Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

POP TV: Preplah v Gibanju svoboda, SDS jih dohiteva

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:13 pop

Skoraj izenačeno Svobodo Roberta Goloba in SDS Janeza Janše je pokazala meritev Mediane, rezultate je POP TV objavila sinoči. V treh mesecih se je skoraj povsem stopilo velikanska razlika v začetku leta, ko je glas za Golobovo stranko po meritvi za POP TV napovedalo 37,9 odstotka volivcev, za Janševo SDS pa takrat 27,2. Včeraj jih je bilo za Svobodo med opredeljenimi za stranke le še 32,5 odstotka anketiranih, za SDS pa 31,6 odstotka. Po meritvi Mediane za POP TV je imela tudi vlada tokrat prvič tudi več nasprotnikov (42,2) kot podpornikov (41,5). Kot kaže angažiranje priljubljene politične aktivistke levice Nike Kovač za nasvete premieru, kako do več ljubezni in manj sovraštva, še ni učinkovalo.

Kako Svobodi tri mesece po meritvah za POP TV pada popularnost, SDS pa ves čas raste, kaže primerjava:

Med politiki ljudje najbolje ocenjujejo poslanca SDS Anžeta Logarja. Sledita mu minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Svoboda) in predsednica Nataša Pirc Musar. Na četrtem mestu je premier Robert Golob, mesto za njim pa po tej raziskavi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi). Najboljše uvrščeni politik SD je takoj za Novakova Matjaž Han, ki je prehitel predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.

Tudi večmesečne primerjave vseh raziskav kažejo, da je SDS rekordno visoko in daleč nad rezultatom volitev, Svoboda pa je dosegla najnižji rezultat zadnje mesece, ki je dve odstotni točki pod tistim, kar so dosegli na volitvah. Preostale tri stranke, ki so v državnem zboru, so vse pod desetimi odstotki, po meritvi Mediane, je med njimi trenutno najmočnejša SD Tanje Fajon. A razlike so majhne in vrstni redi se iz meseca v mesec spreminjajo.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Med te štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu