Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tonin z NSi v staro smer Novakove proti Janši, k sodelovanju vabi Logarja in SLS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th avgust 2023, 07:43 dop

“Nova Slovenija praznuje! Ustanovitev stranke je pred 23. leti z vizionarskimi besedami utemeljil takratni predsednik dr. Andrej Bajuk: »Nova Slovenija bo sodobna, odprta stranka, ki bo prispevala k zvišanju slovenske politične kulture. Njen cilj bo Slovenija, ki bo gmotno premožna, duhovno čila in evropsko pluralna.« Da so bile takratne besede dr. Bajuka pred časom, nam pove že bežen pogled na aktualno slovensko politično realnost. Slovenija je v preteklih letih postala ujetnica popolnoma neučinkovitih vlad novih obrazov, ki vedno znova razočarajo.”

To je ob današnji obletnici nastanka Nove Slovenije (NSi) na družabnem omrežju v zapisu, ki ga objavljam v celoti, včeraj zapisal predsednik Matej Tonin. NSi je nastala 4. avgusta leta 2000, ko sta takratni premier Andrej Bajuk in zunanji minister Lojze Peterle izstopila iz pred tem združene SLS in SKD, ker je ta v parlamentu zminirala projekt večinskega sistema volitev poslancev in prelomila zaveze s podporo spremembam ustave. Bajuk in Peterle sta po izstopu ustanovila NSi. Večina v parlamentu je v ustavo takrat zapisala, da bomo v parlament še volili stranke in ne poslancev, za kar je pred tem glasovala večina na referendumu, uzakonitev večinske volje pa je zahtevalo tudi ustavno sodišče. Na volitvah pol leta po ustanovitvi je Bajuku z NSi uspelo priti v državni zbor. Po naslednjih volitvah leta 2004 pa tudi zavladati v koaliciji SDS, NSi, SLS in DeSUS v prvi vlade Janeza Janše (SDS).

NSi je za danes ob obletnici nastanka stranke novinarje povabila na tiskovno konferenco podpredsednice in poslanke Vide Čadonič Špelič, a so jo zjutraj odpovedali. Tako so odpoved pojasnili: zaradi izrednih vremenskih razmer odpovedujemo novinarsko konferenco ob 23. obletnici ustanovitve NSi, ki je bila napovedna za danes ob 11. uri.

Vzpon Tonina pred volitvami 2018

Tonin NSi vodi od februarja leta 2018, ko je po precejšnjem polomu na predsedniških volitvah odstopila Ljudmila Novak, Tonin je tretji predsednik te stranke. Prvi predsednik NSi Andrej Bajuk je odstopil, ko stranki po vladanju med leti 2004 in 2008, ni uspelo priti v parlament. Vrnila jo je na naslednjih volitvah leta 2011 Novakova, a res odmevnega uspeha na volitvah pozneje tudi ona ni dosegla. Čas pred njenim odstopom je zaznamovala politika zavračanja sodelovanja s SDS. In to tik pred volitvami leta 2018.

Tonin je na vprašanje, ali bo nadaljeval njeno politiko zavračanja sodelovanja z Janšo ob prevzemanju vrha stranke odgovoril, da se bo pogovarjal z vsemi. Pravi predsednik NSi je Tonin postal na kongresu aprila 2018.

Na volitvah leta 2018 je po zamenjavi vrha NSi SDS dosegla relativno zmago, vlado pa je po kar nekaj zapletih sestavil Marjan Šarec, a le za krajši čas. Po odstopu Šarca je svojo tretjo vlado oblast prevzel Janša tudi s pomočjo Tonina. Po lanskih volitvah, na katerih sta se SDS in NSi okrepili, a ne dovolj za ohranitev oblast, je NSi po dogovoru z vladnimi strankami na račun SDS prevzela vodenje obeh nadzornih komisij: za nadzor proračuna in za nadzor obveščevalnih služb. Nobena ji po rezultatu volitev ni pripadala. Politiko pa so v NSi spet spremenili v staro smer iz časov pred odstopom Novakove, da zavračajo možnost, da bi po volitvah sestavljali vlado s SDS, ki jo vodi Janša. A zdaj je do naslednjih volitev še daleč.

Sodelovali bi z Logarjem in SLS

So pa, kot je včeraj sporočil Tonin, pripravljeni v kandidaturo na evropske volitve v koaliciji z Anžetom Logarjem (SDS), ki je na lanskih predsedniških volitvah dosegel dober rezultat in s SLS. Logar je poslanec in funkcionar precej večje SDS. SLS pa je na zadnjih evropskih volitvah nastopila v koaliciji s SDS.

Tonin je ob obletnici stranke zapisal:

“Pred nami je pomembna in odgovorna naloga – oblikovati moramo prepričljivo alternativo, da bomo po naslednjih volitvah lahko oblikovali trdno desno-sredinsko vlado. Zaradi dosedanjega načina delovanja, se je slovenska desnica »samoizolirala«. Naš ključni izziv je, da na volitvah glasovanje »proti« presežemo z odločanjem »za« program, »za« rezultate in »za« sposobne kandidate. Slovenska desnica mora zopet postati sprejemljiva in normalna izbira za zmerne volivce, ki na koncu odločijo volitve.
Prenova slovenske desnice postaja neizogibno dejstvo in tega procesa se ne da več ustaviti. Pobudo smo po nizu serijskih porazov lani novembra prvi javno predstavili v Novi Sloveniji. Takrat so bili mnogi presenečeni. Številni so mislili, da bo Nova Slovenija izdala svoj program, vrednote in volivce. Danes vedno več ljudi, intelektualcev in mnenjskih voditeljev razume, da so bili razlogi za našo iniciativo globlji: Slovenija nujno potrebuje dva zaporedna mandata desno-sredinske vlade, še ene epizode vlad novih obrazov si preprosto ne moremo privoščiti. In zato moramo znotraj bloka nekaj spremeniti … Od hitrosti prenove slovenske desnice bo odvisno trajanje mandata aktualne Golobove vlade. Od uspeha prenove slovenske desnice bo odvisen naš skupni rezultat na prihodnjih volitvah.
V preteklosti je bila žal temeljna razlika med slovensko desnico in levico predvsem odnos do polpretekle zgodovine. Z aktualno vlado, ki »pleše« po notah skrajne levice, pa se vedno bolj jasno kažejo bistvene konceptualne razlike. Nova Slovenija z jasnim desno-sredinskim programom postaja prepričljiva programska in vrednotna alternativa zgrešenim levim politikam. Naj omenim zgolj nekatere: višji davki ne prinašajo več solidarnosti, ampak manj svobode. V NSi zato ves čas poudarjamo, da mora ljudem od njihovega dela ostati več. Potrebujemo vsem dostopno javno zdravstvo in ne več državnega zdravstva. Izgradnja drugega bloka Jedrske elektrarne Krško je nujna za stabilno preskrbo z električno energijo. Zgolj »sonce in veter« ne bosta dovolj. Brez jedrske opcije bo slovensko gospodarstvo zaradi dragih cen energentov postalo popolnoma nekonkurenčno, ljudje pa bomo plačevali enormne zneske na položnicah za električno energijo.
Nova Slovenija ima ključne programske rešitve za prihodnost. Z našimi dejanji in kompetentno kadrovsko ekipo smo dokazali, da rešitve lahko tudi izvedemo. S spoštljivo komunikacijo in zmožnostjo povezovanja moramo dokazati, da smo vredni zaupanja. Ljudje bodo slovensko desnico podprli takrat, ko bodo verjeli, da bomo Slovenijo vodili v prihodnost in ne v novo kulturno vojno. Da se bomo ukvarjali s tem, kako bodo ljudje živeli bolje in nam bodo zaupali, da bomo nasprotja v družbi pomirjali in ne dodatno razplamtevali.
Prvi resna priložnost bodo prihodnje evropske volitve. Nova Slovenija je k oblikovanju skupne liste že povabila Slovensko ljudsko stranko in Platformo sodelovanja dr. Anžeta Logarja. S tem volivcem na desni sredini dajemo možnost izbire, da lahko glasujejo za prihodnost. Prve javnomnenjske raziskave kažejo, da bi bila naša skupna lista resen kandidat za zmago. To je izjemno pomembno, saj je Evropska unija na razpotju, zato moramo v Bruselj poslati sposobne, kompetentne in motivirane predstavnike.
Slovenija potrebuje močno desno sredino. Skupaj lahko ustvarimo spremembe. Bog živi Novo Slovenijo!”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu