Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Martićeva uprava umaknila presojo ustavnosti čistke celotnega vrha RTVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2023, 08:47 pop

Do novega preobrata je prišlo pri sodnem presojanju politične čistke na vrhu RTVS, kakršne v zgodovini države še ni bilo. Po presenetljivi odločitvi manjšine štirih ustavnih sodnikov Mateja Accetta, Rajka Kneza, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar, ki so maja razveljavili februarsko odločitve petih ustavnih sodnikov (Matej Accetto, Rok Svetlič, Marko Šorli, Klemen Jaklič in Rajko Knez) o zadržanju uveljavitve spremembe zakona o RTVS, dokler ne presodijo ustavnosti, kar je omogočilo odstavitev vseh nadzornikov, programskih svetnikov in direktorjev, je zdaj konec tudi postopka presoje ustavnosti te čistke, ki je že izvedena. Novo vodstvo RTV Slovenija je namreč, kot sta opozorila nekdanji predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič in pravnik Matej Avbelj, na ustavnem sodišču uradno umaknila pobudo za oceno ustavnosti, ki jo je vložilo zaradi preglasovanja štirih ustavnih sodnikov že odstavljeno vodstvo RTVS.

Dokument, da nova uprava, ki so si jo s spremembo zakona nastavile stranke vladne koalicije, vodi jo Zvezdan Martić, člani pa so Andrej Trček, Simon Kardum in Franci Pavšer, umika pobudo za presojo ustavnosti, je takšen:

Za odziv, ali to res pomeni, da je konec postopkov presoje ustavnosti zamenjave celotnega vrha RTVS, sem prosil ustavno sodišče. Gregorčič in Avbelj sta se na preobrat, ko ustavno sodišče po odpravi zadržanja, kot kaže, ne bo več presojalo pobude za presojo ustavnosti spremembe zakona o RTVS, ki je omogočila politično čistko, odzvala tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu