Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zelenski o uničenem Bahmutu, ki ostaja le “v naših srcih”, na nebu F-16, Prigožin odhaja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st maj 2023, 11:09 dop

Jevgenij Prigožin je razglasil, da je njegova zasebna vojski osvojila in “počistila” še zadnji del mesta Bahmut, ko je Ukrajinska vojska zavzela desetine kilometrov v okolici. Ruski napad na to mesto traja že devet mesecev, obe strani sta imeli velike izgube, mesto pa je praktično uničeno. Prigožin je napovedal, da se po 427 dneh bojevanja, kar jih je “domovina prosila za pomoč”, skupina Wagner iz območja Bahmuta umika, da bi se spočili in okrepili. Da se umika, je zagrozil že večkrat. Da so to mesto prevzeli, so Rusi razglasili že pred dvema mesecema. Območje mesta namerava skupina Wagner redni ruski vojski predati v petih dneh. Z Ukrajinske strani so odgovorili z objavo posnetkov svojih vojakov, kako se borijo tudi še v urbanem delu Bahmuta.

Morebiten umik muzikantov, kot na ruski strani tudi imenujejo skupino Wagner, v petih dneh bo pomenil, da bo morala redna ruska vojska prerazporediti dodatne enote. Da bi naj mesto v celoti okupirali je po Prigožinu razglasilo tudi rusko obrambno ministrstvo:

Da Bahmut ni več pod nadzorom vojske Ukrajine, ker so Rusi mesto v celoti uničili in da je Bahmut le še v “naših srcih”, pa je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na vrhu G7 ob robu srečanja z ameriškim predsednikom.

Ukrajinci so v zadnjih dneh zasedli več deset kvadratnih kilometrov ozemlja v okolici Bahmuta, za katera je Prigožin z rusko vojsko pred tem potreboval štiri mesece, da jih je z velikimi žrtvami okupiral, ko so mesto še poskušali obkrožiti, da bi onemogočili oskrbo in tako uničili vojsko v njem. To jim je spodletelo. Ukrajinci so ta ozemlja ponovno zavzeli s presenetljivo malo težavami in brez rabe enot, ki jih pripravljajo za protiofenzivo, modernih zahodnih tankov in podobnega. Rusija je morala na to območje, da bi napredovanje ustavila, prestaviti rezerve od drugod. Prigožin pa se je javno začudil v še enem od svojih videov na družabnih omrežjih posnetkom, ki kaže, kako ukrajinski oklepnik počasi pelje čez ravnico in potem od blizu strelja v obrambne položaje ruske vojske, pa nanj nihče ni streljal s proti oklepnim orožjem, nobenih protitankovskih min ni bilo, nobene podpore topništva. Prigožin je opozoril, da bi Ukrajinci, če bi bilo obrnjeno, ruski oklepnik “skurili”, ko bi se samo prikazal. Da je imel prav, kaže posnetek, kako so Ukrajinci ustavili poskus ruskega protinapada z uničenjem več oklepnikov jugozahodno od Bahmuta. Kraj Piski je označen na zemljevidu:

Rusko večnamensko amfibijsko vozilo MT-LB, ki lahko prevaža enajst vojakov, je uničila mina, pehotni oklepnik, ki prevaža do sedem vojakov, pa je ustavil ameriški prenosni proti tankovski sistem Javelin.

Še veliko hujši udarec ruski vojski pa nakazujejo posnetki skupine desetih modernih ruskih tankov T-90, ki bi jih naj uničili z ameriškimi preciznimi raketami HIMARS v bližini Donetska. Iz objavljenih posnetkov, verjetno iz izvidniškega drona, uničenje tankov sicer (še) ni razvidno.

Pred vojno bi naj ruska vojska imela več kot 600 najmodernejših verzij teh tankov T-90M, a dejansko uporabnih bi naj bilo okoli 400. Okoli desetino jih je ruska vojska v Ukrajini doslej že izgubila. Deloma so uničeni, nekaj jih je ukrajinska vojska celo zaplenila. Okoli 50 teh tankov je po poročilih medijev ruska vojska zadnje mesece imela v bližini Bahmuta, kjer so varovali strateško pomembne prometne povezave za oskrbo vojske. Če so jih izgubili še deset, je to hud udarec, ki lahko slabo vpliva tudi na moralo. Na bojišču so sicer tudi starejše verzije teh tankov T-90A, izvozne verzije T-90S…

Premik tedna, ko gre za orožje, pa je dovoljenje ZDA, da smejo evropske države Ukrajini poslati lovce četrte generacije, denimo, F-16 in napoved, da bodo ZDA pomagale pri šolanju ukrajinskih pilotov na teh letalih, ki bo trajalo nekaj mesecev. Da bodo Ukrajinci prej ali slej dobili zahodne lovce, kar bo olajšalo obrambo njihovega zračnega prostora, je jasno že dalj časa.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu