Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Gripa: Dražje cepivo bi bolje delovalo

(Last Updated On: 16/05/2017)
image_pdfimage_print

Nacionalni inštitut za javno zdravje je za sezono 2016/2017, ki je za nami, kupil cepivo proti sezonski gripi z javnim naročilom in izbral cepivo Vaxigrip proizvajalca Sanofi Pasteur.

To cepivo, ki naj bi nas zaščitilo pred gripo, je trivalentno in vsebuje delce treh tipov virusov gripe:  sev A California (H1N1), sev A Hong Kong (H3N2) in sev B Brisbane. Žal pa to cepivo ne vsebuje delcev seva B Yamagata, ki je bil v zadnjih dveh mesecih med najpogostejšimi povzročitelji gripe v Sloveniji.

Zakaj smo kljub cepljenju zboleli

Po poročanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje so letos v Sloveniji povzročali gripo predvsem virusi gripe seva A (H3) in  B (Yamagata) ter v manjši meri virusi seva B (Victoria). Več najdete na povezavi:

Ker cepivo ni vsebovalo delcev seva B Yamagata, so posamezniki, ki so se cepili, zboleli za gripo. Že lani poleti (23.6.2016) je isti proizvajalec cepiva objavil, da je na evropski trg poslal novo, boljše štirivalentno cepivo VaxigripTetra™, ki nas zaščiti pred štirimi sevi virusov gripe, tudi pred sevom tipa B Yamagata.

Več najdete na povezavi: http://www.sanofipasteur.ca/node/49301

Ker se cepiva dobro prodajajo, so zanimiva za številna farmacevtska podjetja, ki so trgu ponudila svoje različice cepiv proti gripi: GlaxoSmithKline, Sanofi Pasteur, Novartis, Protein Sciences, MedImmune, AstraZeneca, Abbot healthcare, Omninvest, Pfizer, Daiichi-Sankyo, Mitsubishi Tanabe Pharma in drugi.

Nepredvidljive mutacije virusa

Katero cepivo bo na voljo v sezoni 2017/2018 bo odvisno od ZZZS in razpisne komisije za nakup cepiva. Posvetovalna skupina za cepljenje iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je konec marca 2017 že potrdila izbiro boljšega štirivalentnega cepiva proti gripi za prihodnje leto.

Po podatkih centralne baze zdravil v Sloveniji je bila aprila 2017 cena na debelo za Vaxigrip 4,68 eur, za VaxigripTetra pa 10,1 eur. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vas bo en odmerek cepiva Vaxigrip stal 12 eura.

Foto: M. K.

Kateri virusi nas bodo strašili naslednjo zimo, lahko le ugibamo in upamo, da bodo izmed doslej poznanih sevov in da bo izbrano cepivo pravo. Sicer pa se hudiček skriva v občasnih mutacijah virusa influence, ki poskrbijo, da postane virus odporen na cepivo.

Tako je vedno narava, evolucija ali pa bog, kakor za koga, pred nami, našimi napori, da jo ukrotimo. Še dobro, da imamo zdravi ljudje dober imunski sistem, ki na naraven način s počitkom premaga tudi gripo. Imunski sistem si bo zapomnil virus in nas zaščitil pred njim vsaj za nekaj časa, od enega do več kot deset let.

Potem pa spet od začetka: borba, dokler nekdo ne omaga.

(Visited 85 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: