Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Referendum o NEK2 je predlagala SDS. Bo hkrati z EU volitvami?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th januar 2024, 01:33 pop

“Ali ste za to, da republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo preko uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?”

Posvetovalni referendum s takšnim vprašanjem so parlamentu danes predlagali poslanci največje opozicijske stranke SDS, ki opozarjajo, da so bo Slovenija čez dobrih deset let spoprijela z izzivom zmanjšane energetske samooskrbe, saj smo zadnja desetletja večino elektrike pridobili iz jedrske elektrarne, termoelektrarne in hidroelektrarn, a v prihodnjih letih sledijo številne prelomnice: leta 2033 naj bi zaprli Termoelektrarno Šoštanj; leta 2043 bo prvi blok JEK star 60 let in se bo morda moral ugasniti, če ne bo dovoljenja za ponovno podaljšanje obratovanja; do leta 2050 naj bi tudi povsem razogljičili energetiko.

Brez jedrske energije bo prehod v brezogljično družbo težji in dražji, opozarjajo v SDS, kjer menijo, da potrebujemo stabilen, stalen in zelen vir energije, kar jedrska energija zagotovo je, če želimo ohraniti gospodarsko rast in konkurenčnost našega gospodarstva in JEK2 ni samo nujno potreben, ampak predstavlja tudi stabilen in varen način pridobivanja električne energije.

“Referendum bi lahko izvedli tudi vzporedno z evropskimi volitvami”, je ob predstavitvi predloga povedal poslanec SDS Tomaž Lisec.

Celoten predlog za posvetovalni referendum, ki bo razpisan, če bo zanj večina poslancev, je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu