Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Posedi o zakonu Tine Gaber: Svetovalci so popolnoma abotna rešitev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd avgust 2023, 08:02 dop

“Lahko bi imeli skupino nevladnikov, ki bi svetovala policiji, usmerjala delo tožilstva in obojim nalagala, kaj naj naredijo.” Tako je Janez Posedi, nekdanji šef Pergama, med leti 2015 in 2020 pa direktor uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin, ki ga je vlada junija letos ponovno imenovala, a le za začasnega direktorja uprave, a je že po slabem mesecu odstopil, v Dnevniku z nekaj črnega humorja opisal, da bi v spremembi zakona o zaščiti živali morda lahko ohranili posebne nevladniške svetovalce, ki kompetenco za pomembna državna opravila pridobijo s 40 urnim tečajem.

O predlagani rešitvi v dopolnitvi zakona o varstvu živali, da bi nevladni svetovalci usmerjali ravnanje z živalmi, je Posedi povedal, da je “popolnoma abotna”. Posedi bi novelo umaknil v celoti, ker ne prinaša nobene dobre rešitve. Novelo zakona zakon o zaščiti živali je predlagala skupina koalicijskih poslancev, prva podpisnica je Maira Hot (SD), druga pa Urška Klakočar Zupančič (Svoboda). Z oceno, da rešitve niso strokovno premišljene, je splošno razpravo (prvo branje) zahtevala opozicijska SDS, koalicijski poslanci pa so konec maja izglasovali, da so njihove rešitve primerne za nadaljevanje parlamentarne procedure: za je bilo 51 poslancev, proti 25. Glasovanje se je izteklo tako:

Pri nastajanju rešitev je imela pomembno vlogo premierova uradna spremljevalka Tina Gaber, ki jo je predsednik vlade Robert Golob za to tudi posebej pohvalil v posebnem intervjuju za POP TV, ki ga je z njim naredila kar Tina Gaber sama.

Cilje spremembe ureditev so opisali tako:

Med ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko in Posedijem je, kot je Posedi povedal za Dnevnik, počilo tudi, ker je Šinkova želela pri kadrovanjih na področju prehranske varnosti sodelovati bolj kot je v njeni pristojnosti. Zakaj vlada še ni imenovala aktivistke za zaščito živali in veterinarske inšpektorice Danuše Štiglic za novo direktorico, je Posedi pojasnil z oceno, da Štigličeva “ne pozna vseh postopkov in ozadij” in dodal še, da se bo morda izkazala kot izjemna menedžerka, a doslej “nima niti dneva vodstvenih izkušenj”. Da bo Štigličeva postala direktorica, je Posediju povedala ministrica pa tudi Štigličeva sama.

O vlogi premierove partnerke Tine Gaber pri nastajanju novele zakona o zaščiti živali in tudi pri odlovu nutrij, je Posedi v pogovoru za Dnevnik dejal: “Nihče, ki nima mandata volivcev, ne more tako posegati v politične odločitve.” O nevladnih zaščitnikih živali pa: “Zaščitniki živali niso ljudje, ki bi kaj vedeli o dobrobiti živali. Za to niso usposobljeni, zato se praviloma odzivajo čustveno. To ni nič slabega, je pa treba njihov odziv, ki je za inšpektorje pomemben, postaviti v pravi kontekst.” Na vprašanje, ali bodo zaščitniki živali zadovoljni, ker bo upravo za varno hrano poslej vodila Štigličeva, ena od njih, pa je dejal: “Ne. Njihov odnos do drugega dela družbe, ki se kaže tudi prek zakona o zaščiti živali, bo izzval revolt, ki bo v škodo živalim. Živali bodo žal potegnile krajši konec.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu