Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

POPTV: Janša pred Šarcem že dohiteva SMC, DeSUS in SD v seštevku

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 23/04/2018)

Prvič letos po raziskavi, ki jo za POPTV opravlja Mediana, Lista Marjana Šarca po priljubljenosti med volivci ni več na vrhu. Za odtenek jo je prehitel SDS Janeza Janše. A razlika je majhna. SDS bi zbrala 21,9, LMŠ 21,6 odstotka. Rezultat je zelo podoben tistemu, ki ga je pred dvema tednoma izmerila agencija Parsifal SC za Novo24TV, kjer je bilo razmerje 22,6 za SDS in 21,6 odstotka za LMŠ. Od teh dveh raziskav krepko odstopa meritev Ninamedia, ki meri za javno RTV. Ta je razen februarja letos vsakič na vrhu našla SD Dejana Židana. Februarja je Židana po Ninamedii prehitel Šarec. Židana je Ninamedia na vrhu našla tudi pred tednom. Bil je za odtenek pred Šarcem in Janšo. Po včeraj objavljeni raziskavi Mediane Židan krepko zaostaja za SDS in LMŠ. Podobno, da je Židan že krepko zadaj, sta kazali raziskavi za POPTV in za NOVA24TV tudi prejšnji mesec.

SD ni več vrh, a je daleč pred SMC in DeSUS 

A tudi deleži, ki jih namerita Mediana ali Parsifal SC za Židanov SD pomenijo, da bi se ta stranka krepko okrepila v primerjavi z zadnjimi volitvami, ko je bila palček v primerjavi s SMC Mira Cerarja ali DeSUS Karla Erjavca. Trenutno pa obe večji vladni stranki po vseh raziskavah Židan krepko šiba. Celotni vladni koaliciji pa celo v seštevku slabo kaže. V seštevku vse tri vladne stranke (SMC, DeSUS, SD)  zberejo le četrtino vseh glasov za stranke, in to tako po raziskavi za Novo24TV kot za POPTV. To je krepko manj kot je na volitvah pred štirimi leti sama zbrala SMC. Iz rezultatov različnih raziskav sem, da jih lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom voli. Deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil. V grafiki je zaradi preglednosti izpuščena množica manjših strank, ki so pod pragom za vstop v parlament. Deleži manjših strank niso prerazporejeni večjim, to se tudi na volitvah ne zgodi. O manjših bom podrobneje pisal proti koncu tedna. Pregled rezultatov raziskav od novega leta na treh televizijah za velike stranke je takšen:

Rezultati bi  morali biti znak za alarm predvsem za Desus Karla Erjavca, ta stranka se namreč zadnje mesece vse bolj bliža robu, ki označuje izpad iz državnega zbora.

Odstop premiera, ki ni nič spremenil

S 4,2 odstotka je po POPTV tik nad tem robom. Kot kaže nadvse dobri odnosi z Rusijo, javne pohvale ruskega veleposlanika in prizadevanja za priznanje Palestine kot države niso presunile volilne baze, da bi se usmerila proti DeSUS. Le nekoliko višje so s petimi odstotki NSi Mateja Tonina, Levica Luke Meseca s 6,7 in SMC Mira Cerarja s 7,1. Pri Cerarju se zdi, da je izzvenel teatralen odstop šefa vlade, po katerem Cerar še kar vodi vlado, razpuščen parlament pa sprejema kupe zakonov, ki so večji kot so bili v času, ko je še redno delal. Edina pomembna posledica odstopa je, da je predsednik republike Borut Pahor mesec dni pozneje kot bi redne razpisal predčasne volitve poslancev. Te predčasne volitve bodo 3. junija, takrat bi lahko bile tudi redne volitve.

Tokratni Cerarjev rezultat je eden slabših letos sploh.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu