Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Martić Geriču naložil, da mora spet v službo. Šikaniranje bi “reševali” s popravki statuta RTVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2024, 08:37 dop

Svetu delavcev bo uprava RTVS, ki jo vodi Zvezdan Martić, danes pojasnjevala pošiljanje petnajstih novinarjev TVS na čakanje v položaju, ko imajo v informativnem programu TVS težave zaradi premalo novinarjev. Novinarji prvega programa TVS pa bodo odločali, ali se strinjajo, da bi Polona Fijavž postala njihova odgovorna urednica. Doslej je delo odgovorne urednice opravljala kot vršilka dolžnosti, ki ni bila imenovana na zakonit način.

Kako s statutom za nazaj pokriti Martićevo nezakonito ravnanje?

Na čakanje je Martić tik pred novim letom poslal tudi odgovornega urednika drugega programa Rajka Geriča, ki ga pa kot zakonito izvoljenega odgovornega urednika niso odstavili ali mu odvzeli odgovornosti za medij, kar se je zgodilo prvič v zgodovini države. Svet delavcev namerava razpravljati tudi o načrtovanih spremembah statuta RTVS, s katerim bi za petnajst novinarjev določili, da ni več potrebe po opravljanju njihovega dela. Geriča pa bi ukinili kot odgovornega urednika in njegovo področje prepustili uredniku prvega programa. Fijavževi, če bo do takrat zakonito že izvoljena. Lahko se namreč zaplete tudi še pri tem. Pošiljanje na čakanje in s tem dejansko odstavitev odgovornega urednika bi Martićeva uprava s tem za nazaj legalizirala in to s prehodnimi določbami statuta, ko ga bo potrdil svet RTVS, ki ga vodi Goran Forbici. Tako to predlagajo:

Sam se ne spomnim primera v naši zgodovini, ko bi v javnem zavodu s spremembami statuta za nazaj poskušali legalizirati že izvedeno odstavitev odgovornega urednika, ki so mu prepovedali vstop v stavbo medija, za katerega vsebine je po zakonu odgovoren.

Čeprav je direktorica TVS Ksenija Horvat in po tem ponovno še uprava Zvezdana Martića Geriča poslala na čakanje in mu z blokado službene kartice poskusila onemogočiti vstop v stavbo, je svet delavcev Geriča danes povabil na sejo. Gerič mi je povedal, da bo na sejo tudi šel, da pa mu službena kartica za v stop v stavbo še ne dela (in drugim štirinajstim tudi ne), a to ni ovira.

Presenetljivo pa je včeraj Gerič po dveh odredbah, do mora biti doma, od Martiča dobil še novo odredbo, da se mora s čakanja danes nemudoma vrniti nazaj delo. S tem bo tudi uradno spet smel v stavbo medija, katerega odgovorni urednik je. To bi lahko bilo povezano s tem, da je bila odločitev Martićeve uprave, da Gerič ne sme delati in priti v stavbo medija, katerega urednik je, povsem očitna kršitev zakonov o medijih in zakona o RTVS. In celo na meji norosti. Odgovorni urednik je odgovoren za objavljene vsebine in mora po zakonu, denimo, v 24 urah odgovoriti na zahtevo po popravku tudi, če se ta nanaša na vsebine, ki so bile objavljene lani. Posledica, če ne opravi dela, so lahko izgubljeni sodni postopki. Teh in drugih zakonskih obvez odgovornega urednika ni mogoče poslati na čakanje. Martić je, ko je Geriča poslal na čakanje, s tem Geriču onemogočil, da bi opravljal obveznosti, ki jih po zakonu mora. Precej verjetno je, da je bil razlog za takšno ravnanje tudi, ker o novinarski stroki nova uprava nima veliko znanj, na funkcijah odgovornih urednikov medijev še nikoli niso bili. Martič pa je tudi brez resnih izkušenj kot direktor ali nadzornik podjetja.

Ko politične čistke mimo zakona niti ne prikrivajo

V zakonu o RTVS in v zakonu o medijih so določene obsežne varovalke, na kak način in ob katerih pogojih je odgovornega urednika medija mogoče odstaviti. Varovalke so v zakonih zapisane za to, da bi urednike zaščitili pred političnimi maščevanji oblastnikov za objavljene zgodbe. Martić je te določbe gladko prekršil, ko je Geriča poslal na čakanje. Težko se bo ubranil očitka, da je grobo zlorabil položaj, da bi za premiera Roberta Goloba izpeljal politično čistko novinarjev in urednikov, ki niso pristaši Svobode in koalicije, ki nam vlada.

Z zlorabo položajev za Goloba čistijo novinarje, ki niso pristaši Svobode in koalicije, ki nam vlada.

Golob je čistko z odpuščanji, kot je znano, javno zahteval tudi v Odmevih TVS v pogovoru s Tanjo Starič. Ne skriva, kaj zahteva.

S spremembo statuta poskušajo za nazaj (retroaktivno) nezakonito ravnanje pokriti s tem, da bi ukinili celotno uredništvo in odgovornega urednika in bi se na ta način izognili določbam zakona, ki določa zapleten postopek odstavljanja odgovornega z odločanjem uredništva o tem. Uredništvo so večinoma poslali na čakanje in ga odpuščajo. To odpira vrata za enake zlorabe v prihodnje. Če obvelja, noben odgovorni urednik ne bo varen pred tem, da ga direktor kadarkoli pošlje na čakanje in mu prepove vstop v prostore medija. In s tem ne bo varen tudi nobeden novinar, ki je lahko kadarkoli takoj na cesti.

Nov statut bi moral svet RTVS sprejeti pol leta po konstituiranju, ki je bilo v začetku junija lani, veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu. Zakonski rok za sprejem novega statuta so v programskem svetu, vodi ga Goran Forbici, že zamudili. Pred več kot mesecem. Tudi s tem kršijo zakon.

Predsednik sveta RTVS in nevladnik Goran Forbici in predsednik štiričlanske uprave Zvezdan Martić na seji odbora za kulturo Foto: DZ/Matija Sušnik

Prve mesece so se bolj kot z obveznostmi, ki jim jih nalaga zakon, v novem svetu RTVS in upravi ukvarjali s predčasnimi razreševanji prejšnjega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja televizije Uroša Urbanije, ki so bila tudi mimo zakona, po katerih bi bila razrešena le malo pozneje. Obema so tudi prekinili delovno razmerje. Ju torej odpustili.

Na TVS bo danes potekalo tudi izrekanje novinarjev o kandidatki za odgovorno urednico prvega programa Poloni Fijavž, ki je delo doslej opravljala kot nekakšna začasna odgovorna urednica, ki ni bila izvoljena v skladu z zakonom. Po lani popravljenem zakonu potrebuje pozitivno mnenje “večine programskih delavcev v uredništvu.” In ne le večine glasujočih ali opredeljenih.

Če večinske podpore novinarjev ne bo, mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta. V tem primeru ima uredništvo pravico predlagati svetu v soglasje svojega kandidata za odgovornega urednika, ki se je javil na javni razpis. Postopek izdaje soglasja na Svetu določa statut, ki pa še ni sprejet, čeprav bi moral biti najkasneje do začetka decembra lani.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu