Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicija zavrnila črtanje dodatnega štempljanja, izvolila pa dva od treh odstreljenih ministrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:39 pop

Spremembo zakona o evidencah, ki razburja delodajalce, je danes zavrnila vladna koalicija v državnem zboru, čeprav je popravke na vrhu gospodarstva prejšnji teden napovedal tudi premier Robert Golob. Zavrnitev ni bila presenečenje, SDS je namreč že pred Golobovo napovedjo sprememb predlagala ukinitev obsežnega dodatnega administriranja in uvajanja nadzora nad zaposlenimi, kar so zahtevali podjetniki, obrtniki, trgovci… Koalicije pa predloge SDS praviloma zavrača. Je pa SDS črtanje, da bi dobil premier novo priložnost, takoj znova vložila. Koalicija pa je potrdila dva nova ministra po treh odstopih in odstavitvah. Za ministra za naravne vire in prostor so potrdili Jožeta Novaka, ki je bil doslej namestnik odstopljenega ministra Jureta Brežana, poslanca Svobode Franca Propsa pa za ministra za javno upravo po tem, ko je bila odstopljena zaradi nenavadnega financiranja povezanih podjetij in zavodov Sanja Ajanović Hovnik.

Novi minister za naravne vire in prostor Jože Novak Foto: DZ/ Matija Sušnik

Props je v preteklosti dve leti vodil upravno enoto Litija. Ni pa premier še predlagal novega ministra za kmetijstvo po odstavitvi Irene Šinko. Vsi odstopljeni in novi so iz kvote Svobode.

Odstavljena ministrica za kmetijstvo Irena Šinko Foto: DZ/Matija Sušnik

SDS z ukinjanjem dodatnega administriranja v DZ ni imela možnosti, koalicija jim je že zavrnila, da bi novosti odpravili po skrajšanem postopku.

Danes je bila zaradi tega le splošna razprava (prvo branje), ali bi parlament sploh začel resno razpravo o ukinjanju novosti, ki jih je pripravil minister za delo Luka Mesec (Levica), da novosti niso najbolj izvedljive in praktične, pa je ocenil minister za gospodarstvo Matjaž Han (SD). Vladajoči so že začetek postopka črtanja novosti zavrnili. Predsednik SDS Janez Janša (SDS) je prejšnji teden na vrhu gospodarstva razlog, zakaj bo premieru Golobu težko uspelo ukiniti dodatno zapisovanje, pojasnil tako: “Naslednjič, ko bo vrh slovenskega gospodarstva, če bo ambicija, da se karkoli uskladi in dogovori, morate povabiti še sindikate in nevladne organizacije, ker oni imajo močnejši glas v tej državi in bolj vplivajo na odločevalce kot pa vi.”

Na zavrnitev so se iz SDS odzvali tako:

“Poslanska skupina SDS v Državni zbor RS ta zakon ponovno vložila in predlaga ponovno obravnavo.  Da je trenutno veljavni zakon neživljenjski in v praksi težko izvedljiv, je poslanska skupina SDS izpostavljala dlje časa, še posebej pa danes ob obravnavi predloga stranke SDS o spremembi škodljivega zakona, do katerega so kritični tako delodajalci kot delojemalci. Kritiko oz. nestrinjanje z veljavnim zakonom so nedavno javno izrazili sami predstavniki vlade, tako minister za finance Klemen Boštjančič, kot gospodarski minister Matjaž Han. Na 18. Vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju pred dobrim tednom dni je skepso do zakona izrazil celo sam predsednik vlade dr. Robert Golob, ki je dejal, da ta zakon, ki je v gospodarstvu povzročil tudi veliko razburjenja, “zagotovo potrebuje izboljšave”. Ker v Poslanski skupini SDS še vedno verjamemo, da sedanja vlada zna in zmore bolje, saj si to zaslužijo naše državljanke in državljani, smo predlog zakona za spremembo zakona o t.i. spornem štempljanju danes ponovno vložili v proceduro in s tem predsedniku vlade dajemo še eno možnost, da izpolni obljubo, ki jo je dal slovenskim gospodarstvenikom na zgoraj omenjenem srečanju.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu