Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Padla še četrti Su-34 in Su-30, iz Rusije ni potrdil

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:36 pop

Po sestrelitvi treh Su-34, kar je povsem ustavilo obsežne napade z velikimi vodenimi izstrelki na območju Hersona, so iz Ukrajine sporočili, da so sestrelili še Su-30SM, ki je iz Črnega morja obstreljeval Odeso in Su-34 na področju Mariupolja. Kar je nekaj sto kilometrov od Odese. Iz Rusije sestrelitev niso potrdili. Sestreljenih pa je bilo še kup iranskih dronov in ruskih vodenih izstrelkov.

Su-30 je dvomotorni dvosedežni nadzvočni lovec, ki je sposoben izjemnih manevrov. Varianta SM je posodobljena tudi z najmodernejšo radarsko in elektronsko opremo. Sestreljen bi naj bil, ko je proti Odesi izstrelil vodene rakete Kh-59, ki so težke okoli tono. Praviloma so Rusi te rakete v preteklosti izstreljevali iz Su-24M. So pa pred pol leta s temi takšnimi raketami iz Su-34 obstreljevali ukrajinsko vojaško letališče severovzhodno od Kijeva. Po drugi razlagi bi naj Su-30SM izstrelil taktično raketo Kh-31P, ki je namenjena uničevanju radarjev. Mogoče je, da je iskal sistem Patriot. Mogoče je tudi, da je sistem Patriot našel njega. Lahko pa tudi kak drug sistem zračne obrambe.

Če so Ukrajinci Rusom sestrelili še dodatnega Su-34 daleč od fronte, bo to velik dodaten udarec. Ruska vojska je obsežna bombardiranja s Su-34, ko so jim Ukrajinci sestrelili tri takšne reaktivce, že ustavila. Verjetno poskušajo ugotovili, kaj se jim je zgodilo, saj ne želijo izgubiti še več najmodernejših letal, ki bi morala biti varna tudi pred izstrelki Patriot. Pred tem so vsak dan le na območje Hersona iz teh letal izstrelili po osemdeset težkih vodenih bomb. Bombardirali pa tudi vse druge dele fronte. S tem so nadomeščali tudi topništvo, ki so jim ga Ukrajinci v veliki meri ustavili, ker imajo topove daljšega dosega. Topništvo pa je tudi težje oskrbovati. Letala so streljala iz razdalje več deset kilometrov, kar je veljala za varno. Izstrelki so pogosto zgrešili, a ob velikem številu padajočih bomb so bile posledice za ukrajinsko vojsko grozne. Vojakov nimajo toliko kot Rusi.

Da so bili trije Su-34 sestreljeni s sistemi Patriot, Ukrajina ima najmanj tri takšne sistema, enega so dobili iz ZDA in dva iz Nemčije, je le najbolj verjetna razlaga, nikakor pa ne edina možna. Iz ruske strani je slišati celo teorije, da so v Ukrajini že ameriški F-16.

O tem, da Ruska vojska ne varčuje z oklepniki in vojaki pa kaže posnetek napada velikega števila oklepnikov in vojakov, ki se pa precej neslavno konča. Med drugim umikajoči se oklepnik v precejšnji zmedi nekaj časa vleče za seboj ruskega vojaka, ki se je zataknil.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu