Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaplezana Turka, ko so jima rešili življenji s helikopterjem, zaprosila za azil

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th december 2023, 07:37 pop

Na zelo nevarnem brezpotju, ki vodi od Hruškega vrha proti slapu Presušnik (graben poteka nad predorom Karavanke) in Hrušici so gorski reševalci našli sledi hoje dveh državljanov Turčije, ki sta zašla visoko v gorah in ju rešili, da ponoči nista zmrznila visoko zgoraj. Sledi so vodile od višine okoli 1.700 metrov do okoli 1.400 metrov nadmorske višine, kjer so se ponovno začele vzpenjati nazaj proti pobočju Javorji nad Mojstrano, tam so reševalci, nekaj pred 16. uro, včeraj našli onemogla in podhlajena 46- in 20-letna državljana Turčije, ki sta, ko so ju že rešili, prosila za mednarodno zaščito. Kraj reševanja je označen na zemljevidu:

Iz policije so sinoči sporočili, da je to bila ena zahtevnejših iskalno reševalnih akcij na območju Hruške planine.

Prvotno obvestilo, v katerem ni bilo podatka o državljanstvu, so iz Policije, ko sem v Spletnem časopisu poročal tudi s tem podatkom, dopolnili tako: “Naše včerajšnje obvestilo o iskalno reševalni akciji na območju Hruškega vrha dopolnjujemo s podatkom, da sta bila v dogodku udeležena 20- in 46-letna državljana Turčije. Po zdravstveni oskrbi v zdravstveni ustanovi sta v nadaljnjem policijskem postopku zaprosila za mednarodno zaščito.”

Po obvestilu, da sta visoko zgoraj dva poškodovana tujca, ju je najprej iskal helikopter slovenske vojske, v katerem je bil tudi policist gorske policijske enote. Helikopter je z ekipo večkrat preletel Hruško planino, iz smeri Sedla Rožca do Hruškega vrha in nazaj, vendar poškodovanih tujcev ni našel.

Vojaški helikopter išče državljana Turčije, ki sta zašla Foto: Policija

Iskanje so nadaljevali tako, da je helikopter policista gorske enote in gorskega reševalca odložil pri Mokotovi bajti pod Sedlom Rožca, kjer so izvedeli, da sta državljana Turčije pod Hruškim vrhom klicala na pomoč. Zato je helikopter policista in reševalca prepeljal na Hruški vrh, od koder so reševanje nadaljevali peš in pregledali zelo nevarno brezpotje, ki vodi od Hruškega vrha proti slapu Presušnik (graben poteka nad predorom Karavanke) in Hrušici. Tam so bile najdene sledi hoje dveh oseb. Sledi so vodile od višine okoli 1.700 metrov do okoli 1.400 metrov nadmorske višine, kjer so se ponovno začele vzpenjati nazaj proti pobočju Javorji nad Mojstrano, kjer so reševalci, nekaj pred 16. uro, našli onemogla in podhlajena 46- in 20-letna tuja državljana.

Foto: Policija

V akciji so sodelovali gorski reševalci GRS Jesenice, Mojstrana, Kranj in Radovljica.

Hodila sta po nevarnem brezpotju z visokimi skalnimi skoki. Poti na tem delu ni. Teren je strm, kamnit, leden in prepaden. Obvezna je alpinistična oprema. Na območju slapa Presušnik se je starejši tudi poškodoval, ko se je po nevarnem terenu spuščal brez opreme in skakal čez visoke skalne skoke v grapo. Oba sta bila pomanjkljivo opremljena, oblečena in obuta. Vse okoliščine pa kažejo, da sta zašla in se izgubila. Na kraju jima je bila nudena prva pomoč in sta bila s helikopterjem Slovenske vojske odpeljana v zdravstveno ustanovo. 46-letni državljan Turčije je bil lahko telesno poškodovan.

Iz policije so zapisali še: “Zasluga, da sta bila tujca uspešno in pravočasno najdena, saj se je že začelo temniti, temperatura spuščati, ena oseba je bila telesno poškodovana, obe pa onemogli in podhlajeni, gre vsem sodelujočim, ki so sodelovali v iskalno reševalni akciji, saj je bila koordinacija nalog med službami in intenzivnost izvedbe iskanja na zelo visokem nivoju.”  

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu