Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Število migrantov še v nebo. Največ iz Afganistana, Moroka in Rusije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st april 2023, 09:12 pop

Od januarja do konca marca je policija ujela 8.133 migrantov, ki so nedovoljeno vstopili v državo. V enakem obdobju leto prej so zaznali 2.366 nedovoljenih vstopov. Največ je bilo letos doslej državljanov Afganistana, Maroka, Rusije in Kube.

To je zapisano v mesečnem poročilu policije “NEDOVOLJENE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE”, ki je bilo objavljeno ta teden. Visoka števila kažejo, da nadzor Hrvaške na mejnih območjih z BiH in Srbijo po vstopu te države v območje Schengna, ni učinkovit. Težave pa ima naša država zaradi tega na mejah z Avstrijo in Italijo, ker obe sosednji državi krepita nadzor. Migranti so v glavnem namreč namenjeni tja, v Sloveniji je velika večina le kratek čas. Od novega leta policija objavlja bolj skopa poročila, v katerih ni več podatkov za vsak mesec posebej in primerjav s prejšnjimi leti. Grafiko s preračunavanji naredim sam, a so po posameznih mesecih lahko odstopanja, ker je policija, kot so pokazale objave prejšnja leta, podatke za pretekle mesece pravilom še rahlo popravljala, zdaj pa ti popravljeni podatki za posamezne mesece niso več dostopni.

Število migrantov mesečno, marec, statistika, policija, MNZ

Ko sem na policiji preverjal, zakaj poročajo bolj skopo, so mi zagotovili, da to ni nič posebnega in da lahko podatke zahtevam dodatno, če jih želim. Tako:

“S 1. 1. 2023 je Hrvaška začela v celoti izvajati schengenski pravni red (pridružitev schengenskemu območju), zaradi česar Slovenija nima več zunanjih kopenskih meja. Spremenila pa se je tudi metodika in taktika dela policije, še zlasti so se okrepili izravnalni ukrepi. Migranti, ki jih v Sloveniji obravnava policija, v EU in schengensko območje večinoma vstopijo na zunanji schengenski meji, ki jo nadzira Hrvaška. V območju brez nadzora se tako soočamo s sekundarnimi migracijami. Mesečno poročilo tako vsebuje primerljive podatke, zato ne drži navedba, da primerjalni podatki niso na voljo. Na spletni stani policije je mogoče najti podatke tudi za nazaj ter na ta način dobiti vpogled v gibanje migracij. Če želite še kakšne dodatne podatke, pa smo vam za to vedno na voljo.”

Objavlja pa policija še podatki po državah izvora migrantov, ki izrazijo namero za mednarodno zaščito. To niso migranti, ki res zahtevajo zaščito, takšnih, ki to res storijo, je malo. Večina vseh migrantov, ki jih policija opazi (ne pa vsi) napove, da bo zahtevala zaščito, ker se jim splača. Policija jih v tem primeru ne vrača na Hrvaško, iz mejnega področja jih odpeljejo v središče države, kamor so bili tudi namenjeni. Tam pa lahko svobodno nadaljujejo pot, praviloma proti Italiji in Avstriji. V resnici zaščite potem niti ne zahtevajo pri nas. Od 8.133 migrantov, ki so jih opazili, da so nedovoljeno vstopili v državo prve tri mesece, jih je 7.628 izrazilo namero za podaje prošenj za mednarodno zaščito. V letu 2022 v enakem času 1.828. Grafikon policije prikazuje strukturo podanih namer za mednarodno zaščito po državljanstvu.

Namere za azil, policija, MNZ, migracije, migranti

Glede na dogajanje prve mesece se zdi, da bo letošnje leto po številu migrantov rekordno, ni pa zelo verjetno, da bi se število približalo letu 2015, ko smo bili priča izjemnemu dogajanju z množičnim valom proti Nemčiji.

Migracije, letne primerjave, migranti, policija, MNZ

Celotno poročilo policije za prve tri mesece letošnjega leta je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu