Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nafta in kurilno olje navzgor, bencin rahlo dol

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd maj 2023, 08:32 pop

Zaradi nižanja cen nafte na svetovnih trgih bi se morale cene na bencinskih črpalkah znižati, a je vlada to zadnjem mesecu že dvakrat preprečila. Tokrat ni bil večjega posredovanja in se so cene danes le rahlo spremenile: nafta in kurilno olje navzgor, bencin navzdol. Pred dvema tednoma je vlada posredovala z dajatvijo za fosilna goriva, in sicer za neosvinčeni bencin z 0,0398 evra na liter ter za dizelsko gorivo in kurilno olje z 0,0467 evra na liter. Pred mesecem pa je z višanjem trošarin preprečila pocenitev bencina in dizla za vozila. Nekoliko so takrat povišali tudi trošarino za olje za ogrevanje, ki se je pa vendarle rahlo pocenilo. Najvišje dovoljene drobno prodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo od jutri, 23. maja 2023 do vključno ponedeljka 5. junija 2023, znašale 1,382 evra za liter bencina, 1,426 evra za liter dizelskega goriva in 1,010 evra za liter kurilnega olja. Cene so zadnje tedne nihale tako:

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: angleško PLATT’S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu