Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Accetto: V medijih je veliko neresnic, tudi pretkanih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th junij 2023, 09:43 dop

Ustavnost sprememb zakona o RTVS, s katerim je vladna koalicija odstavila celotno vodstvo, ustavno sodišče še naprej presoja absolutno prednostno, ni pa to več vsak dan na dnevnem redu, je ob predstavitvi letnega poročila o delu ustavnega sodišča danes povedal predsednik Matej Accetto, ki je zanikal, da bi ustavno sodišče odpravilo zadržanje menjav vodstva RTV Slovenija zaradi pritiskov in da bi nanj in druge sodnike poskušali politiki, tudi premier Robert Golob, vplivati s kariernimi ponudbami (ali grožnjami). V medijih je veliko neresnic, je ocenil Accetto.

Accetto: Spremembe niso povzročili pritiski

Sodišče je februarja zadržalo menjave, maja pa jih dovolilo v položaju, ko so bili interesi akterjev podobno zelo različni in po oceni Accetta je razlog spremembe odločitve, ker se je spremenil položaj, saj se je pokazalo, da ustavnosti predčasne menjave vodstva RTVS ne bo mogoče hitro presoditi in se tudi ni nakazovalo, da bi lahko bila sprejeta odločitev v prid neustavnosti. Da je hitrost vsebinske odločitve pomembna, je ustavno sodišče odločilo že ob zadržanju, je opozoril Accetto.

Pobudnik spora Peter Gregorčič, ki ga je vladajoča koalicija predčasno odstavila kot predsednika programskega sveta, se je na nastop predsednika ustavnega sodišča odzval tako:

Ustavno sodišče, predsednik Matej Accetto in generalni sekretar Sebastian Nerad pred novinarji Foto: Peter Jančič

Accetto je na vprašanje, ali so pobudniki spora, ker so z odpravo zadržanja izgubili funkcije, s tem izgubili pravni interes za spor in bo presojo ustavnosti ustavno sodišče zaradi tega sčasoma zavrglo, odgovoril, da je v ločenem mnenju ustavni sodnik Rok Svetlič, ki je na to opozoril, zapisal stališče, ki ne izhaja iz odločitev ustavnega sodišča. Accetto je dodal, da se sam o tem, ali bo pravni interes še obstajal, ne more izreči. O informacijah v medijih, da bi naj do preobrata pri odločanju ustavnega sodišča, ko so štirje sodniki po treh mesecih preglasovali odločitev petih, prišlo zaradi pritiskov in celo ponudb podpore pri kandidaturah za pomembne funkcije na ravni EU, je Accetto povedal, da informacije v medijih, ko gre zanj, ne držijo, o takšnih ponudbah, denimo premiera Roberta Goloba, ne ve nič. V medijih je veliko informacij, ki so netočne, je opozoril Accetto in dodal, so lahko tudi pretkane in morebiti namenjene preprečitvi kandidature posameznih sodnikov, denimo sodnika Rajka Kneza, za funkcije, za katere izpolnjujejo vse pogoje.

To so že diskreditacije, mediji pa so preveč radovedni

Accetto je ocenil tudi, da je del kritik ravnanja ustavnega sodišča prešlo meje običajnega in vsebujejo tudi osebne diskreditacije sodnikov in sodišča, po njegovi oceni pa so pretirana tudi pričakovanja medijev, da bodo izvedeli za vse podrobnosti iz zaprtih sej in sicer odločanj ustavnega sodišča. O uhajanju informacij je ocenil, da je delo ustavnega sodišča nekoliko ogroženo, če mediji želijo vsakodnevno v živo poročati o tem, kaj se dogaja za vrati, ki niso brez razloga zaprta.

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto foto: P. J.

O napovedih predsednice države Nataše Pirc Musar, da bo v prihodnje predlagala takšne kandidate za ustavne sodnike, da ne bo več polarizacije na ustavnem sodišču kot smo ji bili priča, je Accetto povedal, da so to občutljive dileme, ustavni sodniki niso navdušeni nad tem, da se jih v medijih v naprej ideološko razvršča in odločanja ustavnih sodnikov po oceni Accetta tudi ne pritrjujejo takšnim razvrščanjem, je pa Accetto dodal, da ima vsak sodnik političen nazor in da je to, da imajo sodniki različna mnenja, nekaj pozitivnega, saj zaradi tega ustavno sodišče sestavlja devet sodnikov. Če bi bilo sodišče preveč enakega mnenja, to ne bi bilo dobro, je ocenil.

Parlament in vlada vse bolj kršita načela pravne države in delitve oblasti

“Ustavno sodišče je v svojih odločbah že večkrat opozorilo, da gre za hudo kršitev načel pravne države in delitve oblasti, če se pristojni normodajalec v roku ne odzove na odločbo Ustavnega sodišča. Ob koncu leta 2022 ostaja nespoštovanih kar osemindvajset odločb Ustavnega sodišča, od katerih se jih šestindvajset nanaša na zakonske določbe, dve pa na predpisa lokalne skupnosti. V primerjavi s prejšnjimi leti se je stanje glede spoštovanja odločb Ustavnega sodišča še poslabšalo, saj je bilo konec leta 2021 nespoštovanih triindvajset, konec leta 2020 pa osemnajst odločb. Odprava protiustavnosti v zakonih je v pristojnosti Državnega zbora kot zakonodajalca, opozoriti pa je treba tudi na dolžnost Vlade kot ustavno določenega predlagatelja zakonov, da zakonske predloge pravočasno pripravi in jih predloži v zakonodajni postopek.” To je med drugim zapisano v letnem poročilu, ki ga je novinarjem danes predstavil predsednik Matej Accetto.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu