Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša: Kučanovi iščejo novega Goloba, a to ne bo…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th oktober 2023, 01:00 pop

“Od nekaterih poslancev vladne koalicije so taki predlogi in namigi že prišli, naj mi predlagamo zamenjavo in se lahko tudi dogovorimo, kdo iz njihovih vrst bi bil bodoči predsednik državnega zbora. Mi na te trike ne padamo. Imajo dovolj glasov, da sami naredijo to zamenjavo, če jo želijo.”

Tako je predsednik SDS Janez Janša sinoči Urošu Slaku na POP TV odgovoril, ali bi SDS podprla zamenjavo Urške Klakočar Zupančič (Svoboda) z mesta predsednice državnega zbora, če bi tak predlog prišel z Gibanja Svobode. Janša je nadaljeval, da bodo prej ali slej Klakočar Zupančičevo verjetno zamenjali in nadaljeval:

“A to je ukvarjanje nekoga, ki ima odgovornost za upravljanje z državo v svojih rokah samega s sabo. In tudi to, kar je zdaj napovedano, rekonstrukcije, po tem, ko smo v tem istem studiu gospodu Golobu razlagali, da vlada z dvajset ministrstvi ne bo ravno operativna in ko je on govoril, da so to modernejši pristopi, se zdaj enostavno ponovno skuša zapolniti medijski prostor, pa tudi operativni prostor, ki ga ima izvršilna oblast, z neko rekonstrukcijo. Glejte, sem za majhno vlado, ker sem to vedno zagovarjal. Dvomim pa, da je ta vladna koalicija sposobna v nekem realnem času, brez tega, da bi druge stvari trpele, to rekonstrukcije na ta način narediti. Torej iz tega ne bo nič, ker se bosta ostali dve koalicijske stranki uprli. Kljub temu, da je Svoboda močna, da ima 41 glasov, to ni 46. Sami ne morejo spremeniti zakona o vladi. Je tudi časovna omejitev, ker so lagali ljudem, kako bo to boljše, da bomo imeli več ministrstev in so dobili referendum in je tukaj ta enoletna časovna zamejitev. Skratka, zdaj bo koalicija razpravljala tam nekje do konca leta, ali bi se reorganizirali ali ne, namesto da bi delali tisto, za kar so plačani.”

Na vprašanje, ali meni, da so mogoče predčasne volitve, je Janša odgovoril tako: “Iz take situacije, kakršna je zdaj, so volitve, čimprejšnje volitve, edina produktivna možnost, edini produktivni izhod. Vemo namreč po vseh teh dogajanjih in signalih, ki prihajajo, kam pes taco moli. Danes je, recimo, predsednica države Nataša Pirc Musar podprla Tatjano Bobnar, ki dela v njenem uradu. Gospa Bobnarjeva je pa ravno obtožila predsednika vlade protiustavnih in nezakonitih ravnanj. Predsednik vlade pa je na nekem sestanku prej, kot ste poročali, obtožil predsednico državnega zbora nekih drugih stvari in jo pozval k odstopu. Se pravi, imamo tri ključne funkcionarje v tej državi, ki so sprti med sabo, ki se ukvarjajo sami s sabo in glede na to, da je krog, ki je na nek način predlagal Pirc Musarjevo za predsednico, mislim na bivšega predsednika Milana Kučana, Danila Türka in pač na še ostale ljudi iz tega vplivnega ozadja, dovolj vpliven, da tistega, ki ga je nekam postavil, v tem primeru gospoda Goloba v prevelike čevlje, tudi zamenja, je to scenarij, ki je zdaj na mizi. Ampak problem ni samo gospod Golob. Problem je kompozicija v državnem zboru. Problem je to, da neka stranka, ki dobi takšno moč in tako večino, nastane tri tedne pred volitvami. Stranka se, tako kot podjetje, gradi postopoma, da se pač zagotovi neka kohezivnost in integriteta. Torej samo z zamenjavo gospoda Goloba, kar je zdaj v planu, ni rešitev, ne, ker bo vsa struktura, ki je bila postavljena na volitvah, ostala ista. Če bodo menjali gospoda Goloba, bo to pomenilo, da bo vse skupaj še pol leta v mrtvem teku. Vmes se lahko zgodi karkoli. Varnostna situacija je, bom rekel, izjemno zapletena. Imamo najvišjo inflacijo praktično v Evropi. Polno drugih problemov. Skratka, potrebno je zajeti sapo, iti čim prej na volitve in volivci naj pač ponovno odločajo.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu