Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Naša vlada Palestincem pošilja 150.000 evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th oktober 2023, 08:13 pop

Vlada se je na predlog zunanje ministrice Tanje Fajon (SD) odločila za pomoč Palestincem na Bližnjem vzhodu poslati 150.000 evrov. Poslal jih bo kot humanitarni prispevek Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNWRA) v letu 2023. Za to se je vlada odločila po grozovitih terorističnih napadih palestinskega terorističnega gibanja Hamas iz Gaze, ki ji že nekaj dni sledijo bombardiranja tako izraelske vojske položajev Hamasa v Gazi kot izraelskih naselij iz Gaze. Težava te pomoči je, ker je znano, da se denar za pomoč ljudem v hudi stiski praviloma preteka za oboroževanje in infrastrukturo teroristov Hamasa, ki imajo ob zelo revnem prebivalstvu v velikih stiskov veliko sredstev za rakete in oborožitev.

Iz vlade so zapisali, da obsojajo terorizem ter napade Hamasa in izražajo solidarnost z Izraelom. Obžaluje nedolžne civilne žrtve med Izraelci in Palestinci ter se pridružuje pozivom k prekinitvi nasilja in k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava. S svojim delovanjem si bo vlada prizadevala za preprečevanje eskalacije konflikta in za stabilizacijo razmer, kar je osnova za mirovni proces, ki bo vrnil upanje v rešitev dveh držav.

Vlada je, so sporočili, zagovornica učinkovitega multilateralizma in pri zasledovanju svojih zunanjepolitičnih ciljev, vključno s cilji na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, sodeluje s številnimi mednarodnimi organizacijami, tako pri oblikovanju politik kot tudi pri izvajanju aktivnosti na terenu. V luči nedavnega dogajanja na območju Gaze, intenzivnega bombardiranja in hitrega slabšanja življenjskih razmer je na predlog zunanjega ministrstva Tanje Fajon sprejela sklep, da bo namenila humanitarni prispevek Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v višini 150.000 evrov.

UNRWA bo v prihodnjih dneh predstavila humanitarni poziv za naslovitev najnujnejših potreb za obdobje naslednjih treh mesecev. Poziv bo vključeval tudi nujen odziv UNRWA v Gazi in na Zahodnem Bregu, kot posledico nedavnih spopadov, ter potrebe palestinskih beguncev v Gazi, Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu za zagotavljanje storitev neposredno povezanih z dogajanjem na terenu – zdravstva, hrane, goriva, skrbi za razseljene osebe in zaščito ljudi. Vlada ocenjuje, da znotraj Evropske unije prevladuje mnenje o potrebi po nadaljevanju humanitarne pomoči palestinskemu prebivalstvu v Gazi in na Zahodnem bregu, dokler bo to potrebno. Z nudenjem humanitarne pomoči nadaljuje tudi Evropska komisija. Humanitarna situacija je zaskrbljujoča in pričakuje se, da se bo še stopnjevala, zato je dodatna pomoč, namenjena prebivalcem Gaze preko Organizacije združenih narodov in njene agencije UNRWA, ki je prisotna na terenu, toliko bolj utemeljena. Republika Slovenija sicer redno prispeva k delovanju UNRWA s prispevki v višini od 50.000 EUR do 150.000 EUR letno. Tokrat bo z nujno humanitarno pomočjo vlada prispevala k ublažitvi humanitarnih razmer in zaščiti človeških življenj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu