Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Švarc Pipanova napadla SD in Fajonovo. Bo prestopila k Svobodi? Golob je ne odstavlja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th februar 2024, 06:02 pop

Ne bom odstopila. To je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD) sporočila po soglasno sprejetem pozivu vrha stranke SD Tanje Fajon, naj odstopi in po pogovoru s premierom Robertom Golobom (Svoboda). Namesto odstopa je udarila po svoji stranki, češ da bi naj bila SD v ozadju preplačanega nakupa razpadajoče stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za sodišča. Iz vrhovnega sodišča so opozorili, da s tem nakupom niso bili seznanjeni in da te stavbe za sodstvo tudi nočejo.

Odziv SD: Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik se je na zavrnitev odstopa Švarc Pipanove odzval, da pričakujejo predlog premiera za razrešitev ministrice. Če predloga ne bo, se bo moral vrh SD znova sestati, je povedal gospodarski minister Matjaž Han, ker bi to bila nezaupnica Goloba SD. Da ne prevzema odgovornosti, manipulira in laže, pa je ravnanje Švarc Pipanove ocenila Tanja Fajon.

Premier Golob je povedal, da je dobil predlog SD za odstavitev Švarc Pipanove, a napovedal, da bo pripravil še več srečanj med ministrico in SD, ker poskuša ugotoviti, kaj je v ozadju.

Pogodbo o nakupu je osebno podpisala Švarc Pipanova, ki zdaj trdi, da se je to zgodilo zaradi zarote, v katero so vpleteni uradniki ministrstva in stranka, ki ji pripada. Lagali bi ji naj, ter načrtno prikrivali in prirejali podatke, trdi. Ni še jasno, ali namerava prestopiti k Svobodi in poslej v vladi zastopati to stranko. Na drug način si je nadaljevanje njene kariere skoraj težko predstavljati.

Fajonovi Švarc Pipanova očita, ker je v bran vzela generalnega sekretarja stranke SD, češ, da je normalno in celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke Klemen Žibert vmešava v delo ministrstva. O tem, kdo se lahko v posamezno ministrstvo vmešava, sicer odloča minister, ki ministrstvo vodi. Za pravosodje je to bila Švarc Pipanova.

Zaplet ni povsem presenetljiv. Afero so sprožili iz Svobode proti SD. Nenavaden nakup je razkril portal Necenzurirano, za katerega je znano, da dela za Roberta Goloba, ki ga je v preteklosti pod mizo iz GEN-I Golob tudi financiral, po prevzemu oblasti pa zaposlil člane tega “medija” in njihove bližnje. Novinarka Necenzurirano Vesna Vuković je celo generalna sekretarka Svobode.

Portal Necenzurirano je krivdo za nenavaden nakup ves čas poskušal prikazovati kot greh SD in celo opozicijske SDS Janeza Janše, ki bi naj po mnenju tega portala še vedno obvladovala pravosodno ministrstvo in celo celotno vlado.

Švarc Pipanova, Boštjančič in Golob trdijo, da niso imeli pojma, kaj kupujejo in da so žrtve zarote uradnikov in SD.

Če ministrica sama ne odstopi, je premier Robert Golob ne more odstaviti. Lahko le predlaga odstavitev državnemu zboru, kar je pa že storila opozicijska SDS, ki je zahtevala razpravo o delu ministrice in s tem vlade. Del nakupa je bilo tudi, da je finančni minister Klemen Boštjančič (Svoboda) na vrat na nos pred novim letom zagotovil denar iz državnih rezerv, vlada Roberta Goloba pa je to transakcijo potrdila, čeprav se iz državnih rezerv nakupov nepremičnin ne bi smelo plačevati, ker je takšne nakupe mogoče načrtovati.

Danes vrh vlade trdi, da niso imeli pojma, za kaj gre in da niso nič krivi za vse skupaj. Vsi bi naj bili žrtve zarote nižje.

Kdo je odgovoren za nakup razpadajoče "sodne palače"?

View Results

Loading ... Loading ...

Celotna interpelacija je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (14)

https-spletnicasopis-eu