskavi zaznavata novo Listo novinarja Bojana Požarja, ki pa še je daleč od praga za vstop v državni zbor, ki je pri štirih odstotkih. Po Delu Požarju bolje kaže.

Bolj dolgoročni trendi različnih raziskav zadnjih mesec so prikazani na posnetku, kjer so, da lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), prav tako izločeni strankarsko neopredeljeni odgovori, zaradi preglednosti pa v tej grafiki ni zelo majhnih strank.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Izvirne rezultate, ki sem jih za primerjave in grafike preračunal, lahko najdete na povezavah:

Rezultati raziskave Nove24TV

 

Rezultati raziskave Dela
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu