Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ izredno o “denarju za Čepinovo” in dodatkih Darsa, 2TDK in SŽ “za Urške”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th avgust 2017, 05:14 pop

Izredno sejo parlamenta poslanci SDS, NSi in nepovezanih zahtevajo zaradi 97.000 evrov, ki si jih je vlada dodelila iz državnih rezerv julija za kampanjo pred referendumom o zakonu o drugem tiru. V zahtevo za izredno sejo je opozicija vključili tudi opozorilo na kampanje, ki so jih – kot sem na tem portalu razkril včeraj – z odprtjem volilnih računov napovedala tri državna podjetja, čeprav jim zakon financiranje kampanj izrecno prepoveduje.

Za enakopravnost pri najemanju Uršk

[wp_ad_camp_3]

„Ko si je vlada dodelila sredstva v višini 97.000 evrov, si je zagotovila nepošteno prednost pred pobudniki referenduma, ki te zakonske možnosti nimajo. Tako bo vlada v primerjavi s pobudnikom v prednosti, ker si bo kampanjo financirala z denarjem davkoplačevalcev. Spomnimo, da si je podobno vsoto pred »super referendumom« z 96.021 evri leta 2011 namenila vlada Boruta Pahorja. Ta strošek se je vtisnil v spomin tudi zaradi plačila honorarja Urški Čepin, ki ji ga je zagotovil tedanji predstojnik vladne službe za komuniciranje Darijan Košir.“

Opozicijsko priporočilo za drugačno državno financiranje referendumskih kampanj, čeprav so formalno še parlamentarne počitnice, je od danes že med dokumenti v proceduri DZ

To so med drugim sporočili iz SDS ob vložitvi zahteve za izredno sejo parlamenta, ki jo podpisali poslanci SDS, NSi, dva nepovezana in samostojni poslanec Andrej Čuš. Zahteva pomeni, da bo predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) izredno sejo parlamenta v nekaj tednih moral sklicati.

Opozicijski poslanci predlagajo, da bi državni zbor potrdil priporočila vladi za zagotavljanje enakosti položaja v referendumski kampanji, pri financiranju referendumske kampanje in uravnoteženost možnosti predstavitve stališč.

V kampanji še državna podjetja

[wp_ad_camp_4]

Iz opozicije opozarjajo, da je vladajoča koalicija „že tako odgovorna za dodatno obremenitev denarja davkoplačevalcev, ker ni prisluhnila pobudniku in poslanski skupini SDS, da bi se referendum izvedel istočasno s prvim krogom predsedniških volitev.”

Opozarja pa tudi na včerajšnje razkritje tega portala, da so pri NLB odprla posebne transakcijske račune za svoje referendumske kampanje tri pomembna državna podjetja, in sicer Slovenske železnice, d. o. o., Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, d. d., ter 2TDK, Družba za razvoj projekta, d. o. o.

Opozicijski poslanci so zapisali:

„Ob tem je potrebno poudariti, da je na podlagi Zakona o volilni in referendumski kampanji financiranje s strani državnih podjetij prepovedano, takšno ravnanje podjetij pa je sporno in predstavlja skrajno nelegitimen obid zakona. Tako bo Cerarjeva vlada posredno in dejansko porabila tudi več sredstev, kot si je s sklepom sama določila.“

Celotna zahteva za referendum je dostopna na povezavi spodaj:

izredna seja DZ_ZVRKsorazmernostsredstev

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu