Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Komisar Lenarčič bo šel k liberalcem, a brez plačila članarine

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 03:29 pop

Ne bom se včlanil v nobeno stranko, če bom evropski komisar, je pred odborom za evropske zadeve napovedal Janez Lenarčič, ki pa s Marjanom Šarcem namerava hoditi na usklajevanja politične skupine liberalcev, ker bi škodilo, če bi se povsem izločil iz politike.

Arbitraža in sovražni govor

Lenarčič je dobil podporo večine poslancev v odboru za zadeve evropske unije. Za je bilo osem poslancev, proti sta bila dva. Vzdržalo se je pet poslancev SDS. Proti sta bila po en poslanec Levice in SD. Vsaka od teh strank ima v odboru dva poslanca. Poslanec SD Marko Koprivc je zahteval ponovitev glasovanja, češ da glasovalne naprave niso delovale. A ga je predsednik Igor Peček iz LMŠ zavrnil. Ker je vseh članov odbora 17, je Lenarčič dobil manj kot polovico vseh glasov. A zadošča navadna. Če bi vsi člani komisije iz SDS, SD in Levice glasovali proti, bi bil rezultat 8:9.

O kandidaturi so razpravljali in kandidatu postavljali vprašanja tudi iz SDS, SD in Levice, ki kandidature niso podprli. “Pokoravanje ostalih članov koalicije,” je Šarčevo kandidaturo Lenarčiča ocenil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Na posnetku je kandidat za evropskega komisarja:

Janez Lenarčič Foto: DZ/Borut Peršolja

Lenarčič je poslancem povedal, da se bo zavzemal za močno EU in Slovenijo. Ob arbitražnem problemu s Hrvaško pa je večkrat opozoril na pomen izjave dosedanjega predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja, da je spoštovanje pravnomočnih in dokončnih sodb sodišč tisto, kar pomeni biti član unije, utemeljene na vladavini prava. Zavrnil je kritike, da se naša dosedanja komisarka Violeta Bulc na tem področju ni dovolj trudila. Pri spoštovanju sodb sodišč in s tem vladavine prava pri arbitraži bo trdo vztrajal, je napovedal, ker to ni le slovenska stvar, to je evropski interes. Ocenil pa je, da lahko mejo med kaznivim sovražnim govorom in svobodo govora postavi le sodišče.

Veleposlanika, ki trenutno zastopa državo pri evropski uniji, so pred glasovanjem podprli za SNS Zmago Jelinčič, za DeSUS Franc Jurša, za NSI Jožef Horvat, za SAB Andrej Rajh, za LMŠ Nik Prebil in za SMC Gregor Perič.

O strankah in Krimu

Najbolj navdušen je bil, med tistimi, ki so Lenarčiča podprli, Zmago Jelinčič, ki je ocenil, da je premierju Šarcu “uspel zadetek v črno” in dodal, da upa, da bo Lenarčič zavzet predvsem za Slovenijo, kjer dosedanja komisarja po Jelinčičevi oceni nista prinesla nobene koristi. Na posnetku je Jelinčič in množica fotoreporterjev med sejo odbora:

Zmago Jelinčič na seji odbora Foto: DZ/Borut Peršolja

Jožef Horvat (NSi) je opozoril, da podpora kandidatu iz njegove opozicijske stranke ne pomeni, da podpirajo tudi vlado Marjana Šarca ali Šarčev način izbiranja kandidata, ki je sprožil precej vroče krvi v koaliciji. Andrej Rajh pa je za SAB opozoril, da so sami predlagali Marto Kos, ki se osebno pozna z novo predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen. V SAB menijo, da bi bilo bolj korektno, če bi država ponudila kandidata in kandidatko, k čemur je tudi pozvala Ursula von der Leyen.

O svoji strankarski pripadnosti je Lenarčič povedal, da ni v nobeni stranki, a to ne pomeni nobene prednosti in zaradi tega ni nič boljši, je opozoril. Povedal je, da se tudi ne namerava včlaniti v nobeno stranko, se bo pa udeleževal sestankov politične skupine, na katere bo prihajal predsednik vlade. Torej skupine liberalnih strank. “Tako je organizirano izmenjevanje informacij in mnenj, izločitev iz tega bi bila škodljiva za slovenskega člana komisije,” je ocenil.

To je kršitev mednarodnega prava, zelo zaskrbljujoča zadeva. EU je morala reagirati. Kako drugače pa bi lahko kot z embargom, je kandidat Alenki Jeraj (SDS) odgovoril na vprašanje, kaj meni o ruski okupaciji Krima. Ne bo pa kot komisar pristojen za to področje in se v pristojnosti drugih ne sme vpletati, je opozoril.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu