Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Maščevanje Martića avtorju znamenitega dosjeja o JLA

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th januar 2024, 06:45 pop

S posebno izjavo za javnost je Valentin Areh danes opozoril, da je ob petnajstih novinarjih, ki so jih pred novim letom poslali domov in jim prepovedali vstop v stavbo, tudi njega uprava RTVS, vodi jo Zvezdan Martić, poslala na čakanje, danes pa so mu ponudili novo pogodbo za novinarja začetnika, če se odreče vsaki tožbi proti RTVS. Gre za še eno od neverjetnih ravnanj novega vrha RTVS, ki je bilo nastavljeno s politično čistko, ki jo je z naglo spremembo zakonodaje, sprejeto po postopku za vojne, izvedla koalicija strank Svobode, Levice in SD. Areh se je številnim nostalgikom za socialistično Jugoslavijo, komunizmom in beograjsko ideologijo bratstva in enotnosti močno zameril z dokumentarcem o nekdanji Jugoslovanski vojski, ki so jo opisovali kot ljudsko, je pa bila pod neposrednim nadzorom vladajoče komunistične partije in Beograda.

Gre za izkušenega novinarja, Areh je v letih od 1991 do 1995 kot vojni dopisnik poročal iz vojn na Hrvaškem in Bosni in Hercegovini, od leta 1996 do 1998 iz Bližnjega vzhoda, od 1998 do 1999 iz Kosova, leta 2000 iz Čečenije, leta 2001 iz Makedonije in Afganistana in leta 2003 iz Iraka. Od leta 1996 do 2010 je delal na televiziji POP TV, in sicer kot vojni dopisnik in novinar zunanje redakcije oddaje 24UR. Od leta 2010 je zaposlen v informativnem programu TV Slovenija, krajši čas je bil tudi kot direktor Televizije. Nazadnje je, ko gre za vojne, poročal iz Ukrajine.

Izjavo Areha objavljam v celoti.

“Spoštovani,

Dr. Valentin Areh, nekdanji v. d. direktorja TV Slovenija vas obveščam, da mi je vodstvo RTV, kar prek elektronske pošte poslalo odločbo, da zame na javni televiziji nima več dela. Uvrstili so me na čakanje. Hkrati so mi preprečili vstop v službo in dostop do mojih osebnih stvari.  Očitno vodstvo širi kadrovsko čistko tudi na tiste, ki nismo delali za oddajo Panorama. Kljub temu, da imam doktorat znanosti in več kot 33 let novinarskih in uredniških izkušenj, z delom za POP TV, TV Slovenija, Associated Press Televison News, ZDF, CNN in za druge velike tuje medijske hiše, direktorica Ksenija Horvat trdi, da zame nimajo več dela. Nedosegljivo je zame tudi delo urednika Dnevnika in Odmevov, ki sem ga opravljal zadnjih 15 let. To delo Polona Fijavž, odgovorna urednica prvega informativnega programa, zdaj brez težav zaupa tudi novinarjem brez vsakršnih uredniških izkušenj in s srednješolsko izobrazbo. Danes so mi člani uprave: Zvezdan Martič, Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer poslali pritlehno in strahopetno pogodbo, s katero od mene zahtevajo naj pristanem na 17 razredov nižjo plačo in začnem delati kot novinar začetnik, hkrati pa se moram odreči vsakršni tožbi zoper RTV.

 Osebno ali pisno mi nihče ni pojasnil razlogov za nižjo plačo, odvzem dela in prepovedi vstopa v televizijsko stavbo. Posamezni sodelavci so mi zgolj dejali: »Maščevanje je sladko!« Trdijo, da so na njihovi strani: ustavno sodišče, sodišča, mediji, sindikati in politika. Žal se ne zavedajo, da bodo lahko jutri prišli drugi, ki bodo z vsemi tistimi, ki čistke izvajajo in z njimi tiho soglašajo, postopali povsem enako. S tem je trenutno vodstvo zabilo še zadnji žebelj v krsto RTV.

Vodstvo RTV, s podporo političnih aktivistov med novinarji nadaljuje brutalne čistke tistih novinarjev, ki se niso želeli politično opredeliti. Po načelu: če nisi z nami, si proti nam! Vodstvo RTV na posamezna uredništva, novinarje in druge ustvarjalce programov stopnjuje pritiske, izvaja šikaniranja in posega v novinarsko delo. Zaposleni na Panorami so deležni psihičnega nasilja, groženj in žalitev. Za grožnje z odpovedmi delovnega razmerja izbranim novinarjem ni nobene pravne podlage. Gre za očitno in grobo kršitev delovnopravnih institutov in zakonodaje proti tistim kolegom, ki vztrajajo pri spoštovanju programskih in profesionalnih standardov. Kljub temu delovne inšpekcije molčijo. 

Kljub nasilju, ustrahovanju in grožnjam novinarjem, javnost ni dočakala protesta Sveta delavcev RTV, sindikatov javnega sektorja, Društva novinarjev Slovenije, novinarskih sindikatov RTV, ministrstva za kulturo, strokovnih združenj in nevladnih organizacij, ki so se v preteklosti vsakodnevno oglašali v zvezi z dogajanji na RTV. Vsi molčijo. S tem so omogočili vodstvu, da se je vpisalo kot prvo vodstvo RTV v zgodovini, ki je radikalno skrčilo program, močno oklestilo kulturo (čeprav je bila RTV nekoč predvsem kulturna ustanova), svojim zaposlenim pa prepovedalo vstop na TV Slovenija in jim z nezakonito odločbo odvzelo delo.

 Dr. Valentin Areh, TV Slovenija

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (22)

https-spletnicasopis-eu