Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klakočar Zupančič: En čuden sistem imamo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th oktober 2023, 12:06 pop

Za odstavitev ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko (Svoboda) je včeraj glasovalo več poslancev opozicijske NSI Mateja Tonina kot vladne Levica Aste Vrečko. Predloga šefa vlade pa ni podprla niti predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Za odstavitev so bili trije poslanci NSi in le dva iz Levice. Proti odstavitvi Šinkove je v celotnem parlamentu glasovala le poslanka: Karmen Furman (SDS). Za Golobovo odstavitev pa jih je glasovalo 49. Vsi poslanci SDS, z izjemo Furmanove, so se vzdržali ali manjkali. Da Golobovega predloga ne bo podprla, je pred glasovanjem javno napovedal predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je tako tudi ravnala.

48 poslancev je Valentino Prevolnik Rupel pred odstavitvijo Šinkove izvolilo za ministrico za zdravje, 17 jih je glasovalo proti.

Razplet glasovanja o odstavitvi Šinkove je bil takšen:

Za Golobov predlog za odstavitev Šinkove so iz opozicijske NSi glasovali Vida Čadonič Špelič, Jernej Vrtovec in Aleksander Reberšek. Klakočar Zupančičeva je to, da ne bo podprla predloga premiera, ki je tudi predsednik njene stranke, napovedala tako:

“V naši državi imamo en čuden sistem, in to je, da ministre imenuje in razrešuje državni zbor. Tako, kot imamo še en čuden sistem, da sodnike izvoli državni zbor. Sama menim, da na ta način oblasti niso ločene na tri veje, tako kot bi morale biti. Jaz se težko izrekam o tem, kakšen je odnos med premierjem in ministrico za kmetijstvo. Ni me zraven, ne vem tega. Vem samo eno, ministrica za kmetijstvo je, vsaj kar se tiče kabineta predsednice državnega zbora, sodelovala odlično. Ministrica za kmetijstvo je bila prisotna ves čas na posvetu za boljšo prihodnost živali, edina od ministrov, ki je bila prisotna ves čas. Tako da, spoštovana ministrica, jaz vas spoštujem, jaz vam želim vse dobro. Kot sem pa že rekla, mislim, da ni prav, in da je skrajni čas, da nekaj naredimo in spremenimo ustavo v tem delu, in da naj bo premier tisti, ki bo izbiral svojo ekipo, in ki bo tudi razreševal svojo ekipo. Tako da, jaz danes o vaši razrešitvi ne bom glasovala.”

Odstavitev je premier Robert Golob dodatno poslancem pojasnil zelo kratko: “Kot predsednik vlade sem dolžan, da poskrbim, da ekipa deluje usklajeno in skupaj z zastavljenimi cilji. Zato je včasih treba tudi sprejeti kakšno odločitev, ki ni ne enostavna, ne lahka, ampak je to moja odgovornost in tudi dolžnost.
Jaz bi se rad ministrici ob tem zahvalil za vse, kar je naredila dobrega, za ves trud, tudi sodelovanje in ji na njeni poti želim vso srečo.”

Irena Šinko, in Robert Golob Foto: DZ/Matija Sušnik

Ministrica pa je poslancem med drugim povedala: “Pri svojem delu sem strokovnost, zakonitost in poštenost vedno postavila na prvo mesto, v dobro resorja in državljanov. Tako bo ostalo tudi naprej, ne glede na funkcijo. Ob koncu si za resor kmetijstva, gozdarstva in prehrane, primernejši naziv bi bil hrane, želim, da funkcijo zasede čim prej stalni minister, kajti glede na kompleksnost tega resorja so potrebne odločitve vodstva o pomembnih vprašanjih. Po zadnji spremembi strateškega načrta, ki jo je Evropska komisija potrdila nedavno, morajo še letos biti sprejete izvedbene uredbe za nemoteno izvajanje skupne kmetijske politike prihodnje leto. Nujna pa je tudi izvedba pripravljenih ukrepov za kmetije na poplavnih območjih še letos.”

Na posnetku premier Robert Golob po izvolitvi za ministrico za zdravje čestita Valentini Prevolnik Rupel, ki jo je iskal tri mesece po tem, ko je Danijelu Bešič Loredanu v podpis pomolil odstopno izjavo.

Ministrica Valentina Prevolnik Rupel se rokuje z Robertom Golob Foto: DZ/ Sušnik

Bešič Loredan je odstopil le nekaj tednov po tem, ko je SDS zahtevala razpravo o njegovem delu in dosežkih vlade na področju zdravstva.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu