Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nadzorniki obveščevalcev: Kdo se skriva za milijardo iz Irana na NLB

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd januar 2023, 09:11 pop

„Položaj je še slabši kot smo si predstavljali,“ je po jutranji seji komisije za nadzor obveščevalnih služb povedal predsednik Branko Grims (SDS). Z zaprtimi vrati so razpravljali o milijardi dolarjev, ki je med embargom tudi iz iranske banke Export Development Bank of Iran, ki je bila v Evropi na črnem spisku, preko NLB potovala na okoli 9000 različnih naslovov.

Posel, ki ni mogel mimo direktorja banke

Račun na NLB, preko katerega so potekali ti posli, je odprl Iraj Farrokhzadeh za svoje podjetje.

S primerom se ukvarja komisija za nadzor obveščevalcev, ker bi lahko bile s tem denarjem financirane tudi teroristične in vohunske dejavnosti.

Po informacijah iz komisije so se predstavniki vseh strank danes strinjali, da je primer resen in vreden dodatnega preverjanja. Šlo je za tako velike vsote nakazil, da je to moral poznati tudi vrh banke, direktor je bil takrat Božo Jašovič.

Da ga je presenetila “dimenzija”, je v zadnjih dneh povedal tudi nekdanji guverner banke Slovenije France Arhar. Posnetek te izjave je dostopen na povezavi:

Arhar: NLB spet ne bodo prodali

Dilema je, kot je bilo slišati tudi med koalicijskimi poslanci v komisiji še, zakaj se je NLB odrekla običajnemu zaslužku pri takšnih transakcija.

Komisija za nadzor obveščevalcev je v tretjem poskusu le opravila pogovor z direktorjem urada za preprečevanje pranja denarja Darko Muženičem, ki je bil za šefa imenovan leta 2013, ko se je nenavadno poslovanje NLB že končalo.

Direktor urada za preprečevanje pranja denarja leta 2009 Andrej Plausteiner. Vir fotografije: spletna stran  MNZ

Direktor je bil takrat Plausteiner

Pred tem je bil na uradu za preprečevanja pranja denarja Muženič zaposlen, kariero pa je začel kot kriminalist na koprski policijski upravi.

Zaslišani torej ni bil čisto pravi.  Leta 2009, ko se je denar začel pretakati, je urad vodil Andrej Plausteiner, ki ga bodo v parlament najverjetneje še povabili.

Leta 1959 rojenega Plaustajnerja je najprej za vršilca dolžnosti šefa urada za preprečevanje pranja denarja vlada imenovala leta 2006 na predlog takratnega finančnega ministra Andreja Bajuka (NSi). Razrešili pa so njegovega predhodnika Klaudia Stroliga.

Kot je pojasnil Grims bo preiskavo nadaljevala preiskovalna komisija za banke, ki jo vodi Anže Logar (SDS), o dilemah, ki se nanašajo na morebitno financiranje vohunjenja in terorizma pa komisija za nadzor obveščevalcev.

Po seji Grims tokrat ni bil zelo zgovoren, ker je bil tak dogovor komisije.

Celotna izjava je dostopna na posnetku:

Več o tem je na povezavi:

Grims: Preko NLB milijarda iz Irana med embargom

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu