Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Manipuliranje javnega mnenja: POPTV drugače kot TVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Rezultati raziskave agencije Mediana, ki jih je v nedeljo objavil POPTV, niso potrdili revolucije v javnem mnenju, ki jo je teden prej pokazala raziskava Ninamedije za TVS in časopis Dnevnik. Po tisti raziskavi je LMŠ Marjana Šarca krepko prehitela SDS Janeza Janše, visoko pa naj bi se povzpela tudi SD Dejana Židana. Podobnih vzponi so pri Ninamediji v času pred volitvami običajni, še posebej rada jim poskoči Židanova SD. Dvojne volitve v zadnjem letu so dogajanje, ki so ga nakazali pri Ninamedii, doslej zanikale. Smo še pred tretjimi, evropskimi volitvami, na katerih je pred petimi leti zmagala desnica.

Nič se ni zgodilo, a veliki preobrati

Rezultati, ki jih je objavil POPTV, pa kažejo, da je LMŠ visoko. Popularnost ji je rasla že decembra. Ni pa dohitela SDS. Kot že pogosto v preteklosti se ugotovitve dveh raziskav, objavljenih s tednom razlike, povsem razlikujejo pri SD in pri manjših strankah. SNS Zmaga Jelinčiča Ninamedia skoraj nikoli ne nameri štirih odstotkov, kar je prag za vstop v DZ, Mediana pa skoraj vedno. Po Mediani je med manjšimi strankami prišlo celo do pravega prevrata: SLS Marjana Podobnika in SNS sta prešibali NSi Mateja Tonina. Še krepko bolj pa DeSUS Karla Erjavca, SAB Alenke Bratušek in že skoraj povsem pri dnu SMC Mira Cerarja. Te tri stranke celo v DZ ne bi prišle. V dogovarjanjih o povezovanju liberalnih strank pred evropskimi volitvami, so te meritve v veliko korist stranke Marjana Šarca, ki se zdi pravi gigant proti ostalim, čeprav dejansko, kar so pokazale, denimo lanske lokalne volitve, komaj obstaja. Rezultate raziskav POPTV in TVS grafično prikazujem in primerjam tako, da upoštevam le za stranke opredeljene volivce. Neopredeljene glasove preračunam strankam sorazmerno deležem, ki so jih zbrale. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami:

Predvsem skok SLS Marjana Podobnika, ki mu je vzpon nakazala tudi Ninamedija, ki običajno strank izven parlamenta sploh ne meri, je presenetljiv in skoraj že nenavaden. SLS je sicer dosegla relativno soliden rezultat na lokalnih volitvah, ki so bile novembra. Na evropski ravni pa je pred petimi leti ta stranka v koaliciji z NSi uspela dobiti evropskega poslanca Franca Bogoviča. Predsednik SDS Janez Janša je nenaden vzpon SLS in potop DuSUS, SMC in SAB po raziskavi POPTV ta teden na spletnem omrežju ocenil tako:

Zanimivo sliko, kako Ninamedia v primerjavi z Mediano dviguje SD, pa pokaže prikaz enoletnega dogajanja po raziskavah, ki ju objavljata POPTV in TVSLO. Kaže ga “žaganje” rdeče črte, ki kaže delež SD. Že pred slabim letom sta obe raziskavi LMŠ sicer našli tam, kjer jo vidita tudi v teh dneh. Deleži LMŠ in SD so v zadnjem letu upadli tik pred volitvami in na samih volitvah. Zaradi preglednosti prikazujem odstotke le za šest strank (s klikom na posnetek lahko grafiko povečate):

Podatke, ki sem jih povzel, preračunal in primerjal z rezultati preteklih raziskav si lahko ogledate na povezavi, ki se odpre s klikom na prikaz podatkov, ki ga je objavila komercialna televizija POPTV:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (14)

https-spletnicasopis-eu