Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob ne more takoj nastaviti Šarca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th oktober 2023, 07:08 dop

Mediji napačno poročajo, da Robert Golob začasno prepušča ministrstvo za naravne vire Alenki Bratušek, za kmetijstvo pa Marjanu Šarcu. Oba nekdanja premiera sta na volitvah s svojima strankama propadla, rešila sta se pa obrobnosti in si zagotovili državniški funkciji z združitvijo s stranko Roberta Goloba. A poročanje medijev ni točno. Pri Šarcu je zaplet, ker ministrica za kmetijstvo Irena Šinko noče odstopiti in se zaradi tega parlament ne bo le seznanil z njenim odstopom. Če bo vztrajala, bo parlament moral razpravljati in bo šef vlade moral tudi pojasniti razloge, zakaj jo odstavlja, da bi prepričal večino. Urednik Planet TV Mirko Mayer je zaplet opisal tako:

Šele, če jo večina poslancev po vsem tem res odstavi, bo Golob lahko predlagal Šarca. Na poročanje, da vodenje, dokler Golob ne najde pravih ministrov, prevzemata Bratuškova in Šarec, se je predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) odzval tako:

Golob je državni zbor že obvestil, da odstopa minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, državnemu zboru pa je tudi že predlagal, da naj funkcijo ministra začasno opravljala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ko bo s seznanitvijo z odstopom mandat ministru prenehal. Hkrati je poslancem predlagal razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko. To so zvečer sporočili iz kabineta premiera. V sporočilu Šarca ne omenjajo kot začasnega ministra. Dokler parlament ne odloči, ali bo Ireno Šinko odstavil, je ministrica z vsemi pooblastili. V preteklosti se je že zgodilo, da je parlament predlog predsednika vlade, da bi odstavili ministra, zavrnil. Bilo je leta 1994, ko je odstavitev ministrice za delo Jožice Puhar, ki je bila iz ZLSD (danes SD) predlagal Janez Drnovšek. Za odstavitev Puharjeve je bilo 36 poslancev, proti pa tudi 36. Puharjeva je pozneje sama odstopila. Malo verjetno je, da bi se to tokrat ponovilo, ker je Irena Šinko iz stranke premiera Goloba Svobode, ki svoje ministrice verjetno ne bo branila proti svojemu predsedniku.

Ministrica si lahko še premisli in odstopi kadarkoli do glasovanja državnega zbora. V tistem primeru se poslanci le še seznanijo z odstopom in je postopka odstavljanja s tem konec in Šarec bo takoj lahko začasni minister še za kmetijstvo.

Golob je razloge, zakaj poslancem predlaga odstavitev, pojasnil “v odsotnosti ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil.”

Obveščanje javnosti uprave za varno hrano o spornem sadju, dejansko prikrivanje pomembnih podatkov javnosti, je bilo res neprimerno, a to je običajna praksa slovenskih oblasti že dolga leta in to ne le na tem področju. Zadnji primer je bil, ko je policija javnosti s povsem bizarno razlago prikrila podrobnosti o izvedbi alkotesta, katerega posledica je bil odstop generalnega državnega tožilca Draga Škete. Razglasili so, da javnost po zakonu ne sme nič vedeti o delu policije, ker gre za konkretno osebo, torej Draga Šketo. Ta neumna razlaga je sicer posledica odločb informacijske pooblaščenke in pomeni, da o postopkih v primeru konkretnih oseb javnost uradno ne sme skoraj nič vedeti, da torej državne institucije lahko vse prikrijejo.

Zapisali so iz kabineta premiera o odločitvi Goloba še:

“Ministrica se po njegovi oceni ni ustrezno odzvala na situacijo v zvezi z obveščanjem pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ko uprava ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o  živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika. Še več, ministrica je tudi, ko je bila tematika izpostavljena tako strokovno kot javno, zagovarjala stališče UVHVVR ter ga prepoznala kot ustreznega.   Glede na gornje je Irena Šinko kot ministrica izgubila zaupanje predsednika vlade, da bo uspešno in učinkovito opravljala delo, zato premier dr. Robert Golob ocenjuje, da ne more več opravljati funkcije ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.”

Irena Šinko, ko je prisegala kot ministrica Foto: DZ/Matija Sušnik

V nemilosti se je ministrica verjetno znašla tudi, ker ni v celoti podprla koalicijske spremembe zakona o varstvu živali, ob katerem so šli lasje v zrak pravnikom in strokovnjakom za kmetijstvo, je pa bila za projektom partnerka premiera Tina Gaber. Gabrova se je javno tudi zavzemala za čim širše razmnoževanje nutrij, kjer je bila politika ministrstva obratna.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu