Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odsev razmerja moči med Golobom in Janšo na volitvah, a…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:27 pop

Primerjava razpletov referendumov z rezultatom aprilskih volitvah poslancev kaže, da v pol leta ni prišlo do velike spremembe razpoloženja volivcev. Rezultati razliko odsevajo, je pa vlada precej volivcev pri predlogu za inflacijo ministrstev izgubila, pri RTVS pa je podpora vladnim idejam višja kot na volitvah. Po še neuradnih in nedokončnih rezultatih referendumov, ko je preštetih več kot 99 odstotkov vseh glasov, volivci na referendumu niso zavrnili nobene od sprememb, ki jih poskuša doseči vlada. Vlada bo s tem dobila pet dodatnih ministrstev, dodatna finančna skrb za starejše bo prestavljena v prihodnje leto (kar je tako že), vladajoči pa bodo dobili zeleno luč tudi za predčasno odstavljanje celotnega vrha RTVSLO in nastavitev svojih kadrov.

Rezultati so za zdaj takšni:

Rezultati referenduma odsevajo razliko moči strank iz volitev pred pol leta, je pa vlada nekaj volivcev pri predlogu za inflacijo ministrstev izgubila, pri RTVS pa je podpora vladnim idejam celo višja kot na volitvah. Je pa običajno, da nekaj časa po volitvah vladajoče podpira krepko več volivcev kot na volitvah in razplet zaradi tega ni velika zmaga za vladajoče.

Volilna udeležba je bila po še neuradnih podatkih relativno visoka, o inflaciji ministrstev je glasovalo več kot 42 odstotkov volivcev.

Referendum o drugem tiru je v pregledu naveden dvakrat, ker ga je država morala ponoviti, saj je vlada Mira Cerarja goljufala, ko si je iz državnih rezerv dodelila skoraj sto tisoč evrov za kampanjo, ki jih druga stran ni dobila in zaradi tega izvedba prvega referenduma, kot sta presodila ustavno in vrhovno sodišče, ni bila poštena. Na nenavadnost odločitve, da si z javnim denarjem vladne stranke financirajo kampanje za svoj zakon, kar ni pošteno do nasprotnikov, ki nimajo enakih možnosti, sem opozoril v Spletnem časopisu.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu