Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vnebovzetje “device” Dominike Švarc Pipan

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th februar 2024, 07:57 pop

“Sistemsko korupcijo omogočajo laži in prevare, ki ostajajo prikrite in nekaznovane. Te so veliko bolj uničujoče kot tiste, ki se odkrijejo in razgalijo.” Tako je v petek ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan poslancem razkrila, zakaj je zavlačevala z odstopom. V ozadju je resen kriminal, sistemska korupcija ministrstva za pravico, je sporočila. Odstopiti je morala, ker je tik pred novim letom osrečila poslovneža Sebastjana Vežnaverja, ko mu je plačala 7,7 milijona evrov za razpadajočo poslovno stavbo na Litijski cesti, ki jo je konec leta 2019 kupil za 1,7 milijona. V štirih letih je zaslužil šest milijonov. Stavbo je ministrica kupila za sodnike, ki je nočejo. Hočejo višje plače. S temi pa jih s premierom Robertom Golobom tudi še nista osrečila. Pa čeprav je Golob že pred letom napovedal “srečen vrhunec”. Pogosto napoveduje stvari, ki jih ne uresniči.

Poslanci so se v petek seznanili z odstopom, a Švarc Pipanova bo še vodila ministrstvo in tam preiskovala kriminal in sistemsko korupcijo. Za to je poskrbel premier Robert Golob (Svoboda), ki parlamenta ni obvestil, da bo vodenje prevzel sam, kar šefi vlad storijo, če se poskušajo hitro znebiti ministra. Pri Danijelu Bešič Loredanu je Golob za takojšen odhod poskrbel še pred seznanitvijo poslancev z odstopom. Tako:

Bešič Loredan, odstop in hitra odstavitev

Pri Švarc Pipanovi, katere odstavitev je zahtevala SD Tanje Fajon, pa se Golobu ne mudi. Švarc Pipanova zaradi tega še vodi ministrstvo. S Fajonovo se je dogovoril, da bo ministrstvo sam vodil, ko bodo iskali novega ministra. A ga še ne išče, namesto tega peče SD na ražnju, ko mediji pišejo, kako so z milijon vrednimi stavbami trgovali starši zdaj že bivšega generalnega sekretarja te stranke Klemna Žibreta in kaj je v ozadju Zavoda 1. maj, ki sta ga ustanovila Fajonova in Žibret. Ta zavod s tremi zaposlenimi za precej astronomsko vsoto 13.500 evrov mesečno najema bivšo centralo SD, znano tudi kot Judovska vila, ki so jo po vojni revolucionarji zaplenili družini v nemškem koncentracijskem taborišču umrlega trgovca Feliksa Moskoviča za potrebe vlade. Iz SD trdijo, da stavba ni bila odtujena, ker je dolga leta po zaplembi država dedičem izplačala nadomestilo. SD je to stavbo od vlade, ko jo je vodil Janez Drnovšek, dobila z menjavo za del stavbe parlamenta, kjer je bil nekoč sedež centralnega komiteja zveze komunistov. Vrha prejšnjega režima. To nepremičnino so podedovali od komunistične predhodnice iz časov, ko so bile druge stranke prepovedane, nepremičnine pa so se nacionalizirale. Kradle, po domače. Danes je to drugače. Zdaj Švarc Pipan s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem in premierom Golobom “pošteno” plača. Celo preveč pošteno.

Švarc Pipanova, ki se je iz velike zagovornice nakupa stavbe, po novem letu spreobrnila v žvižgačko, ki preiskuje kriminal velikih razsežnosti na ministrstvu za pravico, je v slovo poslancem povedala še: “Iskreno obžalujem, da sem sama zaradi prevelike zaupljivosti te laži in prevare na lastnem ministrstvu spregledala. Državljankam in državljanom se za to veliko napako osebno in iskreno opravičujem, a še mnogo bolj bi obžalovala, če bi odšla, še preden bi jih uspela do največje možne mere odkriti in razkriti.” Dejala pa je tudi: “V ozadju tega posla (je) skrbno načrtovano delovanje dobro organizirane peščice državnih in političnih uradnikov, zavestno zavajanje, prirejanje postopkov, prirejanje dokumentacije in celo kadrovskih struktur odgovornih služb ministrstva za pravosodje. Prav tako je na žalost jasno, da je v postopku prihajalo tudi do nepooblaščenih zunanjih vplivov in prevar.”

Zdaj bomo, seveda, napeto čakali, da nam iz vlade in iz policije, kjer je svoj vrh z več političnimi čistkami postavil Golob, predstavijo te lažnivce in kriminalce, ker za državo bi res bilo neznosno, če kriminalci vodijo pravosodje. In to tako uspešno, da ministrica Švarc Pipan še zaznala ni, kaj se ji dogaja. Ostaja “deviška” in je velika žrtev kriminala in korupcije. Še večja kot vsi mi.

Tako nam to rišejo vladajoči in veliki mediji, na katere imajo vpliv, in tako se nam sama riše.

Zanesljivo je vsaj, da je bila hudo naivna, če so jo goljufali iz vseh koncev in krajev.

A pri velikih žrtvah je dobro biti tudi previden. Nekoč je bil takšna žrtev ljubljanski župan Zoran Janković, s katerim se Švarc Pipanova sijajno razume in katerega občina se je bliskovito odpovedala predkupni pravici za sanjsko stavbo. Žrtev Janković pa je pred tem zaslovel z več kot sto milijonsko luknjo, ki jo je skopal državnim bankam za gradnjo trgovskega centra ob Stožicah. Ki ga še vedno ni. Sto milijonska luknja, ki smo jo plačali vsi, pa mu je koristila v karieri. Izpolnil je obljubo o stadionu. Ni vrag, da ne bi Švarc Pipanovi tudi koristilo teh nekaj milijonov, ki so zdaj v igri.

Žrtev je bil v preteklosti tudi premier Golob z neverjetno visoko plačo v državnem GEN-I in dodatno še več milijonsko nagrado, ki se ji je na koncu odrekel, nenavadnimi financiranji po Balkanu in v medijih, pa še z zasebnim Star Solarjem za preprodajanje elektrike državi, ki jo vodi.

Žrtve se pri nas povzpnejo. Vnebovzetje je morda pretiran opis za to. A pri ministrici za pravosodje, ki tudi po odstopu še vodi s sistemsko korupcijo in kriminalom prestreljeno ministrstvo za pravosodje, v tej državi ni mogoče izključiti ničesar več.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu