Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Leto depolitiziranja medijev, da širijo le resnice

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd junij 2023, 11:10 dop

»Naša glavna obljuba ljudem ob izvolitvi je bila, da bomo ponovno živeli v normalni državi. To pomeni delujočo pravno državo, demokracijo in odprto družbo. To obljubo smo izpolnili.« je ob prvi obletnici vlade povedal premier Robert Golob, ki je pred novinarje prišel s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Lukom Mescem. Golob in Mesec pa sta se pohvalila, da sta v veliki meri že uredila medije, da bodo depolitizirani in bodo poročali le po resnici.

V pogovoru z novinarji je nekoliko presenetljivo kot “zlonamerno in izmišljeno” premier Golob zavrnil, da bi komentiral fotografijo srečanja svoje partnerice Tine Gaber z nadzornikom in novinarjem leve Mladine Marcelom Štefančičem. Fotografijo so novinarji in mediji (Bojan Požar, Slovenske Novice…) predstavili kot dogovarjanje, kako naprej z javno RTV Slovenija po tem, ko so štirje ustavni sodniki preklicali odločitev petih, da ne sme biti predčasnih menjav celotnega vrha, dokler ne presodijo ustavnosti.

V več medijih objavljena fotografija je bila takšna:

Preden je Golob zavrnil odgovor, je novinarja vprašal, od kod je. In Gašper Blažič je priznal, da je iz tednika Demokracija. Te tednik še ni depolitiziran. “Ne komentiram navedb, ker so v resnici zlonamerne in še izmišljene,” mu je »odgovoril« Golob.

Iz opozicije so prvo leto vlade ocenili precej kritično. Janez Janša (SDS) kot leto antireform, bohotenja birokracije in vračanja v SFRJ. Za NSi pa je Janez Cigler Kralj povedal, da se loterija z vladami novih obrazov že zopet ni izšla. Celotna ocena Janše na omrežju twitter je takšna:

“Vsebinsko je bilo zadnje leto leto bohotenja birokracije in antireform, še posebej pri razbremenitvi plač ter padanju standarda upokojencev. Predvsem pa leto zamujenih priložnosti. Simbolno je bilo zadnje leto leto vračanja v Jugoslavijo ter leto obujanja zloveščega duha državljanske vojne. Politično je bilo zadnje leto leto padanja mask. Poznate še kako državo, kjer ministrica za pravosodje Dominka Švarc Pipan vroče objema največjega gangsterja? Kjer zadnji šef komunistične stranke na javnem mestu posadi na pručko predsednika aktualne vlade in mu vsem na očeh “prijazno” svetuje? Kjer se formalno opozicijska stranka z osmimi poslanci proda vladajočim za nekaj dobro plačanih funkcij v državnih podjetjih in eno obljubljeno mesto na Ustavnem sodiscu? Je pa bilo minulo leto tudi leto “osvobajanja” medijev, tako da so sedaj spet vsi največji trdno v rokah tranzicijske levice.”

Iz NSi so o prvem letu vlade Goloba sporočili:

»Loterija z vladami novih obrazov se zopet ni izšla, sedaj že četrtič. V Novi Sloveniji od vlade Roberta Goloba niti nismo imeli velikih pričakovanj. Slišali smo visokoleteče obljube, a hkrati spet vidimo neoperativnost in neizkušenost novih obrazov,« je dejal Cigler Kralj. V nadaljevanju je poudaril, da NSi ne bo nehala opozarjati na stvari, ki jih naša država v tem trenutku najbolj potrebuje. »Te tri točke so dobro poslovno okolje z nižjimi davki in višjimi plačami, samooskrba pri električni energiji in vsem dostopen javni zdravstveni sistem. Pacient bolnik mora priti do zdravnika po svoji izbiri takrat, ko ga potrebuje takoj. Dobiti mora najboljšo možno storitev in to brez doplačila,« je dejal vodja poslanske skupine in dodal: »Število nedopustno čakajočih je že preseglo 140 tisoč. Človek s povprečno plačo v Sloveniji na mesec prispeva v zdravstveno blagajno okoli 300 evrov, dobi pa samo pravico do čakanja. V Novi Sloveniji smo imeli dovolj čakanja, da bo vlada ukrepala. Zato smo namesto vlade sami pripravili novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi omogočila prav to, da bolnik sam izbere, h kateremu zdravniku bo šel, ZZZS pa mora to storitev pokriti po enaki ceni, kot bi jo pri državnih izvajalcih, če se bolnik odloči za zasebnega ali koncesionarja. Mislimo, da je to ključno in da edino to lahko zagotovi vsem dostopno javno zdravstvo.« Janez Cigler Kraj je spomnil tudi na zaostanek Slovenije pri energetski samooskrbi. »Jasno je, da obnovljivi viri ne bodo dovolj in da mora Slovenija čim prej pristopiti k izgradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško. Vlada Roberta Goloba nerazumno dolgo odlaša s to gradnjo in na nek način povzroča nepopravljivo škodo državi. V nekaj letih bodo položnice za električno energijo odletele v nebo. Ljudje bodo začeli dobivati izjemno visoke račune za elektriko in za to bo odgovorna samo in zgolj vlada Roberta Goloba in njegova ekipa, ker nerazumno zavlačuje z izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne,« je še pojasnil.

Celotno vladno sporočilo ob prvi obletnici, ki so ga poslali medijem, je takšno:

»Naša glavna obljuba ljudem ob izvolitvi je bila, da bomo ponovno živeli v normalni državi. To pomeni delujočo pravno državo, demokracijo in odprto družbo. To obljubo smo izpolnili.« je ob 1. obletnici vlade poudaril predsednik vlade Robert Golob. Skupaj s podpredsednikoma vlade ministrico Tanjo Fajon in ministrom Lukom Mescem so povzeli dosedanje delo vlade. Predsednik vlade Robert Golob: Slovenija je na dobri poti in verjamem, da bomo ob koncu našega mandata vsi prepričani, da živimo v državi, ki je boljša od tiste, ki smo jo dobili v roke 1. junija lani. Zavzemanje za pravno državo je predsednik vlade ponazoril s primerom RTV, kjer se je vlada z vloženim zakonom, pripravljenim v odprtem dialogu z civilno družbo, odpovedala političnemu vplivu na javni medij. »Zakon je prestal referendum in danes smo na točki, ko je tudi uveljavljen. Kratkoročno smo morda delovali na škodo vlade, a dolgoročno zagotovo v korist Slovenije« je dejal premier Golob.
Kot naslednjo predvolilno obljubo, ki jo je vlada izpolnila, je izpostavil soočanje s krizami. S svojimi samozavestnimi politikami smo vplivali na politiko celotne Evropske unije pri soočanju z energetsko krizo in pri tem bili uspešni. »Po uradnih podatkih Eurostata so cene električne energije za gospodinjstva v Sloveniji med najnižjimi v Evropi, bistveno nižje od povprečja, bistveno nižja od Nemčije, bistveno nižja od Hrvaške.« je poudaril Golob.
Poleg energetske krize je omenil tudi naravni nesreči – sušo in požar – kjer je vlada odreagirala hitro, lokalnim skupnostim pa je na pomoč prišla tudi Slovenska vojska. »V manj kot letu dni po požaru že imamo v Sloveniji letala, primerna za gašenje, zato lahko mirneje čakamo poletje.«
Predsednik vlade meni, da si je Slovenija v minulem letu skozi izjemno okrepila položaj med članicami EU in je sedaj »močnejša kot kadar koli«. Tudi zato verjame, da se bodo rezultati delovanja te vlade jasno izkazali tudi v glasovanju za nestalno članstvo v VS.

Podpredsednica vlade Tanja Fajon: Glede nestalnega članstva v VS OZN ostajam previdno optimistična.

Podpredsednica vlade Fajon je v svojem nastopu posebej izpostavila, da je vlada v minulem letu odpirala veliko tem, okoli katerih moramo kot družba doseči soglasje, in pri tem posebej izpostavila javno zdravstvo, javno šolstvo, vzdržne pokojnine in na mlade usmerjeno stanovanjsko politiko. Spoštljiv dialog s strokovno javnostjo in civilno družbo je po njenih besedah ključna sprememba v družbi po letu dni pod aktualno vlado.
V nadaljevanju se je dotaknila ukrepov za blaženje energetske krize in spodbud, ki jih je vlada v tem letu namenila gospodarstvu, turizmu in športu, napovedala pa je tudi prizadevanje za ukrepe proti inflaciji. Kot poseben dosežek je na področju kohezije izpostavila sporazum z EK in dostop do nepovratnih sredstev v višini 3, 2 milijard evrov. Izpostavila je tudi pomen gospodarske diplomacije, ki je še posebej v razmerah, ko je Slovenija izgubila ruske trge, pomagala gospodarstvu, podjetjem, iskati nove priložnosti na novih trgih. Na področju pravosodja je izpostavila umik tožb proti posameznikom za izterjavo stroškov dela policije, ki so nastali na javnih shodih v času epidemije covida-19, odpravo blokade imenovanja državnih tožilcev in krepitev položaja najranljivejših skupin udeležencev pred sodišči.
Ker bo v torek, 6. junija, potekalo glasovanje o kandidaturi Slovenije za članstvo v Varnostnem svetu OZN, se je dotaknila tudi tega projekta. Po njenih besedah je vlada skupaj s parlamentom in uradom predsednice vlade storil vse, kar je bilo v njihovi moči. Glede prihajajočega glasovanja pa ostaja« previdno optimistična«. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so projekt podpirali.

Podpredsednik vlade Luka Mesec: Stanovanjska politika, dolgotrajna oskrba in ekonomska demokracija ključna področja prihodnosti te družbe.

»Ta vlada uteleša dva pojma – svobodo in solidarnost« je poudaril podpredsednik vlade Luka Mesec, »Svobodo, ker poskušamo graditi družbo, v kateri bo vsak lahko živel brez strahu, solidarnost pa, ker želimo vzpostaviti družbo, ki ne bo nikogar puščala zadaj in zato postavljamo in gradimo manjkajoče člene naše socialne države«.
V tem smislu je izpostavil vzpostavitev ministrstva za solidarno, ki združuje stanovanjsko politiko, dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo – tri področja, ki so zelo pomembna za prihodnost države in družbe. V nadaljevanju je izpostavil zvišanje minimalne plače, rekordno visoko zaposlenost. Odločnejše delovanje inšpektorata za delo je po njegovih besedah le eden izmed ukrepov za krepitev položaja in pravic zaposlenih. Povedal je, da se v dialogu s predstavniki invalidov že nekaj časa intenzivno pripravljajo spremembe na področju osebne asistence, skrb za najranljivejše skupine pa tudi sicer ostaja v srčiki delovanja resornega ministrstva. V kontekstu ukrepov na področju družine (daljši očetovski dopust, draginjski otroški dodatek, zvišanje socialnih transferjev) je minister Mesec spomnil tudi na uresničitev odločbe ustavnega sodišča in s sprejem novele družinskega zakonika, ki je istospolnim parom omogočila sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok.
Med kulturnimi projekti je izpostavil obnovo ljubljanske Drame, omenil je vzpostavitev direktorata, ki rešuje prekarni status samozaposlenih v kulturi, podobno kot predsednik vlade je tudi podpredsednik vlade in minister Mesec poudaril zavzemanje za svobodo medijev.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu